Протиблювотний засіб для дітей: застосування і лікування

774

Зміст:

  • Перша допомога дитині
  • Показання та протипоказання
  • Призначення протиблювотних препаратів
  • Нудота і блювання — часті симптоми кишкової інфекції. Вони розвиваються в результаті дії бактерій або вірусів на стінку шлунка і тонкого кишечника. Протиблювотний засіб для дітей підбирається лікарем-педіатром. Перед призначенням препаратів важливо встановити причину неприємних симптомів і підібрати комплексне лікування, спрямоване на її усунення. Самолікування неприпустимо, оскільки воно може призвести до прогресування інфекції або побічним ефектам від самих препаратів.Протиблювотний засіб для дітей призначається при кишкових інфекціях

    Перша допомога дитині

    При кишкової інфекції дитина відчуває дискомфорт і неприємні симптоми: нудоту, блювоту, біль в животі та ін Батьки при появі зазначених ознак повинні зберігати спокій і створити хворому комфортні умови. Лікаря додому викликають при наступних станах:

    • дитині менше 3 років;
    • блювота носить багаторазовий характер і періодично повторюється;
    • вона супроводжується підвищенням температури тіла і діареєю;
    • дитина стає млявим і апатичним;
    • відмова від пиття;
    • поява висипань на шкірі на фоні нудоти та блювоти;
    • наявність гострого болю в животі;
    • у дитини була втрата свідомості;
    • у блювотних масах визначаються вкраплення крові або жовчі.

    Педіатр оглядає дитину і виставляє попередній діагноз. Як правило, кишкові інфекції супроводжуються характерними симптомами у вигляді нудоти, діареї і лихоманки. Після огляду хворий може бути госпіталізований, або препарати призначаються до прийому на дому.

    Показання та протипоказання

    Протиблювотні засоби для дітей при інфекційному ураженні органів ШКТ призначаються не всім хворим. Лікарі виділяють ряд показань, при яких препарати відрізняються високою ефективністю:

    • напади блювоти виникають частіше, ніж 2-3 рази протягом години;
    • у дитини з’являються ознаки зневоднення: загальна слабкість, апатія, відмова від прийому рідини;
    • виражена лихоманка.

    У цих випадках протиблювотні медикаменти дозволяють попередити розвиток зневоднення. Важливо пам’ятати, що блювання — це захисний рефлекс. У разі кишкової інфекції він дозволяє видалити з просвіту органів травної системи інфекційного збудника і його токсинів.

    У кожного з лікарських засобів є протипоказання. Протиблювотні медикаменти не використовуються в наступних випадках:

    • алергічні реакції та індивідуальна непереносимість компонентів лікарських препаратів;
    • медикаменти, що блокують дофамінові і холінорецептори, протипоказані дітям молодше 15 років.

    У кожному конкретному випадку бактеріальної або вірусної інфекції рішення про прийом протиблювотних препаратів приймає лікар-педіатр. Батьки не повинні самостійно використовувати будь-які препарати, так як вони можуть приховати від фахівця симптоми патології.

    Призначення протиблювотних препаратів

    Вибір лікарських препаратів залежить від ступеня вираженості симптомів кишкової інфекції, віку дитини та наявності супутніх патологій. Батькам слід пам’ятати, що протиблювотні препарати не впливають на причину розвитку хвороби, а лише усувають симптом.

    Большинство средств может использоваться от годаМетоклопрамід використовується від року

    Метоклопрамід — часто призначається протиблювотний препарат. Містить у собі моногідрат діючої речовини. Він блокує рецептори до серотоніну та дофаміну в структурах нервової системи і в органах травлення. Це призводить до уповільнення моторики стравоходу і шлунка, а також зниження вираженості нудоти.

    Якщо дитині менше 14 років, то препарат розраховують виходячи з 0,1 мг діючої речовини на 1 кг маси тіла. Діти старше 14 років п’ють по половині або цілої таблетки 2-3 рази в день. При вираженій нудоті та блюванні можливі внутрішньом’язові ін’єкції.

    Метоклопрамід має ряд протипоказань:

    • порушення прохідності кишечника будь-якого походження;
    • внутрішні кровотечі;
    • епілептичні напади в анамнезі;
    • вік менше 2 років;
    • алергія або неперененосимость діючого компонента.

    При недотриманні правил можлива поява тремору рук, судомних нападів, запаморочення, головного болю, диспепсичних розладів і сухості слизових оболонок.

    Інший препарат, використовуваний для дітей, — домперидон. Він випускається у двох лікарських формах: таблетки для розсмоктування і суспензія для прийому всередину. Багато батьків знають його під торговою назвою Мотиліум. Лікарський засіб блокує дофамінові рецептори в головному мозку і у внутрішніх органах. Ефект наступає протягом 20-30 хвилин, так як препарат швидко всмоктується з шлунково-кишкового тракту.

    Діти старше 5 років можуть пити 1 таблетку кошти 3 рази на добу. Рідку форму препарату розраховують на масу тіла — 0,25-0,5 мл на кожен кілограм. Приймають її 3-4 рази в день. Якщо дитині більше 12 років, то він може пити по 2 таблетки препарату 3-4 рази на добу.

    На тлі самостійного використання засобу або при наявності протипоказань домперидон може викликати наступні побічні ефекти:

    • неспокій дитини, плаксивість і нервозність;
    • затримка сечі через порушення роботи нирок;
    • судомний синдром;
    • алергічні реакції — кропив’янка, набряк Квінке або анафілактичний шок.

    Препарат не можна використовувати дітям з нирковою або печінковою недостатністю, а також на тлі кишкової непрохідності.

    Лікарські засоби з бромідом прифиния у складі блокують М-холінорецептори. Останні розташовані в органах травної системи. Їх блокада знімає спазм м’язового шару і нормалізує перистальтику. Це призводить до зникнення нудоти і блювоти.

    Бромід прифиния може використовуватися у дітей від року і молодше, в тому числі у новонароджених. Серед можливих побічних ефектів виділяють сухість слизової оболонки порожнини рота, запори і підвищення внутрішньоочного тиску. Використання медикаментів з даними діючою речовиною протипоказано при кишкової непрохідності і внутрішніх кровотечах.

    Бромід прифиния не володіє токсичною дією.

    Бромоприд — сучасне протиблювотний засіб. Є складним органічним з’єднанням і містить іони брому. Бромоприд впливає на блювотний центр, розташований в стовбурі довгастого мозку. Може використовуватися при кишкових інфекціях, що супроводжуються нудотою і блювотою. Позитивний ефект пов’язаний з нормалізацією тонусу гладкої мускулатури і перистальтики кишечника.

    В віці старше 12 років, діти можуть приймати 1 капсулу препарату тричі на день за 20-30 хвилин до прийому їжі. Якщо блювота виражена сильно, то дозування ліків збільшують у два рази. У віці молодше 12 років педіатр індивідуально розраховує схему лікування.

    Протипоказання відсутні, однак Бромоприд може викликати побічні ефекти:

    • загальну слабкість і напади запаморочення;
    • відчуття сухості слизової рота;
    • головні болі різного ступеня вираженості.

    Для попередження їх розвитку необхідно дотримуватися призначені дозування. При появі неприємних симптомів слід проконсультуватися з педіатром.

    Ондансетрон — сучасний засіб, схвалене асоціаціями педіатрів по всьому світу. Широко використовується при блювоті будь-якого походження. Блокує серотонінові рецептори в головному мозку, а також у периферичній нервовій системі. Не впливає на дофамінові рецептори.

    Ондансетрон використовується у вигляді внутрішньом’язових або внутрішньовенних ін’єкцій. Його попередньо розводять ізотонічним розчином глюкози або натрію хлориду. Вибір дозування залежить від віку дитини і тяжкості симптомів патології.

    Не може використовуватися у віці менше 2 років, а також при наявності гіперчутливості до компонентів препарату. Ондансетрон здатний викликати побічні ефекти:

    • з боку ЦНС — головний біль і запаморочення;
    • з боку серця і судин — неприємні відчуття в області серця, брадикардія та зниження рівня артеріального тиску;
    • запори, діарея, болі в животі;
    • алергічні реакції у вигляді кропив’янки, ангіоневротичного набряку або бронхоспазму.

    Протиблювотні засоби для дітей — важлива частина терапії бактеріальних або вірусних патологій, що вражають шлунково-кишковий тракт. Існує велика кількість препаратів, що використовуються для усунення нудоти і блювоти. Кожен з них має свої показання і протипоказання. Вибір конкретного препарату і схеми його використання здійснює лікар-педіатр. Найбільш часто в лікуванні застосовують блокатори серотонінових, дофамінових і М-холінорецепторів. Самолікування при подібних станах неприпустимо.

    Дивіться далі: корисні продукти для дітей