Цистографія у дітей: як роблять, особливості процедури і свідчення

2027

Зміст:

  • Що таке цистографія
  • Види цистографії
  • Основні показання та обмеження
  • Як проводиться
  • Чи небезпечна цистографія
  • Про те, як робиться цистографія у дітей, завжди розповість лікар-нефролог. Цистографія відноситься до інвазивних методів дослідження, який з високою точністю визначає причину різних нефроурологических патологій. Незважаючи на високу інформативність, клініцисти не квапляться проводити маніпуляцію дітям, віддаючи перевагу УЗД, МРТ, екскреторної урографії. Однак при неясному діагнозі і неефективності консервативного лікування цистографія проводиться в обов’язковому порядку.

    Що таке цистографія

    Цистографія – рентгенконтрастный метод дослідження, що дозволяє отримати зображення безпосередньо з порожнини сечового міхура. Контрастна речовина вводиться через уретральний канал або внутрішньовенно. Завдяки цистографії можна вивчити анатомію, обсяг, топографію сечового міхура, діагностувати складні захворювання, включаючи сечовідний рефлюкс, пухлини, свищі, запальний процес та інші.

    Консультацію про те, як робиться цистографія у дітей, можна повною мірою отримати у лікаря

    Складність діагностики в дитячому віці полягає в специфічності маніпуляції, дискомфорті і хворобливості. Дітям раннього віку і немовлятам нерідко потрібен загальний наркоз, що збільшує ризик побічних явищ.

    Види цистографії

    Існує кілька видів цистографії, які відрізняються технікою виконання і підготовкою:

    • Висхідна. До сечового міхура дитину підводять катетер, через який вводять контраст. Практично відразу виконують серію рентген-знімків. При міхурово-мочеточниковом рефлюксі контраст проникає в сечоводи.
    • Спадна або екскреторна. Контрастна речовина вводиться через відень. Серію знімків виконують тільки через певний час, коли контраст повністю заповнить сечовий міхур. Час виконання перших знімків залежить від видільної функції нирок.
    • Микционная цистографія. Метод дослідження передбачає вивчення функціональної здатності сечового міхура. До органу підводять катетер, через який вводять контрастну речовину. Після дитині пропонують мочитися, під час чого виконується серія знімків.

    Іноді під час маніпуляції виконується відразу кілька видів дослідження. Низхідна і висхідна цистографія малоінформативні щодо дрібних кістозних фрагментів, пухлин.

    Для виявлення дрібнокаліберних патологічних включень використовують пневмо — або лакунарну цистографію. У першому випадку застосовують гази для максимального розширення порожнини міхура, у другому – поєднують газ з контрастним речовиною.

    Основні показання та обмеження

    Цистографія у дітей дозволяє уточнити наступні патологічні стани і захворювання:

    • аномалії розвитку органу (порушення топографії, подвоєння, аномалії розміру, обсягу, форми);
    • пухлини, поліпи, кісти та інші новоутворення;
    • сечокам’яну хворобу;
    • дивертикули будь-якої природи;
    • сечовідний рефлюкс.

    Цистографія допомогою катетеризації не проводиться при гострих запальних процесах, спаєчних процесах, гематурическом синдромі. Екскреторна цистографія не застосовується при ендокринних захворюваннях, важких патологіях печінки, органної недостатності, низької здатності згортання крові.

    Абсолютним протипоказанням до введення контрасту є гостра алергічна реакція на препарати барію, йоду.

    Як проводиться

    Низхідна цистографія використовується найчастіше через простоти застосування, малоінвазивної методу. Немовлятам потрібно седація для зниження рухливості дитини під час проведення серії знімків.

    у девочекОбстеження у дівчаток призначається частіше, ніж у хлопчиків, зважаючи на особливості анатомії жіночих сечостатевих шляхів.

    Рентген сечового міхура дитини зазвичай проводиться в стаціонарних умовах. Схема процедури висхідній цистографії така:

    • вводять еластичний катетер, спорожняти сечовий міхур;
    • через катетер вводять контрастну речовину (до 2 років – 50 мл, 4-7 років – до 100 мл, дітям старше 7 років – до 150 мл);
    • після заповнення контрастом сечового міхура роблять серію знімків в предзадней, передній, бічній і осьової проекції.

    Маніпуляція у дівчаток і хлопчиків проводиться в умовах стерильності, щоб уникнути інфекції. Під час наповнення порожнини органу дитина відчуває сильний дискомфорт, болючість. Після серії знімків дитина зазвичай мочиться самостійно, після чого знову виконують рентген на спустошений сечовий міхур. По завершенні маніпуляції дитину поміщають в палату для відходження від наркозу під наглядом лікаря.

    Враховуючи інвазивність маніпуляції, обстеження розширюють, щоб оцінити структуру і функціональність нирок, сечоводів. При необхідності вивчення нирок потрібне внутрішньовенне введення контрасту.

    Питання про наркозі вирішується індивідуально. Загальний наркоз необхідний для зниження психоемоційного навантаження, хворобливості. У разі введення загального наркозу потрібно консультація лікаря-анестезіолога-реаніматолога, а в клініці повинні бути вузькопрофільні фахівці і палати інтенсивної терапії.

    Чи небезпечна цистографія

    Поява ускладнень залежить від двох чинників: необхідності введення контрасту через катетер і віку дитини. Молодший дитячий вік – підстава для наркозу. Обстеження з контрастним речовиною допомогою катетеризації відноситься до серйозних типами діагностики, може призвести до ряду ускладнень:

    • алергія за типом генералізованої кропив’янки, набряк Квінке;
    • нефротичний синдром з головним болем, запахом ацетону від сечі та рота, запамороченням;
    • пошкодження уретри з подальшою кровотечею і запальним процесом;
    • цистит;
    • спазм сфінктера сечового міхура;
    • загострення деяких хронічних захворювань нирок: гломерулонефрит, пієлонефрит.

    При проведенні пневмоцистографии ймовірно розвиток газової емболії, тому для дослідження дітей важливо використовувати закис азоту або вуглекислий газ. Для мінімізації інфекційних ускладнень за тиждень до передбачуваної процедури призначають курс уроантісептіков. Їх прийом продовжують через тиждень після дослідження.

    Цистографія має ключове діагностичне значення в урології і нефрології. Правильний підхід до організації маніпуляції знижує ризики побічних реакцій. Перед дослідженням батькам важливо врахувати всі клінічні рекомендації, пояснити дитині важливість методу, постаратися знизити страхи перед майбутньою процедурою.

    Читайте в наступній статті: брадикардія у дітей