ХГЛ при завмерлої вагітності — змінюється рівень гормону

2801

Зміст:

  • Зростання рівня гормону
  • Як змінюється рівень гормону при завмерлої вагітності
  • Ознакою вагітності на ранніх термінах є поява в організмі жінки особливого гормону – хоріонічного гонадотропіну. Його виділяє зародок. У деяких випадках може відбуватися зупинка розвитку ембріона. ХГЛ при завмерлої вагітності не зростає, що дозволяє запідозрити патологію.

    Зростання рівня гормону

    Через кілька днів після запліднення яйцеклітина прикріплюється до стінки матки. Так починається вагітність. Прикрепившийся зародок починає виділяти особливий гормон – хоріонічний гонадотропін людини, ХГЛ. Кількість гормону швидко збільшується в багато разів. Це служить ознакою нормальної вагітності.

    ХГЛ при завмерлої вагітності перестає рости

    Постановка на облік у гінеколога відбувається на терміні 7-8 тижнів, коли знижується ризик вагітності, що не розвивається. З кожним тижнем показник хоріонічного гонадотропіну зростає. Концентрація по тижнях становить:

    • 1-2 тижні – 25-300 ммо/мл;
    • 21 день – 1500-5000;
    • 3-4 тижні 10000-30000;
    • 5 тижнів – 20000-100000;
    • 6-8 тижнів 50000-200000;
    • 9 тижнів – 20000-100000;
    • 10 тижнів – до 95000;
    • 12 тижнів – 90000.

    Як видно зі списку, динаміка геометричного зростання спостерігається до 6 тижнів вагітності. Потім ХГЛ може досягати максимального значення 200000 ммо/мл і залишатися таким до 2 місяців строку. Потім показник гонадотропіну поступово знижується і доходить до кінця вагітності до значення 10000-60000 ммо/мл

    Як змінюється рівень гормону при завмерлої вагітності

    Як правило, природа піклується про те, щоб організм позбувся нежиттєздатного освіти. При зупинці росту плода часто трапляється викидень. Якщо цього не відбувається, говорять про неразвивающейся або завмерлої вагітності. Це стан небезпечно розвитком зараження крові.

    Тому дуже важливо в перші тижні стежити, чи зростає ХГЛ в крові. Звичайні тести на вагітність реагують на ХГЛ у сечі. Але для точного знання необхідно робити аналіз крові.

    Якщо ХГЛ підвищується, це може бути не тільки вагітність. Можливі також прогресування гормонозависимой пухлини, порушення роботи нирок, цукровий діабет або наслідок прийому гормональних препаратів.

    Якщо знижуються показники ХГЛ, це не завжди ознака завмирання розвитку плода. Це може бути ознакою порушення матково-плацентарного кровообігу, загрози переривання або внематочного прикріплення зародка.

    Якщо вагітність підтверджено, але результати повторного аналізу показують значення гормону на 40-45% менша, ніж треба, доктор починає підозрювати завмерлу вагітність. У такому разі призначаються додаткові обстеження. Критеріями, що говорять на користь завмерлої вагітності, будуть невідповідність розмірів матки передбачуваному акушерському терміну розвитку плоду, відсутність серцебиття плоду на терміні 5-6 тижнів, поява ознак розкладання плода.

    У будь-якому випадку при підозрі на завмерлу вагітність слід звернутися до лікаря!

    Читайте також: знижені лімфоцити при вагітності