Чим зайняти хлопчика або дівчинку 5 років

1047

Зміст:

  • «Пошук скарбів»
  • «Водій»
  • Незвичайне малювання
  • Змагання мильних бульбашок
  • «Канатна дорога»
  • Діти ростуть, і їх прагнення пізнати цей світ росте разом з ними. Вже до 4-5 річного віку розмальовки і кубики не втримають гіперактивного дитини на місці, тоді батькам доводиться винаходити способи зайняти маленького «почемучку» чимось корисним.

    «Пошук скарбів»

    Заздалегідь сховайте в квартирі невеликий приз і розкладіть в різних місцях підказки, які ведуть до «кладу». Підказки повинні бути простими і зрозумілими дитині.

    Найкраще, чим можна зайняти дитину 5 років будинку – залучити його у «дорослу» роботу

    Наприклад, малюнки або вирізані з журналу картинки. Поясніть дитині правила гри: якщо на підказці зображено стілець — наступний «покажчик» захований на стільці. Знайшовши під газетою на стільці картинку із зображенням телевізора, дитині потрібно шукати наступну підказку на телевізорі або поруч з ним.

    Не ховайте картинки там, де її складно знайти або важко дістати: заняття не повинно бути стомлюючим чи нудним. Мета гри — зайняти малюка і в ігровій формі дати йому уявлення про послідовність дій і розвити асоціативне мислення.

    «Водій»

    Для хлопчика можна зробити імпровізовану гоночну трасу, на якій він буде влаштовувати тест-драйви іграшкових машинок. Для цього достатньо вузького малярного скотча і трохи вільної площі на підлозі. На килимі або на іншому покритті наклейте звивисті «доріжки», і можна починати гру. Якщо кімната велика, можна зробити більш широку трасу, і тоді син зможе сам зображати з себе якийсь транспортний засіб, переміщаючись по треку і озвучуючи «поїздку» як машина, чи літак.

    Обов’язково залучайте дитину до «будівництва» — це зробить для нього гру ще більш цікавою.

    У цієї гри безліч варіацій. Наприклад, можна влаштувати тир, де скотчем буде відзначена мішень, а потрапляти в неї потрібно маленьким м’ячиком або згорнутим носком. Дівчинку теж можна зацікавити цією грою, але трохи видозмінити заняття. Зі скотчу можна зробити «класики» або лабіринт, в кінці якого її чекає якийсь приз.

    Незвичайне малювання

    Спроби придумати, як зайняти дитину 5 років будинку, щоб заняття було і творчим і безпечним для навколишнього середовища» — справжній головний біль. Що б ви не дали юному художнику в руки, відмивати потім доводиться і його самого, і все, що знаходиться поруч з його «творчої майстерні».

    Якщо син або дочка любить малювати і ліпити — запропонуйте новий вид творчості. Для цього потрібно взяти гель для душу і кілька різних харчових барвників.

    Гель краще вибрати прозорий або білий, щоб барвники не міняли свій колір при змішуванні з ним.

    Розлийте гель в кілька ємностей і в кожну додайте барвник. Після цього візьміть щільний поліетиленовий пакет на застібці і викладіть в нього по чайній ложці гелю кожного кольору. Слідкуйте за тим, щоб кольори не змішалися. Тепер застебніть пакет, попередньо видавивши повітря зсередини, і покладіть пакет на стіл.

    Запропонуйте дитині, водячи зверху пальчиками і долоньками, змішати кольори або намалювати щось всередині пакету. «Картини» будуть виходити в абстрактному або футуристичному стилі, але діти в захваті від того, як під його пальцями з’являються багатоколірні візерунки, веселки і вихори. А меблі та одяг малюка в безпеці: фарби надійно заховані всередині пакету.

    Змагання мильних бульбашок

    Це заняття не тільки відмінне розвага, але і тренування дихальної системи, що дуже актуально для 4-5-літніх дітей.

    Розмішайте в склянці води 2 ст. л. засоби для миття посуду і додайте декілька крапель гліцерину. Розчин готовий: мильні бульбашки можна видувати через трубочку для коктейлю або через кільце, зроблене з тонкого дроту.

    девочкуДівчинку можна зайняти грою в хованки або в підбір вбрання з маминого гардеробу

    Тепер можна починати змагання: хто выдует мильна бульбашка більше. Таку гру краще приурочити до візиту гостей з дітьми — коли учасників одного віку кілька, заняття стає ще більш цікавим. Але ви теж можете позмагатися з сином або дочкою, головне — давайте малюкові вигравати, щоб гра йому не набридло. І, звичайно, перед початком гри навчіть дитину видувати бульбашки, якщо він ще ніколи цього не робив.

    «Канатна дорога»

    У цю гру діти можуть грати довго і з захопленням. Натягніть звичайну білизняну мотузку між ручкою двері і ручкою шафи або між іншими станціями». На мотузку можна повісити вішалку з затискачами, наприклад, плічка для спідниць і штанів, або заздалегідь «нанизати» коробку з-під взуття з виконаними в ній отворами. Канатна дорога готова: вішалка або коробка виконують функцію кабінки, а іграшки відіграють роль пасажирів.

    Прослідкуйте, щоб були натягнуті мотузки вище зросту дитини: забувши про канатній дорозі, він може випадково зачепитися за неї і впасти. А щоб «пасажири» були добре видні малюкові, зробіть більш довгим підвіс «кабінок». Для цього можна використовувати декілька з’єднаних між собою кабельних стяжок.

    Ці нескладні заняття допоможуть дитині не тільки цікаво провести час, але і краще вивчити навколишній світ і придбати корисні навички.

    Читайте далі: ігри з малюками в перші місяці життя