Симптоми і лікування эпиглоттита у дітей

903

Зміст:

  • Причини патології
  • Основні симптоми
  • Невідкладна допомога
  • Эпиглоттит у дітей — запальне ураження надгортанника і гортаноглотки, викликане, як правило, бактеріальною інфекцією. Захворювання характеризується больовими відчуттями в зіві, порушенням ковтання, зміною голосу і іншими симптомами.В відсутність терапії можливі обструкція дихальних шляхів і загибель дитини. Лікування захворювання грунтується на проведенні антибактеріальної та симптоматичної терапії, а також відновлення прохідності трахеї.

    Причини патології

    Эпиглоттит у дітей: причини і підходи до лікування

    Основна причина розвитку эпиглоттита в ранньому дитячому віці — інфікування гемофільної паличкою типу b. У дітей старше року збудником можуть бути і інші бактерії, наприклад, золотистий стафілокок, пневмокок і стрептокок. У деяких випадках запалення надгортанника призводять віруси і грибки.

    При попаданні на слизову оболонку бактерії або віруси викликають запальну реакцію, що супроводжується набряком і гнійним відокремлюваним. Прогресування хвороби призводить до поширення гною та ураження нижніх шарів надгортанника і трахеї.

    Основні симптоми

    Гострий эпиглоттит в дитячому віці характеризується трьома клінічними ознаками: рясне слиновиділення, порушення дихання і ковтання.

    Початкова стадія захворювання проявляється підвищенням температури до 38,5–39 градусів і болем у горлі, що підсилюється при ковтанні. Патологія у відсутність лікування прогресує швидко і протягом 5-7 годин може призвести до важкої дихальної недостатності.

    При появі симптомів эпиглоттита батькам необхідно відразу звернутися за медичною допомогою. Спроби самолікування можуть призвести до загибелі дитини!

    Використання за своєю ініціативою народних методів замість звернення до лікаря може привести до сильного погіршення.

    Дитина при цій хворобі стає неспокійним, збудженим. Батьки відзначають зміна голосу і виділення великої кількості слини. Прогресуюче запалення в тканинах ротоглотки призводить до задишки, почастішання серцебиття і ціанозу.

    Останній стан характеризується синюшністю шкірних покривів на руках, ногах і в області носогубного трикутника. Діти з эпиглоттитом займають вимушене положення — сидячи, з закинутою назад головою. Рот при цьому широко відкритий, а язик висунутий.

    Невідкладна допомога

    Клінічні рекомендації з терапії эпиглоттита вимагають госпіталізації хворого у відділення інтенсивної терапії. З моменту вступу дитини проводяться інгаляції зволоженого кисню для усунення гіпоксії. Якщо діагностовано повна обструкція верхніх дихальних шляхів, проводиться трахеостомія з інтубацією.

    При виявленні гнійного інфільтрату або абсцесу в області надгортанника виконують його хірургічне розтин. Це полегшує дихання і запобігає поширення запалення на трахею або поряд розташовані тканини.

    Важлива частина лікування — антибактеріальні засоби, що дозволяють усунути збудника патології.

    Перевага віддається антибіотиків широкого спектру дії, переважно цефалоспоринів або аминопенициллинам. Попередити інфікування гемофільної паличкою можна за допомогою специфічної профілактики, що полягає в постановці щеплення. Вона виконується в ранньому дитячому віці при відсутності у дитини протипоказань.

    Прогноз при эпиглоттите залежить від своєчасності діагностики і початку терапії. Якщо захворювання виявлено на початкових етапах і дитина госпіталізована у відділення інтенсивної терапії, смертність не перевищує 0,5%.

    При пізньому лікуванні або спроби батьків самостійно використовувати ліки, розвивається дихальна недостатність та відбувається загибель дитини протягом 5-7 годин.

    Читайте також: промивання шлунка у дітей