При яких захворюваннях дитина часто пісяє?

3160

Зміст:

  • Норми сечовипускання у маленьких дітей
  • Чому виникає такий симптом
  • Що робити батькам
  • Чим лікувати недугу
  • Якщо дитина часто мочиться, необхідно провести обстеження організму. Існують нешкідливі причини поліурії у дітей, проте в деяких випадках часте сечовипускання вказує на наявність гострої інфекції або патології сечового міхура. Додаткові симптоми допомагають уточнити діагноз та оцінити тяжкість стану пацієнта.

    Норми сечовипускання у маленьких дітей

    Часте сечовипускання — це найпоширеніший симптом в урологічній практиці. Дитина може ходити в туалет кожні півгодини і скаржитися на неприємні відчуття. Іноді спостерігається часте сечовипускання без болю. Визначити причину недуги без спеціальних обстежень неможливо, тому батькам необхідно відвести дитину до педіатра або уролога.

    Якщо дитина часто пісяє, необхідна консультація уролога.

    У деяких випадках багаторазове спорожнення сечового міхура за короткий період часу виникає з фізіологічних причин не вказує на наявність патології.

    Вікові норми частоти сечовипускання:

    • Грудні діти мочаться від 15 до 25 разів на добу.
    • Маленький дитина до 3 років мочиться до 10 разів на добу.
    • Діти дошкільного віку ходять в туалет 6-9 разів на добу.
    • Діти старше 7 років мочаться від 5 до 8 разів на добу.

    Описані вище норми є умовними. Справа в тому, що об’єм добової сечі може залежати від безлічі факторів, включаючи споживання рідини і стан психіки. Так, дитина в три роки може мочитися до 10 разів на день при недостатньому питному режимі. Уролог пояснить причину недуги і розповість батькам, що дати дитині для відновлення добової норми спорожнення сечового міхура.

    Чому виникає такий симптом

    Насамперед необхідно уміти відрізняти поліурію від істинного прискореного сечовипускання. Якщо дитина страждає від поліурії, причиною частого сечовипускання є надлишкове утворення сечі нирками. Такий стан виникає на тлі цукрового діабету, надлишкового споживання води, захворювань нирок та інших патологій. При цьому набагато частіше діти у два з половиною роки і старше часто мочаться з інших причин. Добовий обсяг сечі не змінюється, проте кожні півгодини пацієнт потроху спорожняє сечовий міхур.

    Можливі причини:

    • Застосування лікарських препаратів, що володіють сечогінним ефектом. Діуретики безпосередньо обумовлюють надмірне видалення рідини з організму. Найчастіше ці препарати шкідливі для дітей. Також сечогінну ефектом володіють деякі напої, наприклад кава.
    • Інфікування органів сечостатевої системи. Це може бути цистит, уретрит, пієлонефрит або інше захворювання. Запальні процеси в цих органах проявляються болем, підвищенням температури тіла і іншими симптомами.
    • Переохолодження. Після тривалої прогулянки в холодну пору року у дитини може виникнути тимчасова полакіурія з-за спазму судин нирок. Через кілька годин стан нормалізується.
    • Вроджені патології органів сечостатевої системи. Це може бути аномалія ниркової паренхіми, зменшення об’єму сечового міхура або інший недуга. При цьому пацієнту може знадобитися хірургічне втручання.
    • Ниркова недостатність — небезпечний стан, що характеризується порушенням фільтраційної функції нирок. Стан може ускладнюватися інтоксикацією організму. Полакіурія переважає днем.

    Лікар може виявити й інші причини частого сечовипускання, начебто порушення роботи нервової системи або гормональної дисфункції.

    Що робити батькам

    Обстеженням органів видільної системи займається уролог. Під час консультації спеціаліст уточнить скарги і вивчить анамнез дитини для виявлення факторів ризику різних захворювань. Потім проводиться первинний огляд, який дозволяє виявити додаткові симптоми і ознаки недуги. Інструментальні та лабораторні дослідження допомагають поставити точний діагноз.

    Анализ мочи подскажет, почему ребенок часто мочится Аналіз сечі підкаже, чому дитина часто мочиться

    Основні способи діагностики:

    • аналізи сечі для визначення добового обсягу, оцінки хімічного складу рідини і виявлення ознак інфекції;
    • загальний і біохімічний аналіз крові;
    • ультразвукове обстеження нирок і сечового міхура.

    Під час обстеження лікар виключає наявність цукрового діабету і гормональних розладів. При необхідності призначається консультація ендокринолога або невролога.

    Чим лікувати недугу

    Лікування може підібрати тільки лікар після отримання результатів діагностики. Схема терапії залежить від віку та тяжкості стану дитини. У більшості випадків достатньо медикаментозної терапії. Залежно від причини поллакіурії лікар призначає протимікробні засоби, гормони, інсулін або інші ліки. Фізіотерапія допомагає при неврологічних розладах. У деяких випадках лікування не потрібно.

    Таким чином, часте сечовипускання є неспецифічним симптомом, при якому потрібне обстеження. Діти в два роки і молодше можуть часто мочитися з фізіологічних причин, тому лікування потрібно не завжди.

    Читайте в наступній статті: дитина потіє уві сні