Хвороби недоношених дітей: небезпеки і ускладнення «фальстарта»

352

Особливості недоношених дітей

Недоношеними вважаються діти, народжені до 37-го тижня вагітності. Таким дітлахам доведеться дуже нелегко в перші місяці свого «дострокового» життя — адже їм належить не тільки інтенсивно наздоганяти своїх однолітків в зростанні і вазі, але і відважно чинити опір безлічі потенційно найнебезпечніших патологій. Про найпоширеніші з них — розповімо докладно.

Найчастіше після народження недоношені діти на деякий час поміщаються в стаціонар, в відділення інтенсивної терапії, де фахівці-неонатологи пильно стежать за їх здоров’ям, а також здійснюють заходи з виходжування недоношених дітей.

У багатьох недоношених дітей деякий час відсутній смоктальний рефлекс — харчування таких крихіток здійснюється за допомогою спеціального зонда. Деякі не можуть самостійно дихати — їх під’єднують до відповідної апаратури.

До найбільш важливим особливостям недоношених дітей відносяться:

  • Незріла центральна нервова система (цнс), що виражається в млявості дитини, хаотичних рухах ручок і ніжок, відсутність смоктального рефлексу;

  • Не сформована система шкт, надмірно малий обсяг шлунка і слаборозвинена кишкова мускулатура;

  • Незріла здатність до терморегуляції (саме тому більшість недоношених дітей потребують перебування в теплих і вологих кувезах);

  • Нерозвинена дихальна система (у сильно недоношених дітей, як правило, в момент народження легкі не здатні самостійно розкритися і наповнитися повітрям), що виражається в поверхневому «рваному» диханні і в зупинках дихання при перевантаженні (наприклад, через плач);

Під постійним наглядом лікарів-неонатологів відділення інтенсивної терапії недоношена дитина знаходиться до тих пір, поки його життєві і фізичні показники не наблизяться до норм народженої в строк дитини.

І, звичайно ж, поряд з виходжуванням і дорощуванням недоношених немовлят в стаціонарах здійснюється і ретельний їх медичний огляд на предмет виявлення серйозних захворювань. Отже, у недоношених дітей найбільш часто проявляються такі патології:

Недорозвинені легені і патології дихання

У більшості дітей легкі формуються на 36 тижні вагітності. Хоча існують і винятки, адже розвиток кожної дитини проходить індивідуально. Якщо мати вже знає, що дитина народиться раніше терміну, вона може замовити процедуру амніоцентезу (взяття на пробу навколоплідних вод для лабораторного дослідження), за допомогою якої можна перевірити рівень зрілості легенів плода. У деяких випадках для того, щоб прискорити формування легенів у плода, до пологів матері можуть зробити ін’єкцію стероїдів. Недоношена дитина, легені якого ще не сформувалися, ризикує зіткнутися з наступними ускладненнями:

  • респіраторний дистрес-синдром , який викликає у дитини різке, нерегулярне дихання. В цьому випадку виходжування недоношеної дитини проводять за допомогою подачі в легені додаткового кисню (апаратом дихальної підтримки), або використанням респіратора, або створенням постійного позитивного тиску в дихальних шляхах, або інтубацією трахеї. У важких випадках немовляті вводять дози поверхнево-активної речовини, якої не вистачає легким.

  • транзиторне тахіпное новонароджених , тобто швидке поверхневе дихання. Цей стан може спостерігатися як у недоношених, так і у немовлят повного терміну. Виходжування недоношеної дитини в цьому випадку, як правило, проходить без медичного втручання і займає до декількох днів. Поки дихання новонародженого не нормалізувалося, використовують внутрішньовенне годування.

  • бронхолегенева дисплазія легенів виникає, коли пошкоджені легені новонародженого. На жаль, коли недоношених лікують за допомогою апарату штучної вентиляції, їх легені, в силу своєї слабкості, не завжди можуть витримати постійний тиск, що нагнітається апаратом. Недоношені діти, яких поміщали в апарат штучної вентиляції більш ніж на двадцять вісім днів, піддаються високому ризику розвитку блд.

Пневмонія недоношених дітей

Ще один важкий наслідок, з яким часто стикаються недоношені дітлахи — пневмонія. Вона викликається інфекцією в тій області легенів, яка задіяна в обміні вуглекислого газу і кисню. Виникає запалення зменшує обсяг простору, доступного для обміну повітря. Це може привести до того, що організм дитини не буде отримувати кисень в потрібній кількості.

У цьому випадку лікування недоношених дітей включатиме антибіотики, а також постачання організму додатковим киснем і інтубацію. Якщо пневмонію вчасно не почати лікувати, вона може розвинутися в смертельну інфекцію або привести до сепсису або менінгіту.

Апное і брадикардія

До вельми поширених хвороб недоношених дітей відносяться також апное і брадикардія. Апное-це короткочасні зупинки дихання. У стаціонарах до цієї ситуації фахівці завжди готові: якщо у недоношеної дитини розвивається нерегулярне дихання і паузи досягають 10-15 секунд, у відділенні інтенсивної терапії, де він знаходиться на виходжуванні, зазвучить сигнал тривоги, закликаючи медиків на допомогу.

Брадикардією називається зниження частоти серцевих скорочень. Сценарій той же: якщо пульс недоношеного малюка падає нижче 100 ударів в хвилину, також спрацьовує сигналізація.

Інфекції у недоношених дітей

Звичайних діток, народжених в строк, від більшості інфекцій захищає не тільки мамине грудне молоко і частковий мамин імунітет, але і два життєво важливих органу — шкіра і дихальна система. І те, і інше в нормі перешкоджають проникненню всередину вразливого організму безлічі вірусів і бактерій. Але у недоношеної дитини спостерігається певна недорозвиненість — і системи дихання, і зрілості шкірних покривів.

Високий ризик розвитку інфекцій у недоношених дітей — це друга причина, по якій цих крихіток деякий час містять в кувезах. Ці ліжечка-інкубатори не тільки створюють навколо дітлахів сприятливих клімат, але і захищають їх від інфекцій.

Внутрішньошлуночковий крововилив (вжк)

Діти, народжені раніше 34-го тижня, стикаються з підвищеним ризиком внутрішньошлуночкового крововиливу в мозку. Справа в тому, що під час пологів тиск в кровоносних судинах змінюється так різко, що слабкі судини можуть з цим не впоратися. В майбутньому вжк може привести до таких ускладнень, як церебральний параліч, розумова відсталість, труднощі в навчанні.

Внутрішньочерепний крововилив зустрічається приблизно у кожної третьої дитини, що народилася на 24-26 тижні вагітності. Якщо передчасні пологи неминучі, лікар може прописати вагітній жінці ліки, які зменшать ризик важких внутрішньочерепних крововиливів у новонароджених.

Ретинопатія недоношених

Це вкрай небезпечне захворювання, яке вражає недорозвинені судини і капіляри в очах недоношених дітей. Ретинопатія недоношених може проходити м’яко, без видимих дефектів, або може проходити у важкій формі з утворенням нових кровоносних судин (неоваскуляризація) і привести до відшарування сітківки, і навіть часом — до сліпоти.

При лікування легкої ретинопатії лікар може прописати курс спеціальних крапель (вітамінних або гормональних препаратів). У складних випадках вдаються до хірургічного втручання, мета якого — зупинити відшарування сітківки ока.

Крім того, варто відзначити, що більшість хвороб, що мають у здорових дітей один режим протікання, у недоношених дітей проявляються інакше. Наприклад, звичайна жовтяниця новонароджених, яка у дітлахів, що народилися в строк, проходить зазвичай за 1-2 тижні, у недоношених може «царювати» до 4-5 тижнів. Також у недоношених дітей в рази вище ризики розвитку пахової грижі, анемії, синдрому раптової смерті немовляти уві сні, дисплазії тазостегнового суглоба і бронхіальної астми.

Немає ніякого резону підсолоджувати реальність — в більшості випадків недоношеного крихітку і його батьків чекають серйозні випробування в перший рік життя малюка. Але це аж ніяк не означає, що недоношена дитина приречений на хворобливе існування, хронічно слабке здоров’я і безліч патологій.

Судіть самі: в сучасній росії на кожну сотню новонароджених припадає 7 недоношених. І якщо ви зустрінете цих дітей у віці старше двох років, ви напевно не зможете визначити — хто з них народився в строк, а хто — трохи поспішив назустріч новому життю.