Симптоми апендициту у жінок

1432

Зміст:

  • Анатомія червоподібного відростка
  • Причини хронічного апендициту
  • Класифікація
  • Як болить живіт при хронічному запаленні червоподібного відростка?
  • Як розпізнати хронічне запалення червоподібного відростка?
  • Диференціальна діагностика
  • Лікування апендициту
  • Діагностика гострого апендициту не викликає труднощів, але уповільнена форма запалення відростка сліпої розпізнається рідко. Неспецифічні симптоми апендициту у жінок утруднює постановку правильного діагнозу. У деяких випадках хронічне запалення апендикса вдається довести лише при морфологічному дослідженні микропрепарата після апендектомії.

    Анатомія червоподібного відростка

    Апендикс — це порожнистий відросток у кінцевому відділі сліпої кишки довжиною 7-10 см і діаметром 3-4 мм Червоподібний відросток з’єднується зі сліпою кишкою з допомогою власної брижі. Типовим місцем розташування апендикса є права клубова область. Локалізація больових відчуттів під час нападу залежить від того, з якої сторони знаходиться відросток.

    Хронічна форма апендициту у жінок зазвичай розвивається, якщо апендикс розташований у правому бічному каналі

    Причини хронічного апендициту

    Хронічний апендицит — це уповільнене запалення червоподібного відростка. Персистенція мікробів і слабкі захисні реакції організму обумовлюють хронізації запалення.

    З чого починається запалення? Спочатку підвищується внутрішньопорожнинне тиск у відростку з-за порушення його спорожнення. Евакуацію вмісту апендикса порушують:

    • збільшені лімфовузли;
    • калові камені;
    • сторонні тіла;
    • паразитарна інвазія;
    • новоутворення.

    Порушення відтоку венозної крові і надмірне кровонаповнення – перші ознаки підвищення внутрішньопорожнинного тиску. Потім погіршується приплив артеріальної крові, що призводить до порушення живлення апендикса. Ішемія може виникнути і внаслідок тромбозу судин брижі червоподібного відростка або судинного спазму. В цих умовах починає розвиватися патогенна мікрофлора, яка найчастіше представлена бактероїдами, кишковою паличкою, клебсиелл.

    Уповільнене запалення сприяє розвитку склеротичних і атрофічних змін у слизовій апендикса, наслідком чого є зрощення порожнини органу і утворення спайок там, де розташований відросток.

    Класифікація

    У медичній літературі розрізняють 3 форми хронічного апендициту:

    • рецидивуючий – проявляється повторюваними нападами гострого запалення слабкої інтенсивності. Зазвичай він розвивається при неповній апендектомії, коли залишається кукса відростка;
    • резидуальна форма – розвивається після стихання атак гострого апендициту. Якщо сліпий відросток не був вчасно видалений, а гостре запалення стало отграниченым, виникають умови для формування апендикулярного інфільтрату, який частіше утворюється у жінок. Інфільтрат складається із запалених ділянок червоподібного відростка сліпої кишки і сальника;
    • первинно-хронічний – починається без попереднього больового синдрому, характерного для гострого запалення. Багато хірурги заперечують існування цієї форми апендициту, вважаючи, що ниючі болі праворуч викликані поразкою сусідніх органів.

    Як болить живіт при хронічному запаленні червоподібного відростка?

    Тупі ниючі болю у дорослих локалізуються в клубової області праворуч. Характерно їх поширення на поперек, пахову зону, сечовий міхур або праве стегно.

    Неспецифічні прояви:

    • головні болі;
    • субфебрильна лихоманка;
    • дискомфорт в попереку;
    • здуття живота;
    • запори або проноси.

    Найважливішим проявом гострого апендициту є симптом Кохера-Волковича. Однак для уповільненого запалення ця ознака не є визначальним.

    Симптом Кохера-Волковича полягає у зміщенні больових відчуттів з епігастрію в праву клубову область через кілька годин після початку нападу.

    аппендицит у женщинФізичне навантаження і похибки в дієті провокують напад хронічного апендициту у жінок

    Як розпізнати хронічне запалення червоподібного відростка?

    Розпізнавання хронічного апендициту починається з докладного анамнезу, де пацієнт вказує на перший гострий напад апендициту.

    Фізикальне обстеження засноване на пальпації живота в області проекції апендикса, званої трикутником Шеррена. Він розташований в правій здухвинній області. Хірурги пальпують три точки, розташовані на лініях, які утворюють трикутник Шеррена:

    • точка Мак-Бурнея лежить між зовнішньою і середньою третинами лінії, що з’єднує гребінь клубової кістки з пупком;
    • точка Ланца лежить між правою зовнішньою і середньою третинами лінії, що з’єднує два гребені клубових кісток;
    • точка Кюммеля знаходиться правіше і нижче пупка на 2 див.

    Інструментальні обстеження пацієнтів з хронічним апендицитом включає рентген з контрастом, ультразвукове дослідження, ірігографію і колоноскопію.

    При рентгенологічному дослідженні з контрастом відзначається затримка евакуації барієвої суспензії до декількох тижнів, деформація сліпого виростка. У просвіті апендикса візуалізуються калові камені або сторонні тіла.

    На рентгеноконтрастной ирригографии видно неповне заповнення апендикса барієм і уповільнення його спорожнення, крім того зустрічаються різні деформації відростка: звуження просвіту, перегини.

    Ренгеноконтрастная іригографія – інструментальне дослідження товстого кишечника за допомогою ретроградного введення контрастної речовини — барієвої суспензії.

    УЗД у дорослих малоінформативно. Спостерігається невелика кількість вільної рідини навколо апендикса, неоднорідність діаметру червоподібного відростка з ділянками звуження і розширення, а також нерухомість паростка по відношенню до сліпої кишки.

    Колоноскопія – найбільш інформативне дослідження, що дозволяє виключити новоутворення в сліпій кишці. Запальні зміни гирла апендикса підтверджують діагноз апендициту.

    Диференціальна діагностика

    Деякі симптоми, що виникають при апендициті, можуть бути сигналом про захворювання інших органів. Апендицит у дорослих диференціюють з такою патологією:

    • пухлинні утворення сліпої кишки і червоподібного відростка;
    • запалення термінального відділу сліпої кишки;
    • виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки;
    • пієлонефрит;
    • сечокам’яна хвороба.

    Апендицит у жінок може проходити під маскою правостороннього аднекситу, ендометриту або матково-трубного рефлюксу менструальної крові.

    аппендицит у женщинНайчастіше апендицит у жінок доводиться диференціювати з хронічним аднекситом

    При тазовому положенні сліпого виростка, яке у жінок буває в два рази частіше, ніж у чоловіків, болі при апендициті локалізуються в лонної області або над правої пахової складкою. Така ж локалізація болю спостерігається при аднекситі. Частий рідкий стілець і хворобливе сечовипускання – загальні симптоми запалення червоподібного відростка і придатків. Труднощі постановки діагнозу апендициту у жінок викликані ще й тим, що в разі формування апендикулярного інфільтрату можна помилково прийняти за тубоовариальный.

    Щоб поставити правильний діагноз, потрібно звернути увагу на анамнез. Перенесені захворювання статевих органів, зв’язок з переохолодженням або менструальним циклом свідчать про хронічному запаленні придатків.

    Симптом Промптова – болючість матки при її зсуві вгору – характерна ознака аднекситу, при апендициті він негативний.

    Лікування апендициту

    Існує два способи лікування хронічного апендициту: оперативний і консервативний. Апендектомія показана, якщо:

    • біль при апендициті настільки інтенсивна, що пацієнт стає непрацездатним;
    • діагноз не піддається сумнівам.

    У разі, якщо причиною больового синдрому є апендикулярний інфільтрат, то до операції вдаються через 6 місяців.

    Консервативне лікування складається з щадної дієти, прийому протизапальних препаратів і УВЧ-терапії.

    Першими ознаками апендициту можуть бути больові відчуття в животі невизначеного характеру. Для постановки вірного діагнозу потрібно провести повне обстеження у фахівців.

    Також цікаво почитати: бартолініт у жінок