Підготовка до гістеросальпінгографії маткових труб

975

Зміст:

  • Характеристика маніпуляції
  • Показання до проведення
  • Протипоказання
  • Попередня підготовка до дослідження труб
  • Як проводиться
  • Можна почути про гістеросальпінгографію, що ця процедура допомагає завагітніти. Маніпуляція відноситься до діагностичних методик та дозволяє оцінити прохідність маткових труб у жінки. Під час діагностики напір рідини проходить по яйцеводам і може надати лікувальний ефект, розділивши дрібні спайки.

    Характеристика маніпуляції

    Гістеросальпінгографія відноситься до діагностичних процедур і широко поширена в гінекології. Дана маніпуляція дозволяє визначити, у якому стані перебуває матка і придатки.

    Гістеросальпінгографія — що це за процедура, знають небагато

    Гістеросальпінгографія виконується шляхом введення контрастної речовини по тонкій катетеру через шийку матки. Техніка огляду труб вибирається на розсуд лікаря – УЗ-діагностика або рентген.

    Показання до проведення

    Основним показанням до проведення діагностики є трубне безпліддя. При підозрі на непрохідність яйцепроводів ГСГ призначається всім жінкам. Також процедура виконується при інших підставах:

    • новоутворення в маткових трубах;
    • патології міометрія;
    • гіперплазія ендометрія;
    • аденоміоз;
    • підозра на туберкульоз органів малого тазу та ін.

    УЗД з використанням контрастної речовини виконується при підтверджених патології матки і фаллопієвих труб після проведеного лікування. Маніпуляція дозволяє оцінити ефективність проведеної терапії та при необхідності внести корективи в подальшу тактику дій.

    Протипоказання

    На початковому етапі підготовки призначається обстеження, яке дозволяє виключити небезпечні стану організму, що забороняють проведення маніпуляції. Протипоказаннями для є наступні обставини:

    • запалення піхви, матки або придатків;
    • підозра на вагітність;
    • можливість розвитку алергічних реакцій на введення контрастної речовини;
    • недостатність функції нирок;
    • захворювання серця;
    • психоневрологічні патології;
    • порушення роботи щитовидної залози.

    Результати попередніх аналізів оцінюються лікарем. При відсутності обмежень обирається дата дослідження. На який день циклу виконувати ГСГ, залежить від вихідного стану здоров’я.

    Попередня підготовка до дослідження труб

    Під час проведення попередньої підготовки у жінки можуть бути виявлені інфекційно-запальні захворювання органів малого тазу. Виконувати гістеросальпінгографію в цьому випадку не можна. Необхідно спочатку провести протимікробну лікування, яке займає зазвичай 1-3 тижні. Повторний аналіз здається не раніше, ніж через 2 тижні після завершення антибактеріальної терапії. Якщо результат мазка задовільний, то можна вибрати підходящий день для проведення ГСГ.

    маточных трубПеревірка прохідності маткових труб необхідна для оцінки фертильності жінки

    При відсутності протипоказань процедура призначається в наступному циклі після обстеження. Оптимальним часом для виконання діагностики стану маткових труб є 5-6 день від початку менструального кровотечі. При затяжних місячних слід почекати до 9-11 дня.

    Чим раніше після завершення менструації проведена гістеросальпінгографія, тим інформативніший буде результат. У цей період мінімальна товщина ендометрію, що дозволяє оцінити стан функціонального шару матки.

    Умови для проведення гістеросальпінгографії:

    • В циклі, коли виконується діагностика, не рекомендується статеве життя без використання контрацептиву. Якщо вагітність настане до ГСГ, то вона перерветься з-за потоку контрастної речовини. Зачаття після процедури також не вітається, оскільки можна припустити, як організм відреагує на втручання.
    • За кілька днів до маніпуляції рекомендується дотримуватися дієти. Слід виключити з раціону продукти, які підвищують газоутворення в кишечнику. Не можна приймати алкоголь. Напередодні процедури варто віддати перевагу легкому вечері, а останній прийом їжі не пізніше, ніж за 4 години до дослідження.
    • При труднощі з випорожненням кишечника в день маніпуляції необхідно використовувати проносні засоби за погодженням з лікарем чи зробити очисну клізму. Заповнений кишечник може утруднити діагностику. Перед процедурою необхідно спорожнити сечовий міхур.
    • В день проведення обстеження треба відкласти всі справи. Після маніпуляції жінки часто відчувають болю і потребують спокої.

    Наступний етап підготовки починається в той момент, коли пацієнтка приходить в медичний заклад.

    Як проводиться

    Діагностична гістеросальпінгографія зазвичай не вимагає госпіталізації. Жінці, яка прийшла на процедуру, пропонують стерильну білизну. Маніпуляція виконується в малій операційній або рентгенологічному кабінеті. Місце проведення залежить від того, який варіант діагностики вибрано – ультразвукова або знімок рентген-апарату.

    подготовкаПідготовка до ГСГ займає від декількох днів до декількох місяців

    У ході процедури виконуються дії:

  • Введення лікарських засобів перед маніпуляцією виконується в більшості медичних установ. На розсуд лікаря вибираються спазмолітики, заспокійливі засоби і препарати, що блокують активність залоз внутрішньої секреції. Даний етап підготовки носить назву премедикація.
  • Пацієнтка розташовується на гінекологічному кріслі або на спеціальному столі, призначеному для проведення гістеросальпінгографії. Перед введенням контрастної речовини зовнішні статеві органи жінки обробляються антисептиком. Слід зазначити, що катетер буде введений в шийку матки, тому правила асептики необхідно дотримуватися на всіх етапах виконання процедури.
  • За допомогою розширювачів виконується розведення піхвових склепінь. Ця процедура є безболісною і нагадує звичайний гінекологічний огляд.
  • Тонкий катетер обережно вставляється в шийку матки і просувається вглиб цервикальному каналі. В цей час в ньому вже знаходиться контрастну речовину, тому процес просування можна відстежити за допомогою апарату ультразвукової діагностики.
  • Коли все буде готово для початку дослідження, спеціаліст встановлює трансабдомінальний датчик на нижній частині живота пацієнтки і відстежує траєкторію потоку рідини.
  • У нормі контрастна речовина має пройти маткової порожнини, проникнути в фаллопієві труби і вийти в черевну порожнину. Під час гістеросальпінгографії жінка відзначає незначні тянуще відчуття в животі, схожі на початок менструального циклу. Якщо в порожнині матки і трубах відсутні спайки, сильних болів пацієнтка не відчуває.

    Іноді при проходженні контрастної речовини може порушуватися цілісність дрібних спайок. Розриви тонких плівок супроводжуються короткочасними болями. Вони не представляють небезпеки для пацієнтки. Навпаки, при одночасній гидротубации з допомогою ферментованих і антибактеріальних розчинів відновлюється прохідність маткових труб і підвищується ймовірність настання вагітності в майбутньому.

    Після проведення гістеросальпінгографії у жінки можуть бути ниючі болі в животі і незначні виділення із статевих шляхів. Тривожні ознаки зазвичай проходять самостійно протягом 1-2 діб. Подальші рекомендації лікар дає на підставі результатів гістеросальпінгографії.

    Дивіться далі: рентген маткових труб