Порада дня: не давайте дитині гроші за гарні оцінки

818

Прагнучи зацікавити дитину на гарне навчання, батьки нерідко пропонують невеликі грошові суми за п’ятірки і четвірки в щоденнику. Як правило, це має позитивний ефект: дитина дійсно починає прагнути отримувати хороші оцінки. Але чи надовго? І наскільки безпечний такий підхід?

Читайте також:Порада дня: видавайте дітям кишенькові гроші

Психолог Джаміля Ахметова розповіла, чому не потрібно платити дітям за гарне навчання. Виявляється, це дуже небезпечна практика!

…будь-яке заохочення — підкріплення у вигляді задоволення для людини. Дитина не виняток, таким способом він ВЧИТЬСЯ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ отримати гроші. Зауважте вчитися потрібно для знань, які знадобляться йому в житті, а не для того, щоб купити собі цукерки або телефон.

Психолог акцентує увагу батьків на те, що:

…не варто плутати навчальну діяльність і трудову. Цілі там абсолютно різні.

Читайте також:Порада від Тетяни Чернігівській: щоб дитина краще запам’ятовував нове, читайте перед сном

Однак Джаміля Ахметова визнає, що заохочення такого плану — це завжди потужний стимул. От тільки матеріальні подарунки не повинні бути платою за навчання, вони повинні бути саме нагородою за докладені зусилля.

У навчальної діяльності головне, щоб у дитини була ПІЗНАВАЛЬНА ПОТРЕБА тобто сам процес пізнання приносить радість і задоволення. Але ніщо людське йому не чуже, він теж може втомлюватися, мотивація слабшає, і тут включається сила волі.

Ось для посилення цієї сили волі і мотивації можна дарувати дитині заохочення у вигляді подарунків у кінці навчального року, наприклад. Це може послужити свого роду визнанням його сили волі, стійкості, посидючості, наполегливості, а не лише хороших оцінок

Свідомий батько завжди відчує різницю між подарунком, який є приємним бонусом і подарунком, який був самоціллю☝️

А ви даєте гроші за п’ятірки і четвірки своїй дитині?

Всі фото: Depositphotos