Різниця у віці між чоловіком та жінкою

1014

Зміст:

  • Ровесники
  • Дружина старша за чоловіка
  • Чоловік старше дружини
  • Допустима різниця у віці
  • Ідеальна різниця
  • У всі часи в подружніх парах традиційно жінка була молодша за чоловіка. У соціумі відбулися зміни: жінки отримали рівні права з чоловічою статтю, що відбилося на інститут шлюбу.Яка різниця у віці між чоловіком та жінкою вважається кращою?

    Ровесники

    Союзи, що укладаються однолітками, визнані найбільш прийнятними. На користь подружжя, вікова різниця у яких 1-2 роки, свідчать такі фактори:

    • проміжок часу, в який закладалися основи особистості того й іншого;
    • одночасне дорослішання;
    • подібні інтереси;
    • тотожна життєва позиція.

    Якщо люди молоді, то необов’язково поспішати з дітьми, можна присвятити час навчанню, кар’єрі, подорожей, хобі. Діти з’являються, коли обидва вже досягли успіху в житті. Закоханість, пристрасть підтримує відносини на плаву перші кілька років. Надалі люди зберігають відносини з наступних причин:

    • взаємна прихильність, дружба;
    • загальні інтереси;
    • спільна справа;
    • діти;
    • звичка;
    • небажання вносити зміни в усталений хід життя.

    Ровесники одночасно проходять період становлення в житті, що зміцнює відносини. Навіть якщо люди зустрілися вже успішними особистостями, їм є про що поговорити, чим поділитися один з одним, що згадати. Хто старший, хто молодший — тут не важливо.

    Дружина старша за чоловіка

    Союзи, де дама старше чоловіки, зустрічаються часто. Різниця до 10 років не відчувається ні зовні, ні фізично. Жінку це навіть стимулює: вона намагається стежити за собою, модно одягається, займається фізичними вправами.

    Якщо дама старше більше, ніж на 10 років, з’являються проблеми, частіше психологічного характеру. Суспільство не вітає подібні союзи, що ускладнює взаємини всередині пари. Дівчина комплексує через те, що виглядає старше своєї половинки, хлопець не вводить подругу до кола друзів-однолітків. У неї з’являється страх, що обранець кине її заради більш молодої особи, жінка переводить партнера ревнощами, в результаті він не витримує і залишає її.

    Буває і по-іншому, коли жінка вже відбулася: зробила кар’єру, була заміжня, у неї є діти. У чоловіка ще все попереду, і краще, якщо партнерка не візьме на себе роль мами і дозволить молодій людині самому прокладати собі шлях, бути чоловіком. Хоча деяких хлопців влаштовує роль сина, за якого платить, вирішує питання доросла подруга. Але настане день, коли таке положення набридне і хлопець знайде рівноправність на стороні.

    Чоловік старше дружини

    допустимая разницаТрадиційна різниця у віці між подружжям — коли чоловік старше

    Такі союзи зустрічаються частіше, суспільство сприймає їх лояльно, чоловіків не хвилює, що вони старші дружини, навіть якщо різниця дуже велика. І все ж тут теж є підводні камені.

    У шлюбу, в якому дружина ще молода, а чоловік старший на 5-7 років, відзначають наступні переваги:

    • чоловік відбувся і налаштований на створення сім’ї;
    • дівчина відчуває себе захищеною;
    • вище ймовірність появи дітей;
    • сексуальна активність однакова;
    • з’являються спільні друзі, інтереси.

    Шлюби, в яких жінка молодше на 10-12 років, також характеризуються стійкістю. Чоловік в очах дружини виглядає зрілим і досвідченим, вселяє довіру. Він у свою чергу знає, чого хоче від жінки, підходить до шлюбу з відповідальністю, дорожить відносинами. Дівчині імпонують ці якості. Подібні шлюби рідко розпадаються.

    З психологічної точки зору шлюби, де чоловік старший за дружину, виправдані. Вік «усвідомленого батьківства» настає до 40 років: чоловік насправді хоче дітей і з відповідальністю ставиться до їх виховання. Та й вік тата для народження дитини менш важливий, ніж вік матері.

    Якщо різниця у віці між чоловіком та жінкою становить 15-20 років і більше, то чоловік годиться дружині в батьки. Якщо ж у нього є діти, то вони нерідко бувають одного віку з молодою дружиною, що породжує сімейні складності. Психологи вважають, що вийти заміж за зрілого чи літнього чоловіка прагнуть дівчата, які в дитинстві з якихось причин були позбавлені уваги батька або навпаки, купалися в батьківській турботі і звикли до цього. У другому випадку дівчина змінює тата на чоловіка і залишається захищеною, оточеною увагою і турботою.

    Меркантильний інтерес має ті ж коріння: можливо, батько дівчини був невдахою, не дарував подарунків, про яких дівчинка мріяла. Чоловік-батько виконає дитячі мрії: попелюшка вийшла заміж за принца. Питання: чи буде їхнє подружнє життя схоже на казку? Можуть виникнути складності з народженням здорових дітей, спільне дозвілля теж під питанням. Якщо не буде ревнощів до молодим друзям подружжя, з’являться спільні інтереси, то шлюб має шанс бути щасливим.

    Допустима різниця у віці

    Різниця в 5-8 років вважається прийнятною, з якого боку не подивися. Не так важливо, хто старше. Такий шлюб схожий на союз ровесників: у подружжя подібний життєвий досвід, матеріальне становище, інтереси.

    Допустима різниця у віці складає 8-12 років. Можливо, пара зіткнеться з протиріччями при виборі спільного дозвілля. Кавалер за 40 навряд чи зрадіє пропозицією юної подруги провести дозвілля в клубі до ранку. Якщо взаємини між подружжям, засновані на любові і повазі, дівчина захоче розділити більше інтересів чоловіка.

    Ідеальна різниця

    Вік впливає на внутрішній світ людини, на його взаємини з людьми, зокрема на близькі стосунки між представниками різної статі.

    Яка ж ідеальна різниця у віці між партнерами в сімейній парі? У країнах світу думки психологів з цього питання розходяться. У Швеції переважно, коли дама молодше 6 років. У Фінляндії та Великобританії – на 15. На вирішення цієї проблеми впливають національні особливості і сформовані традиції. У Китаї чоловік однозначно старше своєї половини.

    Російські дослідники інституту шлюбу прийшли до думки, що ідеальні відносини встановлюються між однолітками. Третина шлюбів в Російській Федерації укладена між людьми, вікова різниця у яких становить 1-3 роки.

    Дослідники Університету Еморі (США) склали аналіз ситуації на прикладі вивчення 3000 подружніх пар. Як видно з результату: чим значніше різниця у віці між партнерами, тим більше шанс, що пара розпадеться.

    Не тільки в Росії складається така тенденція. Думка психологів, астрологів при створенні відносин і сім’ї враховується, але не можна виключати любов. Саме це почуття визначає, наскільки ідеальний союз.

    Читайте також: чи існує дружба між жінкою і чоловіком