Про що говорить віраж туберкулінової проби у дітей

2668

Зміст:

  • Що це таке
  • Інтерпретація результату
  • Що впливає на результат
  • Додаткове обстеження
  • Віраж туберкулінової проби — це стан, при якому після негативного результату проби Манту спостерігається позитивний. Віраж вважається ознакою першого інфікування мікобактерією туберкульозу. Дитина підлягає обстеженню у фтизіатра.

    Що це таке

    Туберкулінова проба або проба Манту — це обстеження проводиться з метою виявлення інфікованості населення мікобактерією туберкульозу. Підшкірно вводять 2 МО туберкуліну. Через 72 години оцінюють діаметр плями. Пробу роблять у дітей у віці до 7 років, за умови негативного результату проводиться ревакцинація проти туберкульозу.

    Віраж туберкулінової проби – це поява позитивної реакції вперше після попередніх негативних

    До масової вакцинації віраж туберкулінової проби спостерігався тільки у невакцинованих малюків. Ним вважали першу позитивну реакцію після попередніх негативних. В умовах поголовного вакцинації віражем вважають посилення реакції в порівнянні з попередніми.

    Пробу роблять вакцинованим в пологовому будинку дітям щороку восени. Двічі на рік обстежують малюків за показаннями:

    • відсутність вакцинації БЦЖ у пологовому будинку;
    • прийом гормональних препаратів;
    • захворювання крові, цукровий діабет;
    • ВІЛ-інфекція;
    • хронічні захворювання дихальних шляхів.

    Процедура проводиться регулярно незалежно від одержуваних результатів.

    Інтерпретація результату

    Про віражі проби Манту кажуть, якщо у дитини спостерігається вперше виникла папула у місці ін’єкції діаметром більше 5 мм, за умови негативних попередніх проб. Цей факт підтверджує перше інфікування мікобактерією туберкульозу. Дитини включають у групу підвищеного ризику захворювання на туберкульоз. Також віражем вважають збільшення папули на 6 мм і більше порівняно з попереднім дослідженням.

    Позитивна проба може бути наслідком не тільки інфікування, але і поствакцинальної алергічної реакції. Тому потрібно враховувати час, що минув після вакцинації БЦЖ, розмір рубця після щеплення, наявність контакту з хворим на туберкульоз. Хибнопозитивні проби при повторному обстеженні через 3 місяці слабшають. Поствакцинальні реакції з плином часу також слабшають. У разі інфікування реакція з кожним роком збільшуватиметься.

    Віраж свідчить тільки про потрапляння в організм мікобактерій, але імунітет здорового малюка з ними справляється і хвороба не виникає. У групі ризику знаходяться невакцинированные діти, діти з ослабленим імунітетом, вродженими захворюваннями легенів. У будь-якому випадку дитину відправляють на консультацію до фтизіатра.

    Віраж проби це ще не первинний туберкульоз, про захворювання малюка по одному дослідженню говорити не можна.

    Віраж свідчить тільки про потрапляння в організм мікобактерій, але імунітет здорового малюка з ними справляється і хвороба не виникає. У групі ризику знаходяться невакцинированные діти, діти з ослабленим імунітетом, вродженими захворюваннями легенів. У будь-якому випадку дитину відправляють на консультацію до фтизіатра.

    Що впливає на результат

    Посилення реакції на пробу Манту спостерігається у аллергичных малюків. Перед проведенням дослідження таким дітям призначають антигістамінні препарати.

    Хибнопозитивна реакція спостерігається, якщо проба була проведена на тлі інфекційного захворювання, загострення бронхіальної астми, ревматизму.

    Реакція посилюється, якщо протягом місяця до або після проби Манту були зроблені профілактичні щеплення. Збільшується папула, якщо дитину викупали в першу добу після постановки проби.

    у детейУ дітей може бути кілька варіантів реакції на пробу Манту

    Додаткове обстеження

    При отриманні віражу проби Манту дитину направляють на обстеження до фтизіатра. Лікар рекомендує зробити діаскінтест, механізм дії якого відмінний від туберкулінової проби, і ймовірність алергічних реакцій відрізняється.

    Якщо тест негативний, отже, посилена реакція пов’язана з алергією. Позитивний тест з великим ступенем ймовірності говорить про інфікування мікобактерією туберкульозу.

    Тест рекомендують для обстеження дітей від 8 до 17 років, оскільки в цьому віці вже є 2 вакцинації проти туберкульозу і ймовірність алергічної реакції на туберкулін підвищується.

    Латентний інфікування, що спостерігається у більшості випадків, протікає безсимптомно.

    Лікар опитує батьків малюка про контакти з хворими на туберкульоз, появі симптомів у дитини. Для запобігання розвитку захворювання рекомендується провести курс хіміопрофілактики ізоніазидом.

    При наявності явної симптоматики захворювання — тривале підвищення температури, кашель, схуднення — проводять повне обстеження. Воно включає аналізи крові та сечі, дослідження мокротиння на мікобактерії, рентгенологічне дослідження легенів. Підтвердження діагнозу вимагає проведення курсу терапії двома протитуберкульозними препаратами.

    Віраж проби Манту — це важливий діагностичний метод, що визначає інфікованість організму мікобактеріями туберкульозу. При підтвердженні віражу малюкові потрібна консультація фтизіатра. Лікар робить висновок про стан здоров’я та довідку, без якої дитини не допустять у дитячий сад чи школу.

    Читайте далі: проба Шуварского