Дієта «Драбинка» – 5 сходинок до схудненню

961

Зміст:

  • П’ятиступінчаста дієта
  • Протипоказання
  • 1 ступінь: очищення ШКТ
  • 2 ступінь: відновлення кишкової мікрофлори
  • 3 ступінь: енергетична, вуглеводна
  • 4 ступінь: будівельна, білкова
  • 5 ступінь: жиросжигание
  • Дієта «Драбинка» – одна з досить строгих короткострокових дієт, яка передбачає чітке дотримання зазначеного раціону на 5 днів. Кожному з них відповідає певна сходинка. Не можна перестрибувати через щабель, ігнорувати або порушувати порядок проходження дієти.

    П’ятиступінчаста дієта

    На «Драбинці» не рекомендується змінювати кількість днів. В цьому є певний сенс: якщо продовжувати дієту довше, це може призвести до порушення надходження необхідних речовин в організм, оскільки раціон «Драбинки», як і більшості дієт, не є збалансованим і не розрахований на тривале застосування.

    П’ятиступінчаста дієта – крок до правильного харчування

    П’ятиденний дієта практично позбавлена жирів, дозволяє скинути від 3 кг і більше, якщо вдається пройти по черзі всі 5 ступенів. Можна пробувати почати коригувати вага з цієї дієти або чергувати її з іншими.

    Протипоказання

    Строгі дієти, включаючи п’ятиступінчасту, протипоказані при таких станах та захворюваннях:

    • цукровий діабет;
    • захворювання ШКТ;
    • серцево-судинні патології;
    • недостатня маса тіла;
    • психічні розлади;
    • ослаблений стан організму;
    • вагітність.

    У цих випадках необхідно проконсультуватися з лікарем, якщо виникає необхідність змінити раціон харчування для схуднення.

    1 ступінь: очищення ШКТ

    Перший день дієти спрямований на очищення кишечника. Для цього використовують 1 кг свіжих яблук з активованим вугіллям. Також необхідно пити достатньо негазованої питної води. Кількість рідини визначається індивідуально, більшою мірою залежить від стану нирок і серцево-судинної системи. У середньому рекомендується випивати 1-2 л води на добу.

    Активоване вугілля має пористу структуру, є ентеросорбентом, тобто має здатність поглинати токсини з ШЛУНКОВО-кишкового тракту. При цьому в шлунку і кишечнику харчових мас бути не повинно, тому активоване вугілля потрібно вживати окремо, запиваючи водою, через 1-2 години після того, як поїли яблука. Дозування — 1-2 таблетки на 10 кг ваги. Протипоказання – виразкові ураження ШКТ.

    Якщо відчуття голоду стає нестерпним і викликає сильний дискомфорт, рекомендується відмінити або перенести дієту.

    Яблука містять клітковину, яка очищає кишечник. Шкірку з плодів краще не очищати – в ній міститься корисна урсолова кислота, яка покращує процес розщеплення жирів. Фрукти рекомендується ретельно мити гарячою водою і не купувати яблука з блискучою шкіркою, тобто покриті воском. Фруктові кислоти в яблуках також сприяють очищенню кишечника, усувають запори, але при цьому загострюють почуття голоду.

    2 ступінь: відновлення кишкової мікрофлори

    Меню на другому етапі включає кисломолочні продукти:

    • кефір 2,5 % – 1 л;
    • нежирний сир – 500 р.

    Кисломолочні продукти покращують імунітет, мають бактерицидну дію, нормалізують мікрофлору кишечника, перешкоджають розвитку патогенних мікроорганізмів.

    Для заселення кишкового тракту корисними кисломолочними бактеріями підходить свіжий кефір – 1-3-денний, який при бажанні можна замінити ряжанкою або кисляком. Рекомендується також використовувати біо-кефір, ацидофілін, біфідок. Сир можна приправити зеленню, корицею, ваніллю і іншими спеціями для поліпшення смаку і різноманітності. В цей день не можна додавати в продукти цукор і мед.

    РезультатыКращі результати по корекції ваги досягаються під контролем дієтолога

    Дуже легко готується домашній кефір. Для цього потрібно взяти 1 л доброго пастеризованого молока 2,5 %, додати 1-3 ст. л. біокефіру або ацидофіліну і залишити при кімнатній температурі. Домашній кефір буде готовий приблизно через 12 годин. Для прискорення процесу можна скористатися мультиварка, виставивши температурний режим на 40 °С. Такий домашній кефір гарантовано містить достатню кількість корисних кисломолочних бактерій.

    3 ступінь: енергетична, вуглеводна

    На 3-й день виникає недолік вуглеводів в організмі, так як раціон попереднього дня містив мало вуглеводів. Необхідно заповнити запас, щоб уникнути стресової ситуації для організму, до якої призводить дефіцит глюкози.

    В меню входить:

    • 300 г родзинок;
    • компот із сухофруктів.

    Родзинки рекомендується замінити або доповнити чорносливом. Такий варіант найбільш ефективний для схуднення за рахунок більш ретельного очищення кишечника, так як чорнослив відрізняється вираженим послаблюючу дію.

    Якщо немає впевненості в якості сухофруктів, рекомендується заздалегідь вимочити їх у воді, щоб очистити від шкідливого для організму консерванту – діоксиду сірки. Для цього сухофрукти потрібно 2-3 рази замочувати в теплій воді на 30 хвилин, потім промивати під проточною водою.

    З сухофруктів можна зробити компот без додавання цукру.

    Для підсолоджування компоту, при необхідності, слід використовувати стевію. Це лікарська трава, натуральний підсолоджувач. Вона продається в пакетиках для заварювання, які можна додавати в напої замість цукру, а також у переробленому варіанті – у таблетках або у вигляді сиропу. 1 маленька таблетка замінює цілу ложку цукру.

    Потрібно не забувати пити звичайну воду. В вуглеводний день дієти склянку води можна додати ложку якісного мееа. Такий раціон 3-ої ступені допоможе уникнути негативних наслідків вуглеводного голодування. Крім сухофруктів і меду більше нічого в цей день їсти не можна.

    4 ступінь: будівельна, білкова

    Четвертий етап дієти — це м’ясний раціон. Дозволяється з’їдати 500 г відвареної або тушкованої курячого або індичого м’яса. Головна умова — продукти повинні містити мінімум жиру. Їх також не можна смажити, додавати масло або поєднувати з будь-яким гарніром, крім свіжої зелені.

    МенюСкладання дієтичного меню краще робити, з урахуванням рекомендацій лікаря

    Додавання зелені до м’ясних страв покращує травлення за рахунок великого вмісту рослинної клітковини, яка працює в кишечнику як мітла. Свіжа зелень не дає продуктів тваринного походження довго затримуватися в травному тракті, що є профілактикою виникнення гнильних процесів, запорів та інших несприятливих факторів, пов’язаних з надмірним вживанням м’ясних продуктів.

    5 ступінь: жиросжигание

    5 день знову призводить до дефіциту вуглеводів, так як 4-ї складався переважно з білкової їжі. В раціон вводяться вуглеводомісткі продукти:

    • вівсяна каша – 200 г;
    • овочі, фрукти, ягоди.

    Кашу рекомендується не варити, а запарювати окропом. Масло, молоко і цукор додавати не можна. Можна додати трохи сухофруктів. В останній день дієти рекомендується з’їсти близько кілограма або більше овочів і фруктів, переважно у свіжому вигляді. З овочів забороняється їсти картоплю, з фруктів небажані банани і солодкий виноград. Це ті продукти, які сприяють швидкому набору ваги. Тому на час дієти, а також протягом всього часу, коли відбувається нормалізація ваги, для закріплення результатів, краще відмовитися від вживання цих продуктів.

    диета лесенкаДієта «Драбинка» – 5 сходинок до схудненню

    З овочів слід зробити акцент на таких продуктах:

    • буряк;
    • всі види капусти;
    • морква;
    • ріпа;
    • зелена цибуля;
    • огірки;
    • помідори;
    • селера – коріння і стебла;
    • салатні листя;
    • свіжа зелень.

    Ці низькокалорійні продукти містять багато клітковини, сприяють поліпшенню обмінних процесів, очищають кишечник від шлаків. За рахунок низької калорійності забезпечують ефект жіросжіганія.

    Для схуднення рекомендується робити салат зі свіжих, дрібно нарізаних або натертих на тертці овочів. Можна додати трохи натурального яблучного оцту, лимонного соку, і дати трохи промаринуватися продуктів. При бажанні можна включити в раціон хлібці.

    Використовуйте для овочевого салату термічно необроблені продукти, для збереження корисних речовин і очищаючих властивостей рослинної клітковини. Виняток — сочевиця, яку додають в салат.

    Салати при схудненні краще не заправляти жирами. В крайньому випадку, можна додати трохи рослинного нерафінованої олії. Вживання рафінованих олій призводить до накопичення в організмі шкідливих трансжирів. Найбільш корисним вважається рижієву нерафінована олія.

    З фруктів на дієті при схудненні слід звернути увагу на такі продукти:

    • яблука;
    • сливи;
    • ананаси;
    • грейпфрут.

    У 5-й день дієти можна їсти ці фрукти практично без обмежень, але окремо від іншої їжі.

    Можна зробити домашній корисний напій з журавлини, брусниці та інших свіжих ягід. Ретельно промиті сирі ягоди кладуть у блендер, заливають питною водою, додають мед і перемішують на високій швидкості пару хвилин. Проціджувати такий «живий морс» не рекомендується, так як клітковина ягід також сприяє схудненню.

    Дієта «Драбинка» хороша тим, що передбачає виключення шкідливих продуктів з раціону. Майже на тиждень заборонені смажені страви, кондитерські солодощі, хліб, макарони, консерви, жирне м’ясо, майонез, цукор та інші подібні продукти, вживання яких призводить до зайвої ваги. Особливо це стосується так званих «шкідливих» вуглеводів з борошняних виробів.

    У раціоні також практично відсутні жири тваринного походження, що містять шкідливий холестерин. При цьому в докладний меню включені кисломолочні продукти і корисні вуглеводи з овочів і фруктів. Тому така дієта може сприяти зниженню ваги. Можливі також довгострокові результати за умови дотримання основ правильного харчування в повсякденному раціоні і заміщення шкідливих вуглеводів корисними. Для корекції ваги також мають значення фізичні вправи.

    Читайте далі: дієта улюблена 7 днів