Хрррр: педіатр пояснив, чому дитина хропе уві сні

977

Малюк заснув… Як зізнаються практично всі молоді батьки, це найкращий час протягом дня. Можна зайнятися своїми справами, відпочити, випити чаю. Але іноді така чудова атмосфера переривається дитячим хропінням. «Як? Діти хропуть? Адже у дитини немає нежиті, чому таке сталося?» — хвилюються мами.

Хропіння — це неприємний хрипкий звук, який з’являється під час сну при проходженні потоку повітря через розслаблені структури гортані, — пояснює педіатр Ольга Луговська. — Коли дитина засинає і переходить від поверхневого сну до глибокого, всі його м’язи розслабляються. При цьому мова і м’язи в задній частині горла можуть розслабитися настільки, що м’яке піднебіння, розташоване над коренем язика, повністю або частково перекриє дихальні шляхи.

В результаті при вдиху потік вдихуваного повітря вдаряється в отриману перешкоду, виникають коливання м’яких частин гортані, які батькам чути як хропіння. Чим більше звужені дихальні шляхи, тим інтенсивнішим стає потік повітря при вдиху. І тим голосніше стає хропіння.

Читайте також:Невролог назвала причину неспокійного дитячого сну вночі

Доктор відзначає, що практично кожна дитина час від часу хропе уві сні. Однак є діти, які живуть з цим станом тривалий час. А це вже ознака того, що дитині потрібна допомога лікарів. Педіатр Ольга Луговська склали перелік рекомендацій, за допомогою яких можна повернути в дитячу спальню тишу під час сну:

Спробуйте вирішити проблему самостійно.

  • зробити так, щоб дитина спала з піднятою головою (подушку або згорнуту ковдру під матрац);
  • нормалізувати кліматичні параметри в кімнаті, де спить дитина (температура 18-22 С, вологість 40-50%);
  • видалити з кімнати все, що може викликати алергію (м’які іграшки, килими, книги, м’які бортики).

Заведіть щоденник сну.

  • Спостерігайте і записуйте характер сну вашої дитини, починаючи приблизно через годину після того, як він лягає спати. Це допоможе зрозуміти, скільки ночей на тиждень дитина хропе і відбувається це часто протягом ночі або рідко.

Слідкуйте за появою «червоних прапорів»:

  • дитина хропе більшість ночей протягом тижня;
  • часто чуєте хропіння вночі;
  • хропіння дуже галасливий;
  • дитина зазвичай спить з відкритим ротом і витягнутим підборіддям або шиєю;
  • чуєте, як дитина перестає дихати чи задихається під час сну.

Якщо виявили ці тривожні ознаки, звертайтеся до лікаря. Спочатку до педіатра. При необхідності лікар рекомендує обстеження у більш вузьких фахівців.

А ваша дитина хропе уві сні?

Всі фото: Depositphotos