Як проявляється інфекційний ендокардит у дітей

1515

Зміст:

  • Причини інфекційного ендокардиту у дітей
  • Симптоми захворювання
  • Діагностика і лікування патології
  • Інфекційний ендокардит у дітей являє собою запалення внутрішньої оболонки серцевого м’яза. Зазвичай він не з’являється раптово або самостійно, а виникає як ускладнення інших захворювань.

    Причини інфекційного ендокардиту у дітей

    Причиною виникнення інфекційного ендокардиту у дітей є деякі паразитарні мікроорганізми. Це можуть бути стрептококи, стафілококи, ентерококи, грибкові організми. У розвитку патології відіграє роль зниження імунітету дитини внаслідок наявності у нього хронічних захворювань.Також ендокардит може з’явитися ускладненням будь-яких захворювань. Крім цього дитина може бути заражений під час хірургічної операції або медичних маніпуляцій.

    Інфекційний ендокардит у дітей вимагає лікарського втручання

    Захворювання вимагає негайної кваліфікованої медичної допомоги для встановлення правильного діагнозу і призначення відповідної терапії, спрямованої на усунення збудника, поліпшення стану дитини та нормалізацію клініко-лабораторних показників.

    Симптоми захворювання

    Небезпека патології полягає в тому, що якийсь час вона може протікати взагалі безсимптомно. Іноді симптоми здаються батькам настільки незначними, що вони відтягують похід до лікаря.

    Ендокардит може виражатися такими ознаками:

    • постійна безпричинна слабкість і млявість;
    • блідий або жовтуватий відтінок шкіри;
    • головні болі;
    • дискомфорт і болі в м’язах;
    • безпричинна різка втрата ваги;
    • збільшення лімфатичних вузлів;
    • виникнення плям на долонях незрозумілого походження.

    Під час лікарського огляду лікар може виявити проблеми зі станом мітрального і аортального клапана, з-за чого пацієнтові іноді помилково діагностують серцеву недостатність, ревмокардит. Патологія може навіть призвести до інфаркту і нефриту, тому дуже важливо вчасно почати грамотне лікування.

    Діагностика і лікування патології

    Лікар може скласти клінічні рекомендації виключно після докладної і грамотної діагностики, яка полягає в аналізі анамнезу життя пацієнта і самого захворювання, огляд і опитування хворого. Доктор обов’язково направить вас на ехокардіографію, електрокардіографію, загальний і біохімічний аналіз крові, посіви на стерильність. Всі заходи спрямовані не тільки на діагностику самого захворювання, але і на встановлення його природи, що важливо при призначенні терапії.

    Лікування патології досить тривале і трудомістке. Точні заходи терапії залежать від встановленої природи ендокардиту, але абсолютно у всіх випадках призначається прийом антибіотиків. Крім того, застосовуються препарати, спрямовані на поліпшення загального стану і полегшення самопочуття пацієнта.

    Якщо всі дії виявляються неефективними, призначається хірургічна операція.

    В процесі лікування інфекційного ендокардиту можуть виникати ускладнення. У цьому випадку схема терапії переглядається лікарем, призначаються додаткові діагностичні заходи, розширюється спектр використовуваних медикаментів.

    Недостатньо лише вилікувати ендокардит. Надалі необхідна грамотна профілактика рецидиву, яка полягає у своєчасному усуненні будь-яких інфекційних патологій, уникнення переохолодження. Важливо вчасно лікувати простудні захворювання, навіть якщо вони здаються легкими і незначними. Перед початком осіннього сезону дитині необхідно зробити щеплення від грипу.

    Інфекційний ендокардит являє собою паразитарну патологію, яка може виникнути внаслідок інших перенесених захворювань. Вона протікає майже безсимптомно, тому важливо помічати будь-які зміни в стані дитини. Терапія захворювання тривала і трудомістка. Важливо виконувати всі настанови лікаря.

    Читайте далі: чим небезпечний відкритий артеріальний проток у дітей