Сперміциди: плюси і мінуси

2807

Зміст:

  • Дія сперміцидів
  • Плюси і мінуси
  • Види
  • Застосування
  • Протипоказання
  • Сперміциди — це різновид протизаплідних засобів. Вони мають досить високу ефективність і ідеально підходять тим, хто з якихось причин не може користуватися гормональними контрацептивами і презервативами.Сперміциди показані при непереносимості ОК і ВМС

    Дія сперміцидів

    Активні компоненти у складі препаратів руйнують мембрану чоловічих статевих клітин і відокремлюють хвостики від головок, тим самим обмежуючи їх рухливість. В результаті сперматозоїди не встигають дістатися до яйцеклітини і гинуть у кислому середовищі піхви.

    Також сперміциди збільшують в’язкість цервікального слизу. Завдяки цьому піхвова мастило стає густішим, сперматозоїдам складно по ній пересуватися.

    Навколо шийки матки і отвору цервікального каналу формується плівка, що перешкоджає попаданню сперми в маточне тіло.

    Сперміцидні препарати також володіють антисептичними властивостями. Вони пригнічують ріст бактерій і грибків, із-за чого знижується ризик захворювань, що передаються статевим шляхом. Такі кошти можуть бути використані в профілактичних і лікувальних цілях.

    Плюси і мінуси

    Контрацептиви захищають від небажаної вагітності на 70-80%. Вони доступні, продаються без рецепту. Мають безліч різновидів, тому легко підібрати підходящий варіант.

    Інші плюси:

  • Є відмінною альтернативою презервативів, ОК та внутрішньоматкової спіралі, якщо немає бажання або можливості користуватися цими протизаплідними засобами.
  • Мають антибактеріальну, протимікробну і протигрибкову дію, тому знижується ризик ЗПСШ.
  • Сперміциди не порушують гормональний фон. Ними можна користуватися при необхідності, не дотримуючись графік застосування. Кошти на основі бензалконію хлориду не проникають в кров і грудне молоко, тому вони безпечні для годуючих жінок. Препарати можуть бути використані спільно з оральними контрацептивами. Так захист від небажаної вагітності підвищується, а ризик захворювань стає менше.

    Сперміциди можна використовувати як мастило. Така форма контрацепції не знижує чутливість, а навпаки, підсилює приємні відчуття.

    Є у сперміцидних протизаплідних засобів і негативні сторони:

  • Їх ефективність нижче, ніж у інших протизаплідних, особливо при неправильному використанні.
  • Вони не дають гарантію захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом.
  • При частому застосуванні засобу порушують мікрофлору піхви. Вони згубно впливають не тільки на умовно-патогенну мікрофлору, але і на лактобактерії. При зменшенні корисних мікроорганізмів у піхві виникає дисбіоз, зростає ризик розвитку запалень.
  • Гігієна до і після статевого акту ускладнюється із-за особливостей кошти.
  • Нерідко виникають алергічні реакції у обох партнерів. Із-за особливостей використання препаратів із сперміцидами інтимна близькість втрачає спонтанність. Статевий акт потрібно планувати по хвилинах. Пропадає можливість орального сексу.

    контрацептивыУ сперміцидів є свої плюси і мінуси

    Такі контрацептиви мають обмежений термін дії. Крім того, після їх використання брудниться білизну і одяг, плями буває важко відіпрати.

    Види

    Існує кілька різновидів протизаплідних засобів на основі сперміцидів. Кожне має свої особливості:

  • Піхвові свічки і таблетки. Бувають тануть і піняться. Їм потрібен час, щоб розчинитися, тому проміжок між введенням кошти і початком статевого акту збільшується.
  • Мазі. Випускаються у вигляді гелів, желе і кремів. Швидко розчиняються і починають діяти практично відразу.
  • Піни. Швидко діють. З допомогою спеціального аерозольного флакона вводяться досить глибоко.
  • Губки. Закривають вхідний отвір цервікального каналу. Завдяки цьому сперматозоїди не можуть потрапити в порожнину матки. Не вимагають заміни перед повторним статевим актом.
  • Плівки. Використовуються рідко, так як їх складно правильно вводити. З-за некоректного використання контрацептивний ефект знижується.
  • Завдяки різноманітності форм легко підібрати найбільш підходящий варіант.

    Застосування

    Дуже важливо правильно вводити протизаплідні засоби. Якщо використовувати їх некоректно, ефект пропадає. Алгоритм застосування залежить від форми препарату.

    Свічки і таблетки вводять якомога глибше у піхву, ближче до задньої стінки. Для цього в комплекті має бути спеціальний аплікатор. Потім жінці необхідно полежати до повного розчинення супозиторія, щоб препарат не змістився. Зазвичай це займає 15 хвилин.

    До гелів, кремів і піні також додаються спеціальні аплікатори. Плівку поміщають якомога глибше у піхву і чекають 15 хвилин, поки вона розчиниться. Губку вводять таким же чином, і діє вона відразу.

    Кремоподібні сперміциди і піна дію відразу, але все ж краще почекати 3-5 хвилин, перш ніж приступати до статевого акту.

    Перед використанням сперміцидів потрібно добре підмитися. Але зробити це необхідно не раніше, ніж за годину до введення препарату, щоб вода не розчинила його. Не можна користуватися милом і інтимними гелями, приймати ванну або купатися у водоймі. Не рекомендується відвідування туалету. Руки повинні бути чистими.

    Препарати місцевої дії оберігають не більше години. Тому, якщо інтимна близькість триває довше, необхідно повторно вводити засіб. Після сексу не можна митися 2 години. Протягом цього часу сперматозоїди залишаються життєздатними, а гігієнічні процедури знизять ефективність протизаплідних. Також заборонені спринцювання. Губку краще не отримувати протягом 6 годин.

    спермицидыСперміциди діють не довше 1 години

    Кожен засіб має свої особливості застосування. Тому перед використанням протизаплідного необхідно уважно прочитати інструкцію і чітко її дотримуватися.

    Протипоказання

    Препарати не можна застосовувати при індивідуальній непереносимості компонентів одним з партнерів. Якщо виникають свербіж і печіння, необхідно відмовитися від використання сперміцидів. Засоби стають неефективні при наявності у жінки анатомічних особливостей будови піхви, які перешкоджають рівномірному розподілу препарату.

    Інші протипоказання:

    • сперміцидні протизаплідні заборонені до використання за наявності запалень в області зовнішніх статевих органів, піхви і матки;
    • їх не можна застосовувати протягом 6 тижнів після пологів;
    • протипоказанням також є ерозія шийки матки. Активні компоненти надають подразнюючу дію, і пошкодження слизової посилюються;
    • заборонено використовувати сперміцидні губки, якщо жінка раніше перенесла токсичний шок, а також під час менструальних та інших кровотеч;
    • кошти на основі ноноксинолу-9 не можна застосовувати під час лактації. Речовина проникає в грудне молоко, і негативно впливає на здоров’я дитини. Якщо після використання препаратів з цим компонентом настає вагітність, існує ризик аномалій внутрішньоутробного розвитку.

    Сперміциди – популярні протизаплідні засоби. Вони зручні у використанні і не позбавляють задоволення під час сексу. Але у таких препаратів достатньо недоліків, побічних ефектів і протипоказань. Крім того, необхідно правильно їх застосовувати, інакше ефект пропаде. І найкраще використовувати ці контрацептиви як разову захист, а для регулярного запобігання вибрати інші засоби.

    Також цікаво почитати: методи контрацепції для чоловіків і жінок