Способи, як навчити дитину малювати

1402

Зміст:

  • Користь малювання для дитини
  • Список рекомендацій і порад педагогам у навчанні дітей малюванню
  • Поетапний спосіб малювання
  • Ігри для навчання малюванню в домашніх умовах
  • Починати вчити малюка малювати можна з перших років життя. Але необхідно враховувати, що в цьому віці основним видом діяльності дитини є гра, тому заняття малюванням повинні проводитися в ігровій формі. Рекомендується також враховувати поради про те, як навчити дитину малювати.

    Користь малювання для дитини

    Заняття малюванням необхідні не тільки для того, щоб у малюка розвивалося творче начало. Через малюнки дитина відображає своє бачення навколишнього світу, відбувається всебічний розвиток.

    Щоб навчити дитину малювати, рекомендується використовувати ігрові методи

    Малювання приносить користь, так як дозволяє домогтися наступного:

    • Розвинути дрібну моторику рук і координацію рухів. Це готує руки дитини до подальшого листа.
    • Навчити малюка розрізняти кольори, геометричні фігури, форми і розміри предметів, їх положення в просторі.
    • Дитина зможе висловити свої почуття і емоції в малюнках. Якщо у малюка є якісь страхи, але він не може їх описати словесно, можна використовувати метод малювання.
    • Розвинути уяву, мова, поняття естетики у дитини. Він навчиться гармонійно поєднувати кольори.
    • Стимулювати логічне мислення. Під час малювання малюк думає, як правильно зобразити предмет, які кольори для цього використовувати.

    Якщо дитина починає проявляти інтерес до малювання, необхідно підтримувати його в цьому. Рекомендується давати йому аркуші паперу, фарби, олівці, а потім і фломастери.

    Список рекомендацій і порад педагогам у навчанні дітей малюванню

    При навчанні дитини малювання необхідно враховувати поради педагогів:

    • Не потрібно обмежувати дитину в малюванні якогось певного предмета, краще дати волю фантазіям. А кінцевий результат не можна оцінювати негативно. Краще обговорювати зміст малюнка, щоб малюк міг описати, що саме він зобразив.
    • Необхідно враховувати вік дитини. Якщо малюк віком до трьох років, для малювання йому потрібно давати фарби, так як в цей період він буде погано утримувати олівець чи фломастер. А чотири роки дитина повинна вже добре малювати олівцем. Але рекомендується вибирати м’які олівці, щоб отримання видимих ліній не вимагало сильного натискання.
    • Враховувати індивідуальні особливості дитини. Деякі діти бояться забруднитися, тому вони можуть відмовитися від малювання пальчиками. В такому випадку необхідно одразу вчити малюка малювати пензликом.
    • Не порівнювати роботи дитини з зразком. Звичайно, його результат буде відрізнятися. Краще показати дитині, як малювати обраний ним предмет з використанням різних методик.
    • Якщо малюк непогано малює, не потрібно поспішати віддавати його на відповідні заняття. Художня школа повинна стати усвідомленим вибором дитини. Найбільш підходящий вік для початку навчання – 10-11 років.

    Дотримуючись перераховані вище рекомендації, можна допомогти дитині швидше навчитися малювати. Але якщо в нього немає схильності до образотворчого мистецтва, змушувати його не варто.

    Поетапний спосіб малювання

    На перших порах дитина буде малювати каракулі і незв’язні малюнки. Поступово потрібно навчити його малювати предмети, а потім оформляти їх сюжети.

    Навчити малюка малювати можна за допомогою поетапного способу. Він полягає в дотриманні визначеної послідовності дій. Для полегшення завдання можна використовувати вже готові трафарети, схеми, прості інструкції.

    Наприклад, при зображенні собаки необхідно дотримуватися такі етапи:

  • Зобразити невелике коло – це буде головка тварини.
  • Намалювати очі, ніс і рот. Потім зобразити вушка. Ці деталі повинні бути пропорційними по відношенню до голови.
  • Намалювати тулуб, дотримуючись пропорції. Можна зробити його напівкруглим, з обох сторін по 2 лапки, щоб собака перебувала в русі. Зобразити хвіст – він може бути тоненьким, з однієї лінії, або більш об’ємним.
  • При зображенні будь-якого предмета необхідно пояснювати дитині, в якій послідовності це потрібно робити.

    Поэтапный способ рисованияПри поетапному способі малювання необхідно пояснювати дитині, що і в якій послідовності зображати

    Ігри для навчання малюванню в домашніх умовах

    Навчати дітей малюванню необхідно в ігровій формі. Для цього можна скористатися одним з таких ігор:

    • «Соединялки». За допомогою такої гри можна навчити дитину малювати прямі лінії, вона розвиває логічне мислення. Необхідно приклеїти до аркуша паперу різні зображення і запропонувати дитині з’єднати їх. При цьому можна ставити конкретні умови: з’єднати предмети одного кольору, однієї форми і так далі.
    • «Домалюй картинку». Спочатку необхідно запропонувати дитині прості завдання – домалювати очі, вуха, промінчики сонця та інше. Надалі їх можна ускладнювати – можна давати тільки половину малюнка, а дитина має симетрично зобразити другу частину.
    • «Обведи предмет». Така гра вчить дитину малювати предмети різної форми. Необхідно покласти на аркуш паперу кубики, стаканчики та інші. Дитина повинна обводити їх. Також можна обвести ручки малюка і свої руки, а потім порівнювати їх розмір.
    • «Трафарети». Можна купити вже готові трафарети або виготовити їх самостійно – намалювати або роздрукувати на принтері. Малюк повинен буде обводити малюнки по наявному контуру. Така гра вчить малювати замкнуті лінії, не виходячи за ці межі.
    • «Кішки-мишки». Для гри знадобиться іграшкова кицька. На аркуші паперу зобразити великий будинок, а в ньому багато вікон. В кожному вікні намалювати голову мишеняти. Дорослий буде виконувати роль кішки. Необхідно говорити слова: «Кішка вийшла на полювання, мишки швидко лізуть в норки, нехай віконця закривають і від кішки тікають». Після цих слів потрібно допомогти мишкам сховатися, інакше кішка їх зловить. Для цього гризунів необхідно заштрихувати простим олівцем. Дитині необхідно заздалегідь показати, як це правильно робити.

    Таким чином, дитину можна навчити малювати з перших років життя. Для цього можна скористатися простими та ефективними іграми, але необхідно пояснювати малюкові, що саме потрібно робити. Також потрібно враховувати низку порад та рекомендацій при навчанні дитини до малювання.

    Також цікаво почитати: як навчити дитину рахувати