Лікування хронічного тонзиліту при вагітності

1493

Зміст:

  • Суть патології
  • Причини виникнення
  • Основні симптоми
  • Небезпеку для матері та плоду
  • Діагностика
  • Методи лікування
  • Прогноз
  • Профілактика
  • Хронічний тонзиліт при вагітності протікає інакше, ніж у невагітних жінок. . Загострення відбуваються частіше, симптоми більш виражені і тривалість довше. Лікувати вагітних жінок складніше, тому що їм можна не всі лікарські препарати.

    Суть патології

    Тонзиліт — це запалення мигдалин. Частіше захворювання протікає в хронічній формі, періодично загострюючись. Мигдалики розташовані у верхній частині глотки і є бар’єром для мікроорганізмів. Вперше виник гострий тонзиліт — це ангіна. Якщо захворювання було проліковано не повністю, мигдалини стають хронічним вогнищем інфекції.

    Хронічний тонзиліт при вагітності загострюється частіше з-за природного ослаблення імунного захисту

    Причини виникнення

    Тонзиліт викликає вірусна або бактеріальна інфекція. Найчастіше причиною захворювання є стрептокок. Це умовно-патогенна флора, яка в невеликих кількостях виявляється на слизовій ротової порожнини здорової людини.

    Якщо бактерій стає занадто багато, розвивається фарингіт або тонзиліт. Сприяють розмноженню бактеріальної флори:

    • зниження імунітету;
    • гормональні збої;
    • переохолодження;
    • стрес.

    Практично всі ці фактори присутні під час вагітності. Тому хронічний тонзиліт в цей період — не рідкісне явище. Зниження імунітету у вагітної — природний процес. Це необхідно, щоб організм не сприймав плід, як чужорідне тіло, і не відторгав його. Тому вагітність провокує загострення всіх хронічних захворювань. Джерелом інфекції в організмі жінки можуть бути мигдалики, каріозні зуби, запалений шлунок.

    Основні симптоми

    Прояви тонзиліту однакові як у невагітних, так і у вагітних жінок. Різниця в тому, що захворювання триває довше, гірше піддається терапії. Ознаками тонзиліту є:

    • біль у горлі, що підсилюється при ковтанні;
    • відчуття дряпання, печіння;
    • сухий кашель;
    • підвищення температури;
    • загальне нездужання.

    При огляді можна побачити почервоніння слизової оболонки зіву. Мигдалики набряклі, на їх поверхні видно білі точки. По задній стінці глотки стікає слиз. Це викликає у жінки напади нудоти і кашлю. Збільшуються підщелепні та шийні лімфовузли.

    Тривалість періоду загострення у кожної жінки різна. У середньому захворювання триває 5-7 днів, потім прояви починають зменшуватися. Важке захворювання триває до 2 тижнів. Частота загострень також індивідуальна.

    симптомы

    Головний симптом тонзиліту — набряклість і почервоніння мигдалин

    Небезпеку для матері та плоду

    Хронічний тонзиліт та його загострення під час вагітності несуть певну загрозу матері і плоду. Постійно запалені мигдалини — джерело інфекції. Бактеріальна флора розноситься з током крові по організму жінки. Частина бактерій проникає через плаценту і викликати внутрішньоутробне інфікування плода.

    Таке ускладнення тонзиліту спостерігається не у кожної жінки. Щоб розвинулася внутрішньоутробна інфекція, необхідне поєднання декількох чинників:

    • часті загострення тонзиліту;
    • значне ослаблення імунного захисту;
    • недостатнє дотримання особистої гігієни;
    • наявність шкідливих звичок;
    • відсутність адекватної терапії захворювання.

    Прояви внутрішньоутробної інфекції індивідуальні. Вони залежать від тяжкості захворювання, частоти загострень, строку зараження. Бактеріальна інфекція може викликати у плода вади серця, порушення розвитку скелета, запалення нирок. На ранньому терміні вагітності можуть сформуватися важкі каліцтва. Такі ускладнення зустрічаються вкрай рідко.

    Наслідки тонзиліту, перенесеного вагітною жінкою, у дитини можуть проявитися не відразу. Інфекція протікає латентно, а через кілька років виявляються захворювання серця або нирок.

    Небезпечний хронічний тонзиліт і для самої жінки. Так як під час вагітності відбувається зниження імунного захисту, організм недостатньо бореться зі стрептококами. Ці бактерії викликають ураження нирок і серцевого м’яза. Несприятливий наслідок тонзиліту — ревматизм. Це ураження суглобів, викликане самими бактеріями і антитіла, які організм виробляє проти інфекції.

    Загострення хвороби безпосередньо перед пологами послаблює організм жінки. Виникає слабість пологової діяльності, з-за чого доводиться робити кесарів розтин. Рідше тонзиліт викликає передчасні пологи або викидні.

    Діагностика

    Поставити діагноз тонзиліту у вагітної жінки нескладно. Їй потрібно звернутися до терапевта або ЛОР-лікаря. Для визначення збудника захворювання лікар бере мазок зі слизової зіву. У крові виявляються ознаки запалення — підвищення рівня лейкоцитів та ШОЕ. При частих загостреннях рекомендується зробити УЗД для визначення ознак внутрішньоутробного інфікування.

    причины

    Для визначення причини тонзиліту лікар бере мазок із зіву

    Методи лікування

    Починати лікувати загострення тонзиліту потрібно відразу, як тільки з’явилися перші ознаки захворювання. Своєчасне лікування дозволяє обійтися без антибактеріальних препаратів, застосування яких під час вагітності обмежена. На початковому етапі застосовують полоскання і зрошення горла розчинами з антисептичною і протизапальною дією — хлоргексидин, гексэтидин.

    Для підвищення імунітету використовують свічки з людським інтерфероном. Місцево застосовують спрей, що містить лізати бактерій. Він підвищує природну захист слизової зіву. Якщо спостерігаються ознаки інтоксикації у вигляді нездужання, підвищення температури, рясні нальоти на мигдалинах — призначають антибіотики.

    Вагітним жінкам дозволено один препарат — джозамицин. Його застосовують по 2 таблетки на добу, курс прийому — 5 днів. Для захисту кишечника від негативного впливу антибактеріального засобу призначають пробіотики. З жарознижуючих засобів використовують парацетамол, ібупрофен.

    Медикаментозна терапія призначається лікарем після обстеження і проводиться під його контролем. Самостійне застосування лікарських препаратів без з’ясування причини запалення принесе тільки шкоду.

    Допустимо застосування народних засобів. Вони виявляються ефективними на ранній стадії захворювання, дозволяють обійтися мінімальною кількістю медикаментів. Під час вагітності можна:

    • полоскання розчином соди;
    • обробка слизової соком алое;
    • розсмоктування меду з додаванням алое;
    • питво підкисленою лимонним соком води;
    • парові інгаляції з відваром ромашки і шавлії.

    Використовувати народні засоби слід з обережністю. Не можна покладатися тільки на самолікування. Якщо ефекту не спостерігається протягом 2 днів, слід звернутися до лікаря.

    При відсутності високої температури застосовують фізіопроцедури. Проти тонзиліту ефективно УФО, тубус-кварц, магнітотерапія. Проводять 5-7 сеансів однією із вказаних процедур. Корисні інгаляції через небулайзер. Їх роблять з екстрактом евкаліпта, розчином діоксидину, слаболужної мінеральної водою. Інгаляції пом’якшують запалену слизову, очищають мигдалини від нальотів.

    Харчування має бути різноманітним і вітамінізованим. Рекомендується страви робити вареними, протертими, кімнатної температури. Це зменшує подразнюючу дію на запалену слизову. Напої теж не повинні бути гарячими. Корисно пити морс, трав’яний чай, мінеральну воду.

    осложнения

    Запобігти ускладнення тонзиліту допоможе спостереження лікаря

    Прогноз

    У більшості випадків прогноз при загостренні хронічного тонзиліту сприятливий. Своєчасно розпочата терапія не дає інфекції поширитися далі. Внутрішньоутробного зараження не відбувається. Але якщо жінка зневажає лікарськими рекомендаціями, розвиваються ускладнення з боку плода. В подальшому непролікований тонзиліт негативно відбивається на здоров’ї самої жінки.

    Профілактика

    Про те, щоб запобігти загострення тонзиліту і не допустити появи наслідків, пов’язаних з ним, потрібно подбати заздалегідь. Ще до вагітності слід провести санацію всіх вогнищ інфекції в організмі — залікувати каріозні зуби, прибрати гнійні пробки з мигдаликів, провести терапію гастриту. Вагітній жінці слід уникати переохолоджень, контактів з хворими людьми. Важливо раціонально харчуватися, вживати більше свіжих овочів і фруктів.

    Загострення тонзиліту приносить шкоду вагітної жінки і плоду. Наслідки, пов’язані із цим захворюванням, можуть стати незворотними. Тому важливо виконувати всі профілактичні заходи, а якщо захворювання все ж загострилося, починати лікуватися як можна раніше.

    Також рекомендуємо почитати: цитомегаловірус при вагітності