Чим можна відіпрати плями крові в домашніх умовах

1514

Зміст:

  • Як відіпрати кров з одягу
  • Як прибрати плями крові з білою одягу
  • Чим можна відіпрати стару засохлу кров
  • Очищення побутовими засобами
  • Довгий час вважалося, що позбутися від плям крові практично неможливо. Складності з виведенням обумовлені складом цієї біологічної рідини. В ній міститься не тільки барвник (залізо), але й білки, що проникають глибоко у волокна і «закріплюють» барвник. Існують різні засоби, що дозволяють видалити червоні сліди в домашніх умовах.

    Як відіпрати кров з одягу

    Свіжі сліди видаляється набагато простіше, ніж застарілі темно-коричневі плями. Відразу ж після того, як тканина забруднилася, її потрібно помістити під холодну проточну воду. Терти брудний ділянку руками не можна, це призведе до того, що білки і залізо ще глибше проникнуть у волокна. Бажано, щоб натиск був сильний, і направляти його потрібно на виворітну сторону.

    Відіпрати кров з одягу можна за допомогою побутових домашніх засобів

    Після промивання тканину потрібно швидко намилити звичайним господарським милом, залишити на кілька хвилин і знову прополоскати в холодній воді. Такий спосіб добре працює з речами з натуральних матеріалів — льону або бавовни. З кольоровою синтетикою доведеться повозитися довше, може знадобитися додаткова прання в машинці.

    При нагріванні вище 40 °C кров’яні компоненти згортаються і глибше проникають в тканину.

    При виборі агресивних хімічних засобів потрібно враховувати особливості матеріалу. Кольорову або вовняний одяг легко зіпсувати. При можливості бажано провести тест: крапнути трохи вибраного кошти на непомітний ділянку з виворітного боку. Якщо через 10-15 хвилин негативних змін немає, можна намагатися прибирати кров.

    Як прибрати плями крові з білою одягу

    Якщо неправильно відмивати червоні сліди з дуже світлої тканини, можуть залишитися ледь помітні темно-коричневі або жовті плями. Уникнути цього допоможе перекис водню.

    Діяти потрібно за наступною схемою:

  • Готується очищаюча суміш. У 200 мл прохолодної води додаються 2 ч. л. 3% перекису. Все ретельно перемішується.
  • В рідини змочується ватка і обережно прикладається до плями. Терти його не можна, досить акуратно промокнути проблемну ділянку тканини.
  • Коли тканина досить просочиться перекисом, поверх наноситься невелика кількість піни господарського мила.
  • Через 30-40 хвилин можна випрати одяг у пральній машинці.
  • Існує ще один варіант очисній суміші. У неї входять:

    • 1\4 склянки 3% перекису;
    • 2 ст. л. крохмалю;
    • 1 ст. л. кухонної солі.

    Всі компоненти замішуються до стану однорідної кашки. Отримана суміш наноситься на пляму і обережно втирається. Коли склад висохне, залишки скидаються щіткою. Далі річ перуть з звичайним порошком.

    Для свіжого плями на світлих матеріалах можна використовувати 3% перекис в чистому вигляді. Для кольорових тканин цей спосіб не підходить, оскільки рідина роз’їдає фарбу і здатна зіпсувати річ. Виправити це вже не вийде.

    Чим можна відіпрати стару засохлу кров

    Позбутися від старої біологічної рідини дуже складно. По можливості краще відразу використовувати спеціальні выводители плям. При виборі миючого засобу потрібно орієнтуватися на його склад. Найбільш хороший ефект дадуть очисники, до складу яких входить нашатирний спирт.

    Плямовивідник на основі спирту можна приготувати самостійно. Для цього потрібні:

    • 1 ст. л. 5% нашатирного спирту;
    • 1 л. холодної води.

    Щоб позбутися від засохлих слідів, забруднений річ потрібно замочити в суміші на 2-3 години. Після плями на наноситься нерозбавлений нашатирний спирт. Якщо з’явилися ледь помітні патьоки, поверх втирається господарське мило. Перед процедурою очищення бажано провести тест та перевірити, як відреагує тканина на нашатир.

    Подібним ефектом володіє столовий 9% оцет. Він розводиться водою в пропорціях 1:2. Плями потрібно ретельно протерти ватним тампоном, рясно змоченим в рідині. Якщо сліди дуже інтенсивні і охоплюють велику площу матеріалу, можна додати більше оцту.

    Очищення побутовими засобами

    Прибрати невелика пляма можна за допомогою засобу для миття посуду. Воно розводиться в двох склянках холодної води. Рідина збивається так, щоб з’явилося багато піни. Одержаний розчин наноситься на забруднену ділянку зубною щіткою і обережно втирається. Після річ потрібно ретельно змити в холодній воді і відправити в пральну машину.

    Також як шоколад, зеленку та інші складні речовини, кров можна видалити з одягу засобами побутової хімії.

    Якщо потрібно прибрати пляма з джинсової тканини, рекомендується використовувати гліцерин. Пухирець нагрівають, потримавши його в теплій воді. Після цього рідину наносять на ватний диск або чисту тканину, щоб протерти сліди крові. Обробка починається з вивороту. Коли більша частина буде видалена, можна переходити на лицьову сторону.

    Делікатні тканини (батист, шифон і шовк) вимагають обережного підходу. Перед пранням червоні сліди потрібно змочити холодною водою і з обох сторін завдати щільний шар крохмалю. Коли він висохне, залишки усуваються щіткою для одягу. Після прання чисту тканину бажано прополоскати у воді з оцтом.

    Читайте також: як видалити плями з одягу