Фолікулометрія – що це і для чого необхідно жінкам

1664

Зміст:

  • Для чого потрібна фолікулометрія
  • Як проводиться фолікулометрія
  • Коли проводиться
  • Як правильно розшифрувати
  • Відхилення від норми
  • Якщо гінеколог призначив кілька УЗД протягом першої фази циклу, жінці необхідно знати, що це – фолікулометрія. Дана процедура відноситься до діагностичних і часто проводиться у пацієнток з підозрою на ановуляторні цикли. З допомогою фолликулометрии можна зафіксувати стадії розвитку фолікула і відстежити момент виходу яйцеклітини з яєчника.

    Для чого потрібна фолікулометрія

    Фолікулометрія широко використовується в гінекології. Процедура відноситься до діагностичних і призначається пацієнткам для оцінки роботи яєчників. У здорової жінки в статевих залозах щомісяця дозрівають фолікули. Досягнувши потрібного розміру, один з них розкривається і випускає яйцеклітину. Цей процес забезпечується гормональним фоном, який змінюється протягом усього циклу.

    Фолікулометрія дозволяє підтвердити овуляцію

    Фолікулометрія необхідна для того, щоб визначити функціональність яєчників. Під час проведення діагностики фахівець фіксує розміри і кількість фолікулів, може приблизно визначити день овуляції. Процедура дозволяє дізнатися час фертильного періоду, щоб підвищити шанси на вагітність.

    Як проводиться фолікулометрія

    Для фолликулометрии використовується ультразвуковий апарат. Для жінки діагностика нічим не відрізняється від стандартного ультразвукового обстеження. Єдиною особливістю процедури є регулярне повторення сеансів УЗД.

    Апарат ультразвукового дослідження має два види пристроїв для діагностики стану органів малого тазу.

    • Трансабдомінальний датчик. Для відстеження зростання фолікулів використовується рідко. Він передбачає обстеження через живіт, що ускладнює процес отримання інформації. Показанням для використання трансабдомінального датчика є цноту пацієнтки і стани, при яких не можна використовувати вагінальний.
    • Трансвагінальний датчик. Вважається переважним для спостереження за ростом фолікулів. При використанні вагінального пристрою можна отримати максимум інформації про розмір, кількість і розташування потенційних яйцеклітин.

    Спеціальна підготовка до процедури не потрібно. Жінці необхідно з’явитися в кабінет ультразвукової діагностики в призначений час. Попередньо необхідно спорожнити сечовий міхур, оскільки наповнений утруднить візуалізацію. В діагностичному кабінеті пацієнтка роздягається нижче пояса і розташовується на кушетці. Для поліпшення провідності ультразвукових імпульсів використовується спеціальний гель. При підготовці до процедури фахівець наносить його на датчик.

    Тривалість дослідження не перевищує 15 хвилин. Під час фолликулометрии фахівець оцінює стан яєчників, визначає фолікули і вимірює товщину ендометрію. Інші показники органів малого тазу під час цієї процедури не досліджуються.

    Коли проводиться

    Терміни проведення діагностики встановлюються індивідуально. Вони залежать від тривалості менструального циклу пацієнтки. У середньостатистичної жінки овуляція відбувається в середині циклу – на 13-15 добу. При скороченому періоді між місячними вихід яйцеклітини відбувається на 7-10 день. Якщо цикл довгий, то овуляцію можна чекати на 19-21 добу. Відлік починається від першого дня кров’янистих виділень.

    когда проводитсяКоли проводиться фолікулометрія – залежить від тривалості менструального циклу

    Перше обстеження призначається за тиждень до очікуваної овуляції. Наступні УЗД виконуються з інтервалом в 1-3 доби. Не можна заздалегідь передбачити, як поведе себе фолікул. Тому черговий візит для виконання заміру призначається лікарем після проведення поточного.

    Як правильно розшифрувати

    Під час фолликулометрии спеціаліст описує отримані дані в протоколі. Якщо у пацієнтки виникають питання, краще поставити їх відразу. Розібратися в результатах самостійно, не маючи медичної освіти, буде непросто.

    Овуляція відбувається в той момент, коли діаметр фолікула досягає в середньому 20 мм. Даний параметр є величиною змінної і повинен укладатися в діапазон 18-22 мм. Найчастіше збільшення розміру відбувається на 2 мм щодня, проте дотримання цієї умови залежить від гормонального статусу пацієнтки. Відомі випадки, коли процес дозрівання фолікула затягувався на 3 тижні і більше, після чого наставала овуляція. Під час фолликулометрии також оцінюється товщина функціонального шару матки. Її значення має приблизно відповідати дню циклу, наприклад, на 9 добу – 9 мм.

    подготовка к процедуреПідготовка до процедури не вимагає серйозних маніпуляцій

    Ознаки овуляції:

    • під час дослідження в яєчнику був домінантний фолікул, розмір якого становив понад 15 мм;
    • фолікул зник, а на його місці сформувалося жовте тіло;
    • позаду матки в черевній порожнині присутня рідина.

    У нормі при кожному УЗД параметри фолікула і товщина ендометрію повинні збільшуватися. У момент овуляції яйцеклітина залишає яєчник, а функціональний шар перестає збільшуватись. Ця картина говорить про настання другої фази менструального циклу.

    Відхилення від норми

    При проведенні ультразвукової діагностики фахівець може виявити відхилення від норми:

    • Атрезія. При атрезії відбувається поступове збільшення фолікула. Досягнувши розміру 15-18 мм, він перестає рости, і починається зворотне перетворення. Артрезия або регресія призводять до того, що овуляція в цьому циклі не відбувається.
    • Персистенція. Зростання домінантного фолікула відбувається нормально, проте в потрібний момент він не овулирует. При персистенції розмір граафова пухирця продовжує збільшуватися і може досягати декількох сантиметрів. Освіта зберігається в яєчнику до наступного менструального циклу.
    • Фолікулярна кіста. Даний стан характеризується неконтрольованим зростанням домінантного фолікула. Досягнувши потрібного розміру, він не овулирует, а продовжує рости. При цьому в порожнині накопичується фолікулярна рідина. Кіста може зберігатися протягом декількох місяців і бути причиною ановуляторних циклів.
    • Лютеинизация. Дану патологію досить важко діагностувати. При лютеинизации відбувається перетворення дозріваючого фолікула в жовте тіло. Основними причинами вважаються захворювання яєчників і гормональний збій. Іноді під час фолликулометрии спеціаліст помилково підтверджує овуляцію, оскільки фолікул був, а в яєчнику сформувалося жовте тіло.
    • Ановуляція. Якщо під час фолликулометрии не відзначається зростання фолікулів, гінекологи кажуть про ановуляторних циклі.

    Результати одноразової діагностики не є підставою для призначення терапії. Для постановки діагнозу потрібно спостерігати за поведінкою яєчників протягом 2-3 менструальних циклів. Якщо відхилення від норми повторюються щомісячно, пацієнтці потрібно лікування.

    Фолікулометрія – це високоінформативна діагностична процедура, яка дозволяє відстежити біологічні процеси в організмі жінки. У нормі домінантний фолікул дозріває кожен місяць. Кількість ановуляторних циклів не повинно перевищувати 2-3 протягом року. Якщо овуляція відсутня кілька місяців, це є приводом для виконання розширеної діагностики з подальшим лікуванням.

    Читайте далі: норма виділень при овуляції