Методика проведення дриллинга яєчників

1005

Зміст:

  • Що таке дріллінг яєчників?
  • Як і коли виконується лапароскопія
  • Відновний період
  • Наслідки дриллинга яєчників
  • Дріллінг яєчників потрібно жінкам при синдромі полікістозних яєчників. За допомогою операції вдається відновити нормальну функцію статевих залоз. У перші місяці після процедури вагітність настає більш ніж у 60% пацієнток.

    Що таке дріллінг яєчників?

    Термін дріллінг походить від англійського слова, яке в перекладі означає «свердління». Дана процедура передбачає нанесення отворів невеликого розміру на статеві залози. Операція призначається при СПКЯ і за умови, що у жінки не відбувається самостійний вихід яйцеклітини, а інші методи лікування не дають позитивного результату.

    Дріллінг яєчників виконується з допомогою лапароскопії

    Призначаючи операцію з приводу дриллинга яєчників, гінекологи обов’язково враховують розмір статевих залоз. Недоцільно виконувати процедуру, якщо яєчники мають нормальні розміри. Операція показана жінкам зі збільшеними статевими залозами, не менш ніж у два рази.

    Як і коли виконується лапароскопія

    Дріллінг яєчників являє собою хірургічну операцію. Втручання проводиться в плановому порядку і передбачає попередню підготовку. Можливості сучасної медицини дозволяють використовувати ендоскопічні методи лікування СПКЯ.

    Операція призначається на першу половину менструального циклу. Якщо у жінки немає місячних, то попередньо виконується гормональна корекція.

    Лапароскопія є щадною і малотравматичной процедурою. Під час операції в порожнину очеревини вводиться три троакара, через які поставляються мініатюрні інструменти. Бажано виконувати дріллінг з допомогою лазера.

    При нанесенні отворів на яєчники одночасно відбувається коагуляція судин. Це знижує ризик кровотечі та інфікування.

    Операція, виконана за допомогою лазера, не вимагає накладення швів на оболонку статевих залоз.

    Сучасні методи малоінвазивних втручань дозволяють виконувати дріллінг без лапароскопії. Дана методика ще мало використовується в державних медичних установах, але багато приватні клініки її практикують.

    У цьому випадку отвори на оболонці статевих залоз виконуються з допомогою мініатюрного пристрою, який вводиться в порожнину малого таза через склепіння піхви. Контроль за процедурою здійснюється за допомогою ультразвукового сканування. Можливо, в недалекому майбутньому така методика лікування буде мати перевагу перед лапароскопією.

    Відновний період

    Відновлення після виконаного лікування нічим не відрізняється від післяопераційного періоду лапароскопії. Протягом перших діб пацієнтці призначають спокій і щадна дієта. З другого дня рекомендується якомога більше рухатися для запобігання спайкової хвороби. Виписують пацієнтку на 3-4 добу, якщо відсутні ускладнення.

    Протягом першого місяця після лікування не рекомендується вести статеве життя, купатися в громадських водоймах, піддаватися теплових процедур і приймати алкоголь.

    Це може спровокувати кровотечі та інфікування. Найчастіше дріллінг виконується з метою лікування безпліддя, тому жінок особливо цікавить питання планування вагітності.

    Планувати дитини рекомендується після першої менструації. Місячні після дриллинга починаються через 2-4 тижні. Важливо протягом трьох циклів виконувати фолликулометрию з метою визначення овуляції. Якщо самостійний вихід яйцеклітини не відбувається, жінці призначається стимуляція для збільшення шансів на вагітність.

    Гінекологи не рекомендують відкладати момент зачаття після лапароскопії. З кожним місяцем шанси на природне зачаття стають нижче. Статистика показує, що по закінченні року після проведеного хірургічного лікування ймовірність настання вагітності повертається до доопераційним показниками.

    Наслідки дриллинга яєчників

    Негативних наслідків хірургічного лікування у жінок зазвичай не виникає. Згідно з медичними спостереженнями, овуляція відновлюється у 90% пацієнток. Ускладнення після проведеного хірургічного лікування частіше трапляються при неправильній техніці лікування або при недотриманні правил оперативного втручання.

    Негативні наслідки:

    • внутрішні кровотечі;
    • дисфункція яєчників;
    • запалення матки і придатків;
    • тяжкі алергічні реакції на знеболюючі препарати;
    • неефективність поведінки процедури і стійке безпліддя.

    Лікарі вважають дріллінг яєчників крайнім заходом лікування полікістозу. Перед тим як призначити хірургічне втручання, необхідно спробувати більш щадні методи боротьби з патологією. Хороший результат дає гормональне лікування, гірудотерапія, фізіотерапія. Жінки з СПКЯ необхідний комплексний підхід, що передбачає корекцію способу життя і перегляд харчування.

    Читайте також: причини склерокистозу яєчників