Симптоми і лікування халязіона століття у дитини

1404

Зміст:

  • Суть патології
  • Причини виникнення
  • Характерні симптоми
  • Методи діагностики
  • Тактика лікування
  • Прогноз
  • Профілактика повторного захворювання
  • Серед всіх очних захворювань халязіон століття у дитини зустрічається часто. Патологія пов’язана з закупоркою сальної залози, розташованої на краю століття. Лікують такий стан консервативними методами, але кращий ефект дає хірургічне втручання.

    Суть патології

    У шкірі обох повік перебуває кілька десятків дрібних залоз, які виробляють сальний секрет. Вони називаються мейбомиевыми. Шкірне сало виконує захисну функцію, запобігає пересиханню століття і забезпечує їх ковзання. У нормі сальний секрет виробляється і виводиться з проток залози постійно. Сало підтримує потрібну кількість слізної рідини, запобігаючи її надлишок або недолік.

    Під впливом певних факторів протока мейбомиевой залози закупорюється. Припиняється вихід виробляється сала. Воно накопичується всередині проток, заліза розтягується, набуває кулясту форму. Так розвивається халязіон століття у дитини. Залози можуть закупорюватися на одному або обох століттях. Частіше спостерігається одностороннє ураження верхнього століття.

    Халязіон століття у дитини – це захворювання, що виникає із-за застою сального секрету в мейбомиевой залози

    Причини виникнення

    Закупорка мейбомиевой залози відбувається в результаті:

    • недостатнє дотримання особистої гігієни;
    • частого механічного подразнення повік – коли дитина тре очі руками;
    • неправильного носіння контактних лінз;
    • дефектів розвитку проток залози;
    • низькій активності очних м’язів.

    До можливих причин утворення халязіона відносять зниження імунітету, короткозорість або далекозорість у дитини.

    Забруднення століття призводить до проникнення в залозу бактеріальної флори. Тоді розвивається гнійний запальний процес, ускладнює протягом халязіона.

    Характерні симптоми

    Прояви захворювання добре помітні. Їх вираженість залежить від давності хвороби. До основним ознаками халязіона століття у дитини відносять:

    • набряк ураженої століття;
    • по лінії росту вій утворюється ущільнення кулястої форми;
    • шкіра над ущільненням натягнута, блискуча.

    Розмір халязіона залежить від кількості скупчився сального секрету. Зазвичай пухлина має розмір не більше 5-7 мм, але може зростати і до декількох сантиметрів. Больовими відчуттями халязіон не супроводжується. Особливості верхнього халязіона – більш швидке зростання, перехід на внутрішню сторону століття. Це заважає закривання очей, слизова швидко пересихає. Виникають неприємні відчуття – свербіж або печіння.

    У разі нижнього халязіона така ситуація виникає рідко. Але тут частіше відбувається нагноєння залози за приєднання бактеріальної флори. Віко опухає сильніше, шкіра стає червоною і гарячою на дотик. При натисканні на пухлина виникає біль.

    Халязіон завжди обмежений капсулою. Вона надає йому кулясту форму і не дає пухлини розростатися на навколишні тканини.

    Загальний стан дитини страждає рідко. У новонароджених дітей та немовлят може підвищитися температура до 37-37,5 градусів. Відбувається це при інфікуванні халязіона. Ускладненням бактеріального запалення є утворення нориці. Гній прориває поверхню халязіона, утворюється канал між дном пухлини і навколишнім середовищем.

    За проявами халязіон, особливо на інфікований, нагадує ячмінь. Але між цими захворюваннями є істотні відмінності. Ячмінь швидко зростає, потім розм’якшується і лопається. Після виходу всього гною ячмінь зникає. Халязіон росте повільно, в процесі зростання все сильніше ущільнюється. Самостійно лопається дуже рідко, а якщо це відбувається, то ранка довго не заживає.

    симптомы

    Симптоми інфікованого халязіона схожі на ячмінь

    Методи діагностики

    Поставити діагноз халязіона нескладно. Лікарю достатньо зовнішнього огляду, додаткові методи обстеження не потрібні. Якщо пухлина нагноилась, на аналіз беруть виділення з неї, щоб визначити характер бактеріальної флори.

    Тактика лікування

    Лікують халязіон консервативними методами або хірургічним шляхом. Займається цим лікар-офтальмолог. Застосовувати медикаментозне лікування можна на ранній стадії захворювання або у разі прориву пухлини. Якщо консервативна терапія неефективна, закупорену сальну залозу січуть.

    Медикаментозне лікування включає застосування:

    • антибактеріальних крапель з тобраміцином або офлоксацином;
    • тетрациклінової очної мазі;
    • крапель з інтерфероном.

    Рекомендований щоденний масаж повік спеціальної очної паличкою. Це сприяє очищенню проток від шкірного сала. Розсмоктування халязіона відбувається під дією фізіопроцедур – магнітотерапії, УВЧ.

    Якщо консервативна терапія не дає потрібного ефекту протягом 5-7 днів, лікар рекомендує оперативне втручання.

    Операція полягає у висіченні мейбомиевой залози. Проводиться вона під місцевою анестезією. За нижню повіку закопують анестетик. Через 5-7 хвилин втрачається чутливість шкіри і слизової. Хірург закріплює повіку затиском, робить надріз на шкірі. Через розріз видаляє покриту капсулою залозу, промиває ранку антисептиком і накладає шви.

    На кілька днів очей закривають пов’язкою. Ранку обробляють антибактеріальною маззю. Пов’язку міняють щодня протягом 3-5 днів. Оперативне втручання переноситься дитиною легко, ускладнень не виникає. Більш сучасний метод хірургічного втручання – видалення залози лазером. Процедура займає всього кілька хвилин, скорочується в рази післяопераційний період. Рідше виникають кровотечі та інфекційні ускладнення.

    Дітям молодше двох років оперувати очей рекомендується під наркозом.

    Застосування народних засобів в терапії халязіона не виправдано. Домашні засоби не можуть очистити закупорену сальну залозу, пухлина розсмоктується під їх дією. Скористатися народними рецептами можна в якості додаткової терапії. Застосовують ті кошти, які мають протизапальну та антисептичну дію:

    • примочки з соком алое;
    • капустяний компрес;
    • протирання картопляним соком;
    • компреси з чайної заварки.

    Якщо застосування домашніх рецептів не дає позитивного ефекту протягом 2-3 днів, слід припиняти самолікування та звертатися до лікаря.

    причины

    Якщо причиною хвороби стала мікробна флора, призначають краплі з антибіотиком

    Прогноз

    Халязіон – захворювання дуже небезпечне, якщо вчасно виявити і почати лікувати. При правильно проведеної терапії пухлина зникає повністю, слідів не залишається.

    Якщо не звертати уваги на зростаючий халязіон, він досягає великих розмірів. Виникають ускладнення:

    • синдром сухого ока;
    • виворіт повік;
    • астигматизм;
    • зниження зору;
    • кон’юнктивіт;
    • випадання вій.

    Найбільшу небезпеку представляє нагноєння мейбомиевой залози. Бактеріальна інфекція з області очей здатна поширитися в порожнину черепа. Розвивається менінгіт, абсцес мозку. При утворенні свища на столітті залишається грубий рубець, який деформує його. У дитини може розвинутися косоокість.

    Профілактика повторного захворювання

    Рецидивування халязіона – рідкісна ситуація. Однак повторні випадки захворювання все ж таки можливі, і їх потрібно запобігати. До профілактичних заходів відносять:

    • ретельне дотримання особистої гігієни;
    • підтримання імунітету;
    • правильне харчування;
    • своєчасне виявлення та усунення інших очних захворювань.

    За дотриманням гігієни повинні стежити батьки дитини, а також привчати його виконувати ці правила щодня. Вранці і ввечері треба вмивати обличчя, приділяючи особливу увагу області очей. Якщо у малюка вже був халязіон, потрібно регулярно робити масаж повік, щоб запобігти скупчення шкірного сала.

    Значення має раціональне харчування дитини. Для регуляції роботи сальних залоз меню повинно включати свіжі фрукти і овочі, морську рибу, горіхи. Корисно давати малюкові свіжовичавлені соки, морси. Зміцнити імунітет допомагають регулярні прогулянки на свіжому повітрі, плавання в басейні, заняття спортом. Восени і взимку малюкові рекомендується давати полівітамінні комплекси.

    Такі офтальмологічні захворювання, як міопія або далекозорість, астигматизм, є чинниками ризику утворення халязіона. Якщо у малюка є такі патології, слід провести корекцію зору.

    Халязіон не доставляє дитині значного дискомфорту. Але якщо хворобу не лікувати, пухлина досягає великих розмірів. А це вже веде до розвитку ускладнень, деякі з них є незворотними. Оптимальний спосіб позбутися від халязіона – хірургічне видалення.

    Дивіться далі: хронічний тонзиліт у дитини