При чому тут Джон Сноу? Як у королівській родині знеболюють пологи

952

У британській королівській родині батьками в травні нинішнього року стали герцог і герцогиня Сассекские – на світ з’явився їхній син Арчі Харрісон. Зарубіжні видання тоді відзначали, що в очікуванні первістка Меган Маркл розглядала альтернативні варіанти пологів.

Приміром, спочатку мова йшла про домашні пологи під гіпнозом. Відомо, що автором методу гіпнопологів (відомого також як «метод Монган») є Мері Монган – магістр педагогіки, майстер гіпнозу, сертифікований гіпнотерапевт і мати чотирьох дітей. Вона була удостоєна Стипендії фонду Форда в Гарвардському університеті, а також Президентської Нагороди Національної Гільдії Гіпнотизерів (National Guild of Hypnotists president’s Award). Книга «пологи під гіпнозом – Свято Життя» була написана у 1989 році. Особливістю методу гіпнопологів є те, що знеболювання проводиться методом самогіпнозу через релаксацію і спрямовану образність.

© Instagram @hypnobirthinginternational, amazon.com

Вдалося його застосувати чи ні, так і залишилося в секреті. Адже навіть пологовий будинок, де первісток Сассексов з’явився на світ, розсекретили лише через кілька днів після його народження.

А ось той факт, з якою представниці королівської сім’ї почалася традиція знеболювання у пологах, в історії зберігся. Першою це зробила королева Вікторія. Під наглядом доктора Джона Сноу глава британської монархії легше переносила пологи за допомогою хлороформу. Зберігся її відгук про цей засіб: королева називала його «благословенним хлороформом», а ефект – «заспокійливим, тихим і чудовим понад міру».

Читайте також:Старший син: як в королівській родині зустрічають первістків

В середині своєї кар’єри Джон Сноу почав працювати в команді лікарів королеви Вікторії. Відомо, що у колег доктора були сумніви щодо використання анестезії в пологах. Однак Сноу був вірний своїй тактиці: він відкладав введення анестетика до тих пір, поки не починалася друга стадія пологів. Обмежував дозу, щоб породіллі не відчували болю, але і були у свідомості. Як відзначають зарубіжні видання, доктор спостерігав випадки, коли пологи прискорювалися після того, як він вводив хлороформ.

Королева Вікторія була багатодітною мамою. З чоловіком, принцом Альбером, вони стали батьками восьми дітей: Едуарда (1841), Аліси (1843), Альфреда (1844), Олени (1846), Луїзи (1848), Артура (1850), Леопольда (1853) і Беатріс (1857).

© Instagram @_queen__.victoria_

Дані істориків про те, скільки разів королева Вікторія використовувала знеболювання у пологах, різняться. Передбачається, що перший раз вона вдихала одного хлороформ у 1848 році – під час народження принцеси Луїзи. У 1950 році, коли на світ з’явився принц Артур, королева вирішила знову випробувати свої власні сили.

А от для її сьомих та восьмих пологів був знову запрошений доктор Джон Сноу. За іншими даними, це було лише одного разу – під час народження принца Леопольда.

Імовірно, королева Єлизавета II продовжила традицію «сутінкового сну» з трьома з чотирьох своїх дітей.

© Instagram @all.queenz

Читайте також:Блакитна кров: хто з правнуків Єлизавети II більше на неї схожий?

А завершила її принцеси діани, яка порушила багато колишні традиції. Наприклад, вона першою з представниць королівської сім’ї не стала приховувати вагітність і навіть підкреслювала її облягаючими сукнями або об’ємними нарядами. Вирішила народжувати не в домашніх умовах, і в госпіталі. І віддала перевагу природним пологам.

© Instagram @dianaforeverremembered, @amyjodde, @allthingswindsor

А ви використовували знеболювальний засіб під час пологів?

Фото на анонс: Instagram @sussexroyal