Пупкова грижа у новонароджених: симптоми, причини, лікування

1075

Зміст:

  • Опис захворювання
  • Патогенез та види захворювання
  • Ознаки захворювання
  • Діагностика захворювання і способи позбавлення від грижі
  • Одне із захворювань, які сильно турбують молодих батьків – пупкова грижа у новонароджених. Ця хвороба робить малюка неспокійним, заподіює йому біль і незручності. У статті будуть описані причини цього захворювання, типові ознаки, а також методи полегшення стану малюка.

    Опис захворювання

    Поява пупкової грижі у новонароджених пов’язано зі слабкістю м’язів, що утворюють черевну стінку. У нормі м’язи живота повинні утримувати органи усередині черевної порожнини. Грижа являє собою м’язовий «зазор», крізь який виступають частини цих органів.

    Морфологічно грижу утворює грижовий мішок (частина очеревини) і вміст (частини органів, витіснених з порожнини). Пупкове кільце є тим самим слабким місцем, через яке виходять назовні органи або їх частини. Це слід враховувати стурбованим батькам: пупкова грижа у новонароджених – досить часте явище, зустрічається приблизно у кожної п’ятої дитини.

    Виною цьому фізіологічні причини. Через пупкове отвір ембріон отримує кисень і поживні речовини з пуповини для розвитку і підтримки життя. Після народження пуповина втрачає свою функціональну значимість, так як дитина починає дихати і харчуватися самостійно, тому пуповину при народженні відсікають.

    З моменту народження область колишнього розташування пуповини називається пупковим кільцем. При нормальних умовах в перший місяць життя дитини ця область повністю закривається сполучною тканиною, однак інколи, з різних причин, цього не відбувається.

    В результаті пупкове кільце стає відкритим каналом з черевної порожнини, і при підвищеному тиску через цей канал можуть вийти частини внутрішніх органів, насамперед травної системи.

    Враховуючи фізіологічну обумовленість появи пупкової грижі, це освіта здатна самостійно усунутися протягом першого року життя, якщо батьки прикладають потрібні зусилля для лікування дитини. Лише у невеликого відсотка дітей грижа зберігається протягом декількох років життя.

    Пупкова грижа у новонароджених — досить поширене явище.

    Патогенез та види захворювання

    Причинами захворювання є порушення в ході внутрішньоутробного розвитку. Якщо на стадії ембріона формування черевної стінки було порушено, виникає явище вродженої грижі – тобто таких особливостей будови організму, в результаті яких внутрішньочеревний тиск апріорі виявляється сильніше, ніж опір черевної стінки.

    Причини придбаної пупкової грижі – помилки медперсоналу при прийнятті пологів, інфікування або неправильний процес загоєння пупкового кільця.

    Розрізняють пряму і косу пупкову грижу. При прямому вигляді грижі вміст знаходить вихід безпосередньо через пупкове отвір. При косому вміст грижі спочатку утворює кишеня збоку від пупкового кільця.

    Слід зазначити, що грижові освіти у немовлят до року володіють високою рухливістю і кваліфікований фахівець може без праці їх вправити в переважній більшості випадків. Це не вдається тільки при вузьких воротах виходу і малої рухливості, що зустрічається досить рідко.

    Вихід вмісту грижі спостерігається в умовах підвищення тиску в черевній порожнині, а саме в таких ситуаціях:

    • кашель;
    • плач або крик;
    • запори;
    • здуття живота.

    Крім того, непрямими чинниками виникнення грижі є неправильні спроби «раннього розвитку» дитини. Мова йде про ранній постановці малюка в ходунки та подібні пристосування. У нормі дитина проходить досить тривалу фазу пересування плазом і на четвереньках, що дозволяє зміцнити стінки його черевної порожнини. Раннє привчання до вертикального положення тіла не дає можливості нормально сформуватися черевний м’язам, що і провокує поява грижі.

    Цікаво, що у хлопчиків у грудному віці грижа виникає значно частіше. Не відомо достеменно, із якими саме особливостями організму це пов’язано, однак у них зазначають істотно більшу кількість випадків захворювання, ніж у дівчаток.

    Ознаки захворювання

    Вроджені грижі можна виявити ще до народження дитини. Це не самий позитивний діагноз, оскільки крім слабкої черевної стінки малюки з таким захворюванням мають ще цілий комплекс фізіологічних відхилень, що нерідко спровоковано генетичними порушеннями або дефектами раннього внутрішньоутробного розвитку.

    Після народження грижа може утворитися практично в будь-який час. Визначити її візуально не складає труднощів: як виглядає грижа — стає зрозуміло інтуїтивно, т. к. в залежності від конкретного випадку її опис може змінюватися. Це освіта завжди знаходиться в безпосередній близькості від пупкового кільця, може мати круглу, овальну або неправильну форму, а розміри можуть коливатися від декількох міліметрів до 5-6 см в діаметрі. Колір вузлика може бути від нейтрального до синюватого або червонуватого.

    У деяких випадках освіта стає помітним лише в періоди крику, плачу або потуг. Слід знати, що саме по собі грижове освіта болю у дитини не викликає, але супутні механізми можуть порушувати травлення або впливати на поведінку дитини, викликаючи такі симптоми, як поганий сон, відмова від прийому їжі і т. д.

    Незважаючи на те, що таке освіта сама по собі мало впливає на здоров’я і самопочуття дитини, грижа стає смертельно небезпечною у разі її обмеження. Якщо петля кишечника ущемилась зовні і в неї скупчилися калові маси, дитина відчуває гострий біль, а для організму з’являється небезпека зараження. Не намагайтеся вправити грижу самостійно – необхідна негайна медична допомога та оперативне втручання.

    Зволікання з наданням медичної допомоги загрожує дитині некроз внутрішніх органів, наслідки якого варіюються від видалення їх частини до смерті малюка. Лікування в домашніх умовах неможливо і небезпечно!

    Діагностика захворювання і способи позбавлення від грижі

    лечениеЛікування пупкової грижі має відбуватися під контролем лікаря за допомогою перевірених методів.

    Діагностика проводиться дитячим хірургом за допомогою візуального огляду і пальпації освіти. Для більш детального дослідження призначається УЗД черевної порожнини. Якщо за результатами УЗД лікар робить висновок про ймовірність ускладнень, то призначається рентген з введенням контрастної речовини.

    На сьогоднішній день для лікування ррыж існує тільки один спосіб – хірургічне висічення. Але, враховуючи специфіку патології та її здатність до самоусунення, лікарі не проводять операцію до тих пір, поки грижа не викликає загрози здоров’ю. Єдиним випадком, коли застосувати хірургічне лікування необхідно – защемлення грижі.

    В якості альтернативних методів існує вправлення грижі. Займатися цим повинен тільки хірург, провівши попереднє обстеження. Після вправлення грижі заклеюється пластиром, який батьки повинні лише замінювати, перевіряючи область фіксації на предмет ознак запалення.

    Альтернатива пластиру – бандаж. Він більш ефективно фіксує грижовий мішок всередині, але водночас не дає розвиватись нормальній мускулатурі. Так що багато фахівців призначають носіння бандажа лише в рідкісних випадках. Важливо навчити батьків правильно одягати пристосування і стежити за гігієною.

    Фізіопроцедури також є хорошими засобами для зміцнення черевної стінки, профілактики та лікування гриж. Проводити маніпуляції повинен або спеціально навчений персонал, або батьки, які пройшли екскурс по техніці виконання.

    Методи народної боротьби з грижами не тільки не допомагають, але і дійсно небезпечні для здоров’я дитини! Улюблений метод сільського цілительства – прив’язування монет до грижі. Це може викликати інфекцію і поява різних небезпечних симптомів.

    Таким чином, в питанні терапії грижі слід довіряти офіційній медицині і не поспішати з використанням альтернативних методів. Не варто боятися довіряти лікарям, адже вони в рівній з батьками мірою зацікавлені в здоров’я маленького пацієнта.

    Читайте в наступній статті: підвищені еритроцити в сечі у дитини