Симптоми, лікування та профілактика мікроспорії у дітей

1163

Зміст:

  • Класифікація та причини грибкової інфекції
  • Ознаки інфекції
  • Атипові форми
  • Діагностика
  • Способи лікування грибкової інфекції
  • Профілактика
  • Поверхневі грибкові захворювання зустрічаються повсюдно. Найпоширенішою інфекцією вважається мікроспорія у дітей. Це інфекційне ураження шкірних покривів та їх придатків, що викликається різними грибами з роду Microsporum. В останні роки реєструється зростання випадків хронічного перебігу патології, особливо у пацієнтів з тяжкими системними захворюваннями. Організація профілактики і боротьби з мікроспорія – актуальне завдання для лікарів і пацієнтів.

    Класифікація та причини грибкової інфекції

    Практично в 95% випадків мікроспорія у дітей спричинений грибками роду Microsporum canis. Спочатку ці мікроорганізми інфікують кішок і собак, рідше – інших тварин. Основне джерело захворювання для дітей – це дорослі кішки і котенята, собаки.

    Мікроспорія у дітей — поширена грибкова інфекція

    Зараження грибками відбувається при прямому контакті з хворою твариною (під час гри, при погладжуваннях) або через предмети, на які потрапили лусочки шкіри кішки або шерсть. Значно рідше передача захворювання походить від одного члена сім’ї до іншого.

    В першу чергу мікроспорія ділиться на три групи залежно від місця перебування збудника. До неї відноситься:

    • зоофильная – коли грибки інфікують переважно тварин і в рідкісних випадках — людей;
    • геофильная – в даному випадку мікроорганізми живуть у ґрунті і практично не виступають причиною інфекції;
    • антропофильная – такі явища викликають захворювання у людей і вкрай рідко — у тварин.

    Найбільша небезпека зараження грибками у дітей, у тому числі новонароджених, і молодих жінок.

    Дорослі люди хворіють рідше за наявності в волоссі органічних кислот, які володіють фунгіцидними властивостями – здатністю знищувати патогенні гриби.

    Крім того, хвороба класифікується і за глибиною ураження на три форми: дві поверхневі — з ураженням волосистої частини і з ураженням шкірних покривів, де розташовуються тільки пушкова волоски. Третя форма носить назву глибокої нагноительной мікроспорії.

    Ознаки інфекції

    Антропонозна і зоонозная мікроспорія здатна вражати волосся, шкірні покриви і вкрай рідко – нігтьові пластини. Вогнища інфекції можуть розташовуватися як закритих, так і на відкритих частинах тіла дитини. У середньому інкубаційний період становить 4-7 діб з моменту зараження при зоонозних інфекції та до 6 тижнів при антропозоонозної.

    При ураженні волосся вогнища інфекції зазвичай розташовуються в потиличної, скроневої або тім’яної області. На запаленої частини голови спочатку з’являється лущення, після чого з’являються відносно великі овальні або округлі вогнища (3-5 см) з чітким контуром. Ще одна характерна ознака – наявність поруч більш дрібних вогнищ відсіву до 1,5 см в діаметрі.

    лечениеТактика лікування залежить від форми хвороби

    Стригучий лишай також характеризується тим, що в місцях ураження волосся зламали і підносяться над шкірою на 3-5 мм. Така картина нагадує вогнищеву алопецію.

    При запаленні гладкої шкіри на ній з’являються набряклість рожеві плями з чіткими контурами круглої або овальної форми. Їх поверхня зазвичай покрита дрібними лусочками сіруватого кольору.

    Це початкова стадія хвороби.

    З часом плями починають збільшуватися в діаметрі, а по їх контуру з’являється підноситься над шкірою червоний валик з бульбашками і кірочками на поверхні.

    У 80% випадків інфекційний процес втягуються дрібні пушкове волосся, вії та брови. Активні скарги з боку дитини, як правило, відсутні, але може турбувати легкий свербіж.

    Атипові форми

    У деяких випадках хвороба протікає атипово або з розвитком бактеріальних ускладнень. Цьому може сприяти наявність інших захворювань шкіри або застосування місцевих гормонів.

    Симптоми, що вказують на атипову або ускладнений перебіг хвороби:

    • поява на вогнищах бульбашок з жовтим вмістом;
    • склеювання волосся в результаті злиття вмісту пухирців;
    • поява щільних кірок сіро-жовтого кольору;
    • обсіменіння вогнищами всього шкірного покриву голови, наявність лупи і ділянок без волосся.

    Навіть при типовому перебігу мікроспорії слід звернутися до лікаря педіатра і дерматолога.

    Діагностика

    Для того щоб підтвердити мікроспорію у дитини досить клінічної картини і невеликого числа інструментальних досліджень. До них відносять мікроскопічний аналіз на гриби, посів мазка на збагачені середовища та огляд під люмінесцентною лампою.

    Диагностика микроспории волосистой части головыДіагностика мікроспорії волосистої частини голови за допомогою спеціальної лампи

    Способи лікування грибкової інфекції

    Терапія мікроспорії у дітей можлива двома способами: місцево і разом – у комбінації з системними препаратами. Останній варіант використовується при ускладненому перебігу хвороби.

    Місцеве лікування передбачає тривале нанесення на вогнища ураження:

    • протигрибкових мазей і кремів (на основі кетоконазолу, изоконазола тощо); відповідно до інструкції таке лікування повинно тривати 4-6 тижнів;
    • сірчаної мазі, саліцилової кислоти, сірчано-дегтярній мазі – мають більш низьким рівнем ефективності у порівнянні з протигрибковими кремами;
    • спиртової настоянки йоду – не рекомендується використовувати у новонароджених і грудних дітей, а також при дисемінованому формі.

    У разі нагноєння місцево можна використовувати ихтиоловую мазь, розчин фурациліну.

    При необхідності системної терапії (прийом протигрибкових таблеток) використовують ліки з тербінафіном або гризеофульвіном в складі. Призначення та розрахунок дози здійснюється тільки лікарем. Препарати мають багато протипоказань та побічних реакцій. При дотриманні всіх рекомендацій і нормалізації гігієни прогноз досить сприятливий. Хронічні форми зустрічаються вкрай рідко.

    Профілактика

    Як попередити інфікування мікроспорія:

    • виключити контакти дітей з безпритульними тваринами;
    • ретельно мити руки з милом після ігор на вулиці та вдома;
    • стежити за гігієною волосся, рук і нігтів дітей;
    • не використовувати чужі гребінці, рушники та інші предмети побуту;
    • стежити за станом вовни свого домашнього вихованця.

    Повністю убезпечити свою дитину від усіх інфекцій і контактів з бездомними тваринами неможливо. Тому при появі перших ознак мікроспорії слід звернутися в лікарню.

    Дивіться далі: висівкоподібний лишай у дитини