Підвищені еритроцити в сечі у дитини: що це значить?

2739

Зміст:

  • Як з’являються еритроцити в сечі
  • Підвищені еритроцити в сечі — що це значить
  • Нормальні показники
  • Коли говорять про патології
  • Уточнюючі аналізи
  • Рівень лейкоцитів
  • Лімфоцити
  • Якщо підвищені еритроцити в сечі у дитини, то говорять про гематурії, яка виникає з-за цілого ряду факторів. Однак у більшості випадків клінічна картина відповідає ураження нирок і сечовивідних шляхів будь-якої природи. Гематуричний синдром має лабораторне обґрунтування або визначається візуально за рахунок фарбування урини в червоний або рожевий відтінок. У будь-якому випадку потрібно детальне дослідження і проведення диференціальної діагностики.

    Як з’являються еритроцити в сечі

    Освіта сечі починається гломерулі — ниркових клубочках, які відповідають за фільтрацію крові. Еритроцити — червоні кров’яні тільця, що забезпечують насичення клітин киснем. Еритроцити можуть з’являтися на будь-якому етапі сечоутворення і фільтрації крові.

    Якщо підвищені еритроцити в сечі у дитини, можливо, почалося запалення органів сечовиділення

    У здорової людини з нормальною функцією нирок фільтрація не допускає потрапляння формених елементів в первинну сечу, а тому рівень червоних тілець відповідає 0 од. Незначне підвищення можливо під впливом фізіологічних факторів.

    У нормі отвори ниркових клубочків за розміром складають 8 нанометрів. Еритроцити мають більший розмір, саме тому вони не потрапляють в первинну сечу, фільтруються. При розширенні отвори — збільшення проникності гломерул — по ряду патологічних причин червоні кров’яні тільця легко проникають в ниркові тканини.

    Існує два основних типи еритроцитів:

    • змінені або вилужені, не містять гемоглобін, потрапляють у сечу ще на стадії його первинного формування;
    • незмінені, коли еритроцити проникають в урину з нижніх сечовивідних шляхів.

    В першому випадку частіше говорять про мікрогематурії, сеча майже не забарвлюється. Якщо еритроцити виходять з сечоводів, уретри або в масивному кількості йдуть з нирок, сеча забарвлюється в рожевий відтінок, колір «м’ясних помиїв».

    Мікроскопічний складу урини безпосередньо відображає стан здоров’я. Для діагностики справжньої причини гематурії важливо провести комплексне дослідження біологічних рідин.

    Підвищені еритроцити в сечі — що це значить

    Підвищення еритроцитів у сечі у дитини спостерігається в наступних ситуаціях:

    • гломерулонефрит;
    • нефрит, пієлонефрит;
    • сечокам’яна хвороба;
    • запалення сечового міхура;
    • уретрит;
    • туберкульозне ураження нирок;
    • пухлини органів малого тазу, урогенітального тракту.

    Стан відзначається при великому сепсисі, зараження крові, тяжких гнійних процесах, менінгіті, гострих кишкових інфекціях, поліорганної недостатності, після ГРВІ або грипу, пневмонії — як результат токсичного ураження організму.

    Поява еритроцитів в сечі може носити транзиторний характер на тлі інтенсивних фізичних навантажень, перевтоми, неадекватного харчування, гіпертермії, прийому сечогінних препаратів.

    Нормальні показники

    Об’єм еритроцитів в урині у дитини варіює залежно від віку, клінічного анамнезу. В різні періоди життя малюка клініцисти допускають незначні відхилення від референсних значень, які можуть бути пов’язані з фізіологічними процесами. На хибнопозитивні результати впливають харчові фактори, фізичні навантаження, спосіб життя, супутні захворювання. Іноді для уточнення результату необхідно здати сечу кілька разів, особливо при відсутності виражених симптомів.

    причиныПричини підвищення еритроцитів в сечі залежать від безлічі факторів.

    Так, у новонароджених кількість еритроцитів у сечі може досягати 7-10 одиниць у полі зору, що пов’язано з підвищеною проникністю ниркового фільтра і збільшенням рівня червоних кров’яних тілець ще в перинатальному періоді. Відразу після народження плодові клітини розпадаються і замінюються типовими еритроцитами, що характеризується жовтяницею новонароджених, високою кислотністю сечі. Рівень еритроцитів у дітей старше року варіює від 2 до 5 одиниць у полі зору, при цьому їх вміст у хлопчиків завжди нижче.

    При розшифровці отриманих результатів біохімії сечі у дорослих керуються тими ж референсними значеннями. Важливо враховувати, що критерії вмісту еритроцитів в сечі в різних лабораторіях кілька варіюють, що обов’язково вказують на супровідному бланку.

    Коли говорять про патології

    Разове перевищення рівня еритроцитів в сечі у дітей вказує на фізіологічну причину відхилень. Зазвичай результати повторного дослідження входять в рамки референсних значень. Про патології говорять при стійкому підвищенні вмісту червоних тілець, макро — і мікрогематурії. Остаточний діагноз залежить від загального об’єму клітин в досліджуваному біологічному матеріалі. При мікрогематурії підвищення еритроцитів варіює в межах 15-20 одиниць у полі зору. Значення >20 од. свідчить про макрогематурії.

    У клінічній практиці зустрічаються випадки помилкової гематурії, коли сеча змінює відтінок, що не пов’язано з захворюваннями нирок, сечовидільної системи та внутрішніх органів.

    У діагностиці неправдивої гематурії велике значення має кількість і характер пігментів. Стан зустрічається при вживанні фарбувальних продуктів, деяких медикаментозних препаратів.

    Уточнюючі аналізи

    При стійкому підвищенні еритроцитів у дитячій урині важливо провести додаткові аналізи, уточнюючі поточну клінічну картину. Обов’язково призначають серію інструментальних досліджень: УЗД, рентген і контрастні способи діагностики (урографію), МРТ і комп’ютерну томографію.

    Рівень лейкоцитів

    Лейкоцити — важливі захисні клітини людського організму, білі кров’яні тільця, здатні проникати в міжклітинний простір, капілярні стінки. Зсув лейкоцитарної формули вліво в крові характеризує зниження імунітету, початок запального процесу. Якщо еритроцити в сечі у дитини підвищені, обов’язково досліджують відразу кілька ключових біохімічних показників біологічних рідин.

    анализАналіз сечі і крові дозволяє комплексно оцінити поточну клінічну картину.

    Лабораторний аналіз передбачає вивчення та інших біохімічних показників. Узагальнене вивчення і підрахунок обсягу кров’яних клітин дозволяє оцінити і тяжкість патологічного процесу. Лейкоцитоз виникає в результаті таких захворювань:

    • гострі інфекції;
    • хронічні запальні захворювання;
    • гнійні процеси;
    • сепсис, септицемія;
    • гострі алергічні реакції;
    • інтоксикації будь-якого генезу та інші фактори.

    Підвищення лейкоцитів супроводжується поточним захворювання, а тому відокремити симптоми лейкоцитозу в окрему групу специфічних проявів важко. Вміст у сечі за віком:

    • новонароджені — 9-30 од.;
    • діти від 1 до 3 років — 5-15 од.;
    • діти 3-6 років — 6-20 од.;
    • до 10 років — 5-13 од.;
    • до 18 і старше — 4-9 од.

    Визначення лейкоцитарної формули не обмежується лише визначенням числа тієї чи іншої групи лейкоцитів. Ключовим критерієм у сумнівних ситуаціях вважається розрахунок абсолютних значень клітинних фракцій. Досліджують й інші тільця в лейкоцитарній формулі.

    Лімфоцити

    Лімфоцити — велика група білих кров’яних тілець, функція яких зводиться до підтримки здорового імунітету дитини. У новонароджених клітини присутні, тому що імунна система тільки завершує своє формування. Нормальні значення у дітей від 3 до 10 років складають 10-45%.

    При стійкому підвищенні говорять про розвиток лімфоцитозі. Якщо кількість кров’яних клітин здається завищеними за рахунок зменшення інших клітинних видів, то таке перевищення називають відносним. При цьому важливо, щоб загальний обсяг лейкоцитів був у нормі. При надмірному підвищенні говорять про абсолютний лімфоцитоз, що властиво для наступних захворюваннях:

    • вірусні інфекції;
    • запальні захворювання внутрішніх органів і систем;
    • аутоімунні захворювання.

    Лімфоцитоз зустрічається на тлі краснухи, гепатитів, вітряної віспи, кору, герпетичної інфекції. Додатково обов’язково досліджують урину на сторонні домішки (гній, слиз, білок) для уточнення характеру захворювань органів сечовидільної системи та урогенітальних шляхів. Ті ж дослідження проводять у дорослого.

    При підвищенні еритроцитів у сечі у дитини важливо пройти комплексне обстеження під контролем лікаря-педіатра, дитячого нефролога і уролога. При необхідності може знадобитися участь ендокринолога, інфекціоніста, хірурга. Остаточний діагноз завжди заснований на даних комплексного дослідження, куди входять не тільки лабораторні аналізи, але й інструментальні методи.

    Також рекомендуємо почитати: болить вухо дитини без температури