Заходи профілактики розтяжок при вагітності

1129

Зміст:

  • Як виглядають і коли з’являються розтяжки?
  • Чому формуються розтяжки при вагітності?
  • Як уникнути розтяжок при вагітності?
  • Що робити для догляду за шкірою під час вагітності
  • Як позбутися від розтяжок після пологів вдома
  • Методи видалення розтяжок в косметичному салоні
  • Розтяжки (стрії) – це шкірний дефект, що має вигляд рубцевих смуг. Зазвичай утворюються розтяжки при вагітності. Вони можуть заподіяти жінці дискомфорт, так як виглядають естетично негарно. Щоб уникнути їх виникнення можна проводити профілактичні заходи. А щоб позбутися від косметичного дефекту, допоможе ряд методів.

    Як виглядають і коли з’являються розтяжки?

    Після 20 тижня дитина починає рости швидше, і шкіра не встигає розтягуватися. Спочатку розтяжки майже непомітні, їх мало. Але з часом їх кількість збільшується з-за постійного зростання живота. Якщо не вживати ніяких дій, вони будуть дуже помітними і заповнювати всю поверхню животика.

    Розтяжки при вагітності з’являються через дефіцит колагену і еластину

    Свіжі розтяжки мають вигляд бордових смуг. З часом їх колір змінюється – вони бліднуть і стають світліше.

    Чому формуються розтяжки при вагітності?

    Розтяжки з’являються тому, що при вагітності перебудовується гормональний фон. Організм виробляє еластин і колаген в менших кількостях. Через їх дефіциту знижується еластичність шкіри, тому при вагітності багато жінок стикаються з проблемою розтяжок на животі і в зоні декольте.

    Як уникнути розтяжок при вагітності?

    Щоб не боротися з наслідками розтяжок, потрібно зайнятися профілактикою, і чим раніше, тим краще. З розтяжками жінки стикаються на останніх місяцях виношування плоду. Але якщо робити певні дії, вони можуть не виникнути.

    Профілактика розтяжок виконується з урахуванням таких аспектів:

    • Необхідно стежити за своєю вагою. 10 – 12 кілограмів повинні додаватись поступово. Різкий набір може призвести до розривів шкіри. Набрані зайві кілограми у вагітних погіршують становище – шкіра просто не справляється з сильним і різким розтяганням. Тому необхідно правильно харчуватися і не переїдати.
    • Збалансувати харчування. Здоров’я шкіри залежить від того, що людина їсть. Корисно вживати продукти, багаті калієм і жирними кислотами. Велика їх кількість міститься в бобових, злаках, сухофруктах і фруктах, зелені, горіхах, рослинних оліях, овочах, рибі і морепродуктах. У раціоні має бути достатня кількість білків. Вони допомагають організму виробляти потрібні гормони. Варто подбати про надходження в організм достатньої кількості вітамінів А і Є. Вони збільшують еластичність шкіри, що перешкоджає формуванню розтяжок. Для попадання в організм усіх необхідних мікроелементів під час вагітності потрібно приймати вітамінні комплекси, призначені лікарем.
    • Дотримуватися добову норму вживаної води. Для вагітних вона становить 1,5-2 л. Але краще обговорити це з акушером-гінекологом, особливо, якщо є проблема набряків.
    • Рекомендується приймати контрастний душ. Для початку потрібно зробити прохолодну воду або трохи теплу. Головне, щоб було комфортно. А коли організм звикне, можна поступово знижувати температуру. Додавши напір води, можна буде зробити душем масаж, починаючи з ніг і повільно піднімаючись вгору.
    • Фізичні вправи. Це можуть бути ходьба, йога, плавання або просто загальні тонізуючі вправи.
    • Носіння спеціального бандажа і підтримуючого бюстгальтера. Пояс не тільки перешкоджає формуванню розтяжок, але і зменшує навантаження на хребет, підтримує плід в правильному положенні. А спеціальний бюстгальтер допоможе запобігти формування розтяжок на грудях.

    Домогтися найкращих результатів у боротьбі з розтяжками допоможе комплекс перерахованих вище заходів.

    ПрофилактикаДля профілактики розтяжок потрібно доглядати за шкірою під час вагітності

    Що робити для догляду за шкірою під час вагітності

    Для запобігання розвитку розтяжок необхідно правильно доглядати за шкірою. Для цього можна наносити масажними рухами скраб. Він прибере частинки старої відмерлої шкіри, а молода, більш пружна шкіра краще впорається з розтягуванням. Скрабировать потрібно живіт, зону декольте, стегна і сідниці, так як саме в цих місцях з’являються розтяжки. Не можна терти занадто сильно. Після того як проступило невелике почервоніння шкіри, необхідно змити скраб теплою водою.

    Можна використовувати покупні засоби. Але при вагітності краще використовувати скраб домашнього приготування – він повністю натуральний і більш безпечний.

    Для виготовлення кошти потрібно взяти такі інгредієнти:

    • масло дитяче – 100 мл;
    • мелені кавові зерна – 1/2 склянки;
    • тростинний коричневий цукор (можна замінити морською сіллю) — 1/2 склянки.

    Необхідно змішати інгредієнти. Отримана маса повинна бути досить густою. Застосовувати потрібно 3 рази в тиждень. Цей скраб також допоможе зменшити вже з’явилися розтяжки. Результат можна побачити вже після 5 процедур.

    Наступний етап догляду за шкірою – живлення і зволоження. Після душу на суху шкіру потрібно нанести зволожуючий засіб. Можна купити спеціальні креми і масла від розтяжок або використовувати звичайний зволожуючий крем.

    Масло можна зробити вдома. Для цього змішати будь-які з наступних олії: оливкова, зародків пшениці, алое, мигдалю, виноградних кісточок, арганова, апельсинове, лимонне. Перед застосуванням потрібно протестувати масло на зап’ясті, щоб переконатися, що на нього немає алергії.

    Як позбутися від розтяжок після пологів вдома

    Повністю прибрати розтяжки в домашніх умовах не вийде. Але можна зробити їх менш помітними. Проти розтяжок ефективні такі кошти власного приготування:

    • Крем на основі муміє. Необхідно розчинити 1 г муміє в 1 ч. л. теплої кип’яченої води. Отриману суміш з’єднати зі 100 г поживного дитячого крему. Щодня після душу наносити препарат на розпарену шкіру. Ефект буде помітний після 5-6 процедур. Зберігати приготоване засіб потрібно в холодильнику. Його можна використовувати і під час вагітності для профілактики появи стрий.
    • Домашній пілінг. Рослинне масло з’єднати з медом і каву, щоб вийшов зі складу сметаноподібної консистенції. Втирати засіб у шкіру масажними рухами протягом 10 хвилин, потім змити теплою водою. Проводити процедуру можна 2-3 рази на тиждень після душу.
    • Скраб для тіла. Змішати пів склянки олії зі склянкою морської солі. Втирати в проблемні зони на шкірі протягом 5-7 хвилин. Потім змити теплою водою і нанести зволожуючий крем. Повторювати процедуру 2-3 рази в тиждень.
    • Масла. Щоб підвищити еластичність шкіри, можна нанести на неї суміш масед – 1 ч. л. масла зародків пшениці з’єднати з декількома краплями ефірного масла лаванди і апельсинових кісточок. Ефективні масажі з застосуванням різних масел. Завдяки їм поліпшується приплив крові до шкіри, і процес загоєння йде швидше.
    • Маска-пілінг з авокадо. З’єднати по 2 ст. л. вівсяної муки і косметичної глини, м’якоть 1 авокадо, 1 ст. л. рослинного масла. Подрібнити в блендері для отримання рідкої кашки. Нанести на проблемні ділянки шкіри і почекати півгодини. За цей час маска вбереться, після чого залишки потрібно буде стерти вологими серветками. Приймати душ після процедури не потрібно.
    • Маска з алое і кульбаби. По 100 г кожного сировини подрібнити в блендері. Додати 120 мл оливкової олії і вівсяного борошна до кашкоподібного стану. Наносити суміш вранці і ввечері на проблемні ділянки, а через 20 хвилин змити теплою водою.

    Для усунення розтяжок в області живота корисно проводити обгортання. Необхідно приготувати суміш на основі косметичної глини – її потрібно розвести теплою мінеральною водою до консистенції сметани. Додати в засіб кілька крапель будь-якого ефірного масла. Нанести склад на шкіру тонким шаром. Зверху укутати харчовою плівкою. Проходити так годину, а потім змийте засіб теплою водою. Щоб отримати ефект, потрібно пройти 10-12 процедур. Робити їх необхідно з інтервалом в 2-3 дні.

    Как выглядятТак виглядають розтяжки на ногах

    Методи видалення розтяжок в косметичному салоні

    Якщо домашні методи не дали потрібного результату, необхідно вдатися до допомоги фахівців. У косметичних салонах пропонуються наступні методи видалення розтяжок:

    • Мезотерапія. Робляться уколи поживних речовин під шкіру. Для досягнення необхідного ефекту потрібно мінімум 10 сеансів.
    • Лазерне видалення. Лазерним променем впливають на верхній шар епідермісу, видаляючи його разом з розтяжками. Під час загоєння ран утворюються кірочки, які з часом відпадають.
    • Мікродермабразія. Проводиться шліфування шкіри, за рахунок чого вирівнюється її рельєф і відновлюється пошкоджений шар.
    • Озонотерапія. Під шкіру вводять озон, який сприяє синтезу колагену і еластину.
    • Професійний пілінг. На шкіру впливають хімічними речовинами, які видаляють верхній шар. Надалі шкіра відновлюється. З кожною процедурою кількість розтяжок зменшується.

    Якщо вищеперелічені методи не допомогли, проводиться абдомінальний пластику. Але її призначають тільки в крайніх випадках.

    Від розтяжок досить складно позбутися. Тому краще дотримуватися профілактичні заходи при вагітності, щоб уникнути їх формування.

    Також рекомендуємо почитати: періоди пологів