Чим корисно макробиотическое харчування

958

Зміст:

  • Принцип макробіотичного харчування
  • Сім сходинок на шляху до гармонії
  • Додаткові вимоги до макробиотическое харчування
  • Недоліки макробіотичного харчування
  • Переваги макробіотичного харчування
  • Макробиотическое харчування — один з методів оздоровлення. Але якщо інші дієти пропонують позбавлення від зайвої ваги і продовження молодості, то ця система обіцяє досягнення абсолютної гармонії — внутрішньої і зовнішньої.

    Принцип макробіотичного харчування

    Адепти макробіотики стверджують, що будь-які хвороби і навіть дефекти зовнішності — результат дисбалансу між чоловічою і жіночою енергією в організмі. У цьому твердженні легко впізнати основний принцип даосизму: фізична і духовна гармонія людини — це рівновагу інь і янь. Саме філософія даосизму покладена в основу макробіотичного харчування, яке для багатьох стало способом життя.

    Макробиотическое харчування — система, заснована на принципах даосизму.

    Вважається, що в кожному продукті укладено певну кількість чоловічої і жіночої енергії. Коли в меню присутні їжа, в якій збалансовані ці два начала, фізичне здоров’я не викликає скарг, психологічний стан дозволяє бачити життя в оптимістичних барвах, і навіть зовнішність свідчить про внутрішньої гармонії: чиста шкіра, рівний колір обличчя, блискучі густе волосся тощо

    Але далеко не вся їжа відповідає принципам макробіотики. У більшості сучасних продуктів, на думку прихильників цієї системи живлення, спостерігається виражений дисбаланс між інь і ян. І практично для кожної людини, яка страждає від хронічних хвороб, характерний надлишок у раціоні жіночої або чоловічої енергії.

    Вважається, що при пережовуванні одного шматочка не менше 30 разів, корисні продукти набувають насичений і багатий смак, а шкідливі стають несмачними і навіть неприємними.

    Наприклад, при онкології в раціоні переважає енергія ян: м’ясо, яйця, всі сорти сирів, кава, багато овочі, приготовлені з допомогою смаження. А у людей з хронічними запальними захворюваннями на столі домінують продукти з надлишком інь: кондитерські і хлібобулочні вироби, різні десерти, картопля, огірки тощо

    Але, як запевняють прихильники макробіотичного харчування, варто привести в порядок баланс енергій, як організм починає самостійно відновлюватися.

    Сім сходинок на шляху до гармонії

    На перший погляд формування раціону, відповідного макробіотичні принципам, — проста задача. Досить стежити, щоб меню було рівну кількість страв з енергіями інь і ян. Наприклад, м’ясо можна з’їсти разом хлібом, а тістечко запити кави.

    метод питанияКаші і овочі змінюють свою енергетику в залежності від способу приготування

    Але макробиотическое харчування так не працює. Засновник цієї системи, Джордж Осава, стверджував, що по-справжньому здоровий продукт спочатку містить у собі однакову кількість чоловічої і жіночої енергії. З його точки зору, ідеальна гармонія спостерігається в злаках, і саме вони повинні становити основу раціону.

    Але для впорядкування власного раціону, а заодно і здоров’я, він рекомендував поступове «привчання» тіла до здорового харчування. Для цього розроблена послідовна система з семи кроків:

  • Страви із злаків повинні становити 40% від загального обсягу їжі. 20 і 30% — м’ясо та овочі, відповідно, і 10% — супи, бажано круп’яні.
  • Рівно половина раціону складається зі злаків. Частка м’яса зменшується до 10%, а овочі і супи залишаються на колишній «позиції» — 30 і 10%.
  • Злакові продукти тепер становлять 60% , відсоток супів і овочів залишається колишнім, а м’ясо виключається повністю.
  • 70% злаків, 20% овочів і 10% супів — це все, що допускається на четвертій сходинці.
  • Продукти зі злаків займають 80% від загальної кількості їжі, овочі — 20%, а супи відтепер виключені зовсім.
  • Щоденне меню складається з 90% злаків і 10% овочів.
  • Перехід на «ідеальне харчування» завершений: тепер меню повністю складається зі злаків.
  • Визначати свою готовність до переходу на наступний етап рекомендується самостійно, орієнтуючись на власне самопочуття і тонус.

    Додаткові вимоги до макробиотическое харчування

    Цей метод харчування передбачає не тільки організацію правильного раціону з точки зору макробіотики. Меню, в якому присутні тільки злаки або злаки з незначною кількістю овочів — лише частина оздоровчої програми.

    Рекомендується дотримуватися ще кілька додаткових правил:

    • Кожен шматочок їжі, покладений в рот, потрібно пережовувати не менше 30 разів, а в ідеалі — 50. Це дозволяє максимально повно опрацювати продукт ферментами слини, ретельно подрібнити і забезпечити його повне засвоєння в процесі травлення.
    • Пити воду потрібно тільки при крайній необхідності. При вираженій жадобі можна випити кілька ковтків чистої води і, знову ж, «смакуючи» її, а не ковтаючи залпом.
    • Раціон повинен складатися тільки з місцевого «провіанту». Це означає, що навіть каші можуть виявитися шкідливими, якщо злаки вирощують в іншій кліматичній зоні, і в місцевих умовах вони рости нездатні.

    За твердженням Осаки, перераховані умови підвищують ефективність макробіотичного харчування. Але у фахівців в області медицини дещо інше ставлення до такої системи.

    Недоліки макробіотичного харчування

    Дієта, заснована на настільки сильних обмеження, може серйозно нашкодити здоров’ю. Якщо жіноча і чоловіча енергія в продуктах — явище, невідоме науці, то важливість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів встановлена давно і сумнівам не підлягає.

    диетаМакробіотичну дієту слід попередньо узгодити з лікарем

    Особливу небезпеку таке харчування являє для дітей, підлітків, літніх людей і тих, хто лікується або відновлюється після перенесених хвороб та хірургічних операцій. Це пов’язано з тим, що організму постійно потрібен весь набір поживних речовин для регенерації тканин, їх росту та оновлення. Не отримуючи їх, він починає споживати власні ресурси, а коли і це джерело вичерпується, вже існуючі захворювання набувають тяжкий перебіг, і до них приєднуються нові патології.

    Тому, навіть якщо ви бачите крайню необхідність кардинальної перебудови системи живлення, попередньо проконсультуйтеся з лікарем. Можливо, знадобиться пройти нескладне обстеження, мета якого — виключити протипоказання до обмежувальних дієт.

    Переваги макробіотичного харчування

    При відповідальному ставленні до свого здоров’я і при відсутності фанатизму, макробиотические рецепти можуть стати корисними.

    Наприклад, розвантажувальні дні на злаках — відмінний засіб для очищення кишечника і відновлення його мікрофлори. Клітковина, якої багаті цільнозернові каші, механічно «зчищають» слиз з містяться в ній токсинами зі стінок кишечнику. А складні вуглеводи в складах злаків наповнюють тіло енергією і створюють здорову живильне середовище для корисних бактерій, які формують здорову мікрофлору.

    Важливо дотримуватися кількох правил:

    • Макробиотическая дієта повинна дотримуватися не більше 2-3 днів, якщо вона не схвалена лікарем. Але за згодою спеціаліста і якщо він бачить для цього підстави, такої системи можна дотримуватися до 7-10 днів.
    • При злакової дієті важливо споживати достатню кількість рідини.
    • Після завершення дієти не можна відразу ж повертатися до звичного раціону. Протягом кількох днів слід вводити в нього по 1-2 продукту щодня, щоб не перевантажувати ШКТ.

    Здоров’я дійсно багато в чому залежить від їжі, і макробиотическая система цілком може допомогти в одужанні. Але важливо підходити до неї з повним розумінням можливих наслідків фанатичного проходження всім цим принципам.

    Читайте також: особливості дробового харчування для схуднення