Чим корисний шпинат при вагітності на ранніх і пізніх термінах

1463

Зміст:

  • Користь шпинату на різних триместрах
  • Шкода листового овочу
  • Шпинат при вагітності рекомендований в якості джерела вітамінів та мікроелементів, зокрема йоду, дефіцит якого стає причиною порушення роботи щитовидної залози. Це призводить до того, що погіршується гормональний фон жінки в положенні. Більш того, заповнити дефіцит інших корисних речовин листовий овоч теж здатний.

    Користь шпинату на різних триместрах

    Крім йоду, до складу шпинату входить також і залізо – мікроелемент, що відповідає за активність гемоглобіну в організмі і насичує клітини киснем. Велика кількість рослинного білка, що міститься в листовому овоче, сприяє «будівництва» клітин, що важливо для розвитку плода.

    Шпинат при вагітності заповнить половину добової потреби у вітамінах і мікроелементах

    У листі шпинату знаходяться активні речовини, які виводять з організму шлаки і токсини, ефективно борються з вірусними хворобами, що стимулюють роботу підшлункової залози і зменшують больові прояви в поперековому відділі.

    Чим корисний листовий овоч у різні періоди виношування малюка:

  • На ранніх термінах ретинол і токоферол у складі шпинату знижують прояви токсикозу у вагітних, фолієва кислота запобігає поява анемії.
  • В середині вагітності овоч допомагає регулярно заповнювати дефіцит вітамінів групи В, необхідних для правильного розвитку нервової системи плоду. Також він усуває проблему запорів.
  • На пізніх термінах зелень запобігає розвиток залізодефіцитної анемії, оскільки містить велику кількість іонів заліза, які засвоюються в дев’ять разів краще, ніж з лікарських препаратів.
  • Використовують свіжий, сушений і морожений шпинат, але найкраще всмоктуються цінні речовини, особливо залізо, якщо рецепт включено м’ясо. Для заповнення половини добової потреби вітамінів і мікроелементів потрібно всього 200 грамів листового овоча.

    Шкода листового овочу

    Не можна вживати шпинат жінкам, які страждають хворобами сечовивідної системи і нирок. Також не слід їсти його при захворюваннях печінки і жовчного міхура. До інших протипоказань відносять:

    • виразкову хворобу;
    • ревматизм і подагру;
    • артеріальну гіпертензію.

    Не варто об’їдатися шпинатом і вживати його при індивідуальній непереносимості.

    Вирішуючи, чи є листовий овоч чи ні, жінка в положенні повинна проконсультуватися з лікарем. Корисна зелень не тільки заповнить дефіцит цінних речовин, але і допоможе майбутній мамі при хворобах горла і ясен. Їх потрібно регулярно полоскати свіжовичавленим шпинатним соком, який добре знімає запалення.

    Також рекомендуємо почитати: манна каша при вагітності