Секс після видалення матки: міфи і правда

3432

Зміст:

  • Міф 1. «Секс» одно «біль»
  • Міф 2. Після операції збудження неможливо
  • Міф 3. Анальний секс вирішить проблеми
  • Міф 4. Партнер не отримує задоволення
  • Міф 5. Після гістеректомії оргазм неможливий
  • Як відновити інтимне життя після гістеректомії
  • Навіть сьогодні, коли доступна будь-яка інформація, продовжують жити міфи про те, що секс після видалення матки стає виключно повинністю або зовсім набуває характер катування.

    Міф 1. «Секс» одно «біль»

    Природно, в перші кілька тижнів після гістеректомії — операції по видаленню матки — не варто розраховувати на яскраве лібідо і феєричні оргазми. Організму потрібно дати час на реабілітацію, і його потрібно порівняно багато: від 4-6 тижнів до 2-3 місяців, залежно від складності та обсягу втручання, та індивідуальних темпів відновлення.

    Секс після видалення матки вимагає від партнера більше турботливості

    Але багато жінок, навіть через роки після операції скаржаться на те, що секс завдає їм болю або виражений дискомфорт, і відносять такі відчуття до відсутності матки і наявності рубців. Фахівці пояснюють цей феномен психологічним блоком. Будучи впевнена у тому, що відчуває біль, жінка підсвідомо групується під час статевого акту, напружує м’язи і, в цілому, нездатна розслабитися.

    Очікування неприємних відчуттів зводить до нуля збудження, і заподіює біль вже не наслідки операції, а відсутність природного мастила.

    Після того, як лікар дозволив повернутися до інтимного життя, слід почати з петтінга і орального сексу. Це продемонструє вам, що ваше тіло, як і раніше відчуває сексуальний потяг, а ви не втратили здатності отримувати задоволення від сексу. Завдяки цьому у вас не сформується страх в очікуванні передбачуваної болю. А якщо він вже є, кращим виходом буде відвідування психотерапевта, який усуне «блок».

    Міф 2. Після операції збудження неможливо

    Статеве збудження — результат роботи гіпофіза, яєчників, щитовидної залози. Тому навіть якщо разом з маткою видалені придатки, у організму залишаються резерви сексуальності у вигляді інших залоз внутрішньої секреції.

    Крім того, для жінки вкрай важливий психологічний аспект потягу. У присутності коханого чоловіка і при гарному настрої збудження виникає навіть при низькій концентрації гормонів. І навіть гіперсексуальна жінка може залишатися холодною і «недоторканною», якщо їй неприємний партнер, або в неї поганий настрій.

    В цілому, більшість жінок відзначають зворотний ефект: потяг стає сильніше, так як видалення матки позбавило від болю та інших неприємних симптомів, які блокували лібідо.

    Секс після видалення матки разом з яєчниками дійсно може втратити частину своєї привабливості. У цьому випадку порадьтеся з гінекологом. Існують ефективні та безпечні методи замісної гормональної терапії. Їх суть в тому, що ви приймаєте потрібні гормони у вигляді таблеток або носіть їх на собі у вигляді пластирів. І гормони, які повинні вироблятися «всередині», в придатках, успішно вступають у ваше тіло ззовні.

    Міф 3. Анальний секс вирішить проблеми

    Страх втратити чоловіка, який може не захотіти жити з «неповноцінною» дружиною, штовхає жінку на різні сексуальні експерименти. Наприклад, на освоєння анального сексу.

    Таке рішення можна назвати чудовим виходом, якщо ви з партнером і раніше практикували це, і вам обом це подобалося.

    шейки маткиПісля видалення шийки матки відновлення інтимного життя займе більше часу

    Але якщо для вас це новий досвід, а опис відчуттів зводиться до «нестерпно», «соромно», «боляче», — сімейне життя постраждає сильніше, ніж якщо б ви не займалися сексом взагалі.

    Якщо при операції було проведено видалення матки разом з шийкою, традиційний секс може викликати дискомфорт довше, ніж зазвичай. У цьому випадку обговоріть з партнером ситуацію і узгодьте план дій.

    Краще всього почати заново звикати до сексу з взаємного орального сексу, і лише після того, як самооцінка повернулася до норми, і ви вже не відчуваєте свою надуману неповноцінність, починайте відчувати «анальний варіант» відносин. І, звичайно ж, робіть це поступово, орієнтуючись на свій стан і використовуючи достатню кількість мастила.

    Міф 4. Партнер не отримує задоволення

    Видалення матки ніяк не відбивається на анатомії піхви, а саме воно, а, точніше, його стінки, формує потрібні відчуття у вашого партнера. Тому єдине, що об’єктивно відчуває ваш чоловік або бойфренд — це ваші переживання з приводу якості сексу.

    Ряд опитувань, проведених серед партнерів жінок, що пройшли гістеректомію, виявив цікаву закономірність. Погіршення якості сексу, яке жінка відносила до післяопераційним наслідків, чоловіки пояснювали зажатістю партнерки, сухістю піхви і страхом заподіяти біль дружині або подрузі.

    Висновки очевидні: якщо ви хочете сексу — розслабтеся і отримуйте задоволення, і ваш партнер буде щасливий взяти участь в цьому приємному занятті.

    Проблема дійсно має місце, якщо видалена шийка матки. В цьому випадку висота піхви зменшується, і занадто активні рухи партнера можуть заподіювати біль. Ні в якому разі не терпіть неприємних відчуттів в догоду йому.

    Поговоріть з партнером і попросіть бути не занадто наполегливим. А якщо йому з якихось причин складно виконати ваше прохання, обмежувальне кільце на пеніс допоможе в цій ситуації вам обом: вам розслабитися і не відчувати болю, а йому — займатися сексом у звичному ритмі.

    Міф 5. Після гістеректомії оргазм неможливий

    Вже зрозуміло, що на запитання: чи займаються сексом після гістеректомії, — можна відповісти ствердно. Але навіщо потрібна інтимне життя, якщо більше немає оргазмів?

    занимаются ли сексомЗаймаються сексом після видалення матки — найбільш часте запитання лікаря

    Це ще одна помилка, яку легко спростовує статистика. Після видалення матки лише 11% жінок, які раніше відчували оргазм при вагінальному статевому акті, перестали отримувати задоволення. І в 9% випадків причиною була не операція, а поведінка партнера, який з байдужістю поставився до того, що обставини сексу трохи змінилися, і йому слід бути більш обережним і уважним.

    Для жінок, до операції відчували тільки вагінальний оргазм, який тісно пов’язаний з скороченнями матки, прийшов час познайомитися з клиторальным оргазмом і задоволенням від стимуляції точки G. Якщо з досягненням оргазму у першому випадку проблеми навряд чи виникнуть, то як займатися сексом для контакту з заповітної точкою, доведеться дізнаватися досвідченим шляхом.

    Пробуйте різні пози, не шкодуйте часу на прелюдію, і ви особисто переконаєтеся: секс може бути ще більш яскравим і «оргастичным», ніж до гістеректомії.

    Як відновити інтимне життя після гістеректомії

    Кілька порад від гінекологів та психологів допоможуть вам швидше адаптуватися до нових обставин, відновити якість статевого життя і зберегти здоров’я.

    • Дотримуйтесь рекомендацій лікаря щодо того, коли можна повернутися до активним сексуальним відносинам. Чинник часу дуже важливий: залежно від обсягу втручання, ступеня його складності й інших аспектів, безпечним може бути термін через місяць або через 10-16 тижнів.
    • Відкрито обговорюйте свої почуття з партнером. Давайте чоловіка або бойфренда однозначно зрозуміти, від яких його дія і ласк ви відчуваєте задоволення, а від яких — біль або дискомфорт.
    • Не намагайтеся терпіти біль на догоду партнеру. Секс не утримає поряд з вами «низькопробного» чоловіка, але ваша безглузда жертовність відштовхне турботливого і розуміє чоловіка, для якого секс — не тільки його, але і ваше задоволення.
    • Не нехтуйте досягненнями сучасної секс-індустрії. Лубриканти, стимулятори клітора, обмежувальні кільця на статевий член і інші корисні пристосування та засоби допоможуть зробити сексуальні відчуття більш яскравими.
    • Пробуйте все, що вам подобається чи хотілося б оцінити: оральний секс, петтінг і пр. Зробіть так, щоб статеве життя стала більш різноманітною і захоплюючою, ніж до операції.
    • Якщо при доброму стані здоров’я і теплих відносинах з партнером ви продовжуєте відчувати скутість в ліжку — перестаньте думати про секс. Парадоксально, але саме думки про нього можуть блокувати лібідо. Зустрічайтеся з друзями, згадайте про свої захоплення, займіться тим, що вам по-справжньому цікаво. І коли життя повернеться у звичне русло — повернеться і бажання.

    І головне, пам’ятайте: видалення матки не робить вас неповноцінною або нездорової. Операція — лише вимушена міра, спрямована на збереження вашого здоров’я або навіть життя. Тому цінуйте себе за те, що витримали серйозне випробування і будьте вдячні за те, що попереду у вас довге і прекрасне життя.

    Також рекомендуємо почитати: сохнуть губи у жінки