Що робити, якщо болить зуб при вагітності

1508

Зміст:

  • Причини зубного болю
  • Що робити при виникненні болю
  • Лікування
  • Можливі наслідки
  • Які препарати і способи знеболювання не можна використовувати
  • Зубний біль — одна з найболючіших. Відчувають її люди приймають велику кількість аналгетиків, прагнучи на час послабити неприємні відчуття. Однак якщо болить зуб при вагітності, багато ліки протипоказані. Вони можуть нашкодити плоду, привести до підвищення тонусу матки і передчасних пологів. Особливо небезпечний самостійний прийом медикаментів на ранніх термінах. Деякі препарати порушують процес формування організму дитини, стають причиною уроджених каліцтв або нежиттєздатності новонародженого.

    Причини зубного болю

    Коли болить зуб при вагітності, далеко не будь-які ліки буде безпечним

    Причини виникнення зубного болю у вагітних жінок не відрізняються від таких у інших категорій пацієнтів. До числа найбільш поширених захворювань, що супроводжуються денталгией, відносяться:

    • середній і глибокий карієс — деструкція емалі і дентину з утворенням порожнини, яка досягає нервових стовбурів;
    • пульпіт — це запалення пульпи (пухкої сполучної тканини, що заповнює зубну порожнину);
    • пародонтит — запальний процес, що вражає тканини, що оточують зуб;
    • травми — руйнування або вивих дентальних структур, викликаний фізичним впливом, наприклад, під час пережовування твердої їжі;
    • тріщини утворюються переважно при різкому перепаді температур, запивании гарячих страв холодними напоями;
    • абсцес — накопичення гною в м’яких тканинах і під окістям, яке виникає в результаті запущеного запалення.

    Ризик того, що буде боліти зуб, при вагітності підвищується. Це відбувається внаслідок посилених втрат кальцію, що знижує міцність тканин. Крім того, під час виношування плоду у жінки слабшає імунна захист, що створює підґрунтя для активізації наявних вогнищ хронічної інфекції. Певне значення має гормональна перебудова, що приводить до трансформації обмінних процесів.

    Що робити при виникненні болю

    Поява денталгии може свідчити про серйозне пошкодження і вимагає обов’язкового відвідування стоматологічної клініки. Якщо звернутися до лікаря поки не представляється можливим, слід задуматися про те, чим оснять біль. Вибирати спосіб знеболювання важливо з урахуванням стану жінки. Допустимі наступні:

  • Медикаменти системної дії. Більшість анальгетиків заборонені до застосування під час вагітності та лактації. Відносно безпечним вважається парацетамол. Він не робить негативного впливу на плід і організм майбутньої матері. Згідно з рекомендаціями виробника, ліки повинне застосовуватися максимально коротким курсом і в мінімально ефективних дозах. Ще один засіб, що підходить для усунення зубного болю у вагітних — ібупрофен. Його приймають на першому і другому етапі виношування. У 3 триместрі вагітності протипоказаний.
  • Місцеві анестетики. Ефективні лише у випадках, коли процес, що викликає біль, протікає поверхнево. Під час вагітності допустимо використовувати спрей з лідокаїном, який не впливає на формування і виношування плоду. Дія препарату короткий, анестезія зберігається протягом 15-25 хвилин. Багаторазове використання, а також застосування вазоконстрикторів, продляющих ефект анестетика, не рекомендовано.
  • Полоскання. Замислюючись про те, чим знеболювати зуб, не можна забувати про використання коштів, що безпосередньо впливають на осередок запалення. У певних ситуаціях ефективні полоскання з мірамістином або хлоргексидином. Допускається використання водного розчину соди, відвару кори дуба або ромашки аптечної. До ураженої області можна прикладати тампон, змочений в обліпиховій олії.
  • Безпосереднім знеболюючим ефектом натуральні засоби не мають. Ослаблення неприємної симптоматики досягається за рахунок заспокійливого і протимікробної впливу.

    Лікування

    Санація ротової порожнини повинна проводитися при плануванні вагітності. У цьому випадку стоматолог може повноцінно знеболити пацієнтку, усунути всі наявні вогнища хронічної інфекції, запобігти виникненню зубного болю в найближчі кілька місяців. Лікування під час виношування плоду завжди пов’язане з певним ризиком. Тому терапію призначають тільки тоді, коли відкладати її неприпустимо.

    Оптимальним періодом для відвідування стоматолога вважається другий триместр. В інший час втручання проводять за екстреними показаннями, коли сильно болять зуби при вагітності. Роботу виконують під місцевою анестезією без застосування пролонгирующих складів, які мають судинозвужувальну впливом і можуть спровокувати гіпертонус матки. Припустимі як аплікаційні, так і провідникові способи знеболювання.

    На замітку: проведення маніпуляцій без блокування чутливості неприпустимо, так як больові відчуття стимулюють викид адреналіну і можуть негативно вплинути на стан жінки.

    Залежно від характеру наявної проблеми, робота стоматолога може полягати у встановленні пломби, розтині поднадкостничного абсцесу з наступним встановленням дренажу, видалення пошкодженого зуба. Встановлення імплантатів замість видалених зубів відкладають до розродження.

    что делатьЩо робити з хворим зубом, вирішує лікар на огляді

    Можливі наслідки

    Ситуації, коли болить зуб при вагітності, можуть призвести до тяжких, в тому числі загрожувати життю, наслідків. Найменш небезпечним з них є прогресування хвороби з повним руйнуванням зуба. Структури, які можна було зберегти при своєчасному зверненні за медичною допомогою, доводиться видаляти з подальшим монтажем імплантатів. Процедура досить болюча, ризикована і дорога.

    На замітку: багато жінок зазнають зубний біль, тому що бояться, що лікування зашкодить плоду. Така точка зору є помилковою. Сучасна стоматологія має в своєму розпорядженні засобами, які не впливають на плід.

    Другим можливим ускладненням є інфікування плода. Патогенні мікроорганізми з кров’ю заносяться в матку, що призводить до формування гнійних процесів. Останні нерідко закінчуються загибеллю майбутньої дитини. Аналогічним способом відбувається метастазування інфекції. Проникнення бактерій в головний мозок стає причиною менінгіту або енцефаліту, в печінку — абсцесів, гепатитів, а легкі — пневмонії. Будь-який з цих станів може призвести до смерті жінки.

    Ще одним негативним наслідком зубного болю вважається тривалий стрес, який відчуває пацієнтка. Це відбивається на її психоемоційній сфері, стає провокуючим фактором для додаткового ослаблення імунітету. Крім того, викид стресових гормонів призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертонусу матки, підвищує загрозу передчасного переривання вагітності.

    болит зуб при беременностиПрофілактика в домашніх умовах запобіжить проблеми з зубами

    Які препарати і способи знеболювання не можна використовувати

    Існує величезний ряд препаратів традиційної та народної медицини, які можна використовувати під час виношування плоду. До числа заборонених ліків відноситься більшість нестероїдних протизапальних засобів: анальгін, кеторолак, німесулід, диклофенак. Протипоказано більшість антибіотиків, призначення яких потрібно після видалення зубів або розтину абсцесу щелепи. Неприпустимий прийом комплексних засобів, які призначені для купірування симптомів ГРВІ та усунення болю іншого походження.

    Потрібно відмовитися від спроб усунути неприємні відчуття з використанням методів, які не мають наукового підтвердження і не проходили випробувань на безпеку використання під час вагітності: прикладання до зуба часнику, свинячого сала, полоскання рота спиртними напоями або водним розчином йоду. Останній спосіб небезпечний, так як може призвести до ураження щитовидної залози і гострої йодної інтоксикації. Протипоказаний прийом таких трав, як материнка, барбарис, м’ята, полин, рокитник, чемериця, пижмо, папороть.

    Накладення часнику на уражений карієсом зуб — один з найпопулярніших способів народного лікування. Але потрібно розуміти, що пекучий овоч має дратівливим впливом. Контакт його соку з нервом призводить до різкого посиленню болю.

    Зубний біль — ознака серйозних захворювань стоматологічного профілю. Ігнорувати проблему не можна. При цьому самостійне лікування на ранніх або прикінцевих термінах вагітності небажано. Якщо симптом виникло вночі, допускається одноразовий прийом дозволеного знеболюючого засобу. Після цього слід відвідати стоматологічну клініку. Лікар, що володіють необхідними знаннями, надасть грамотну медичну допомогу, яка неможлива в домашніх умовах.

    Читайте далі: як сказати чоловікові про вагітність