Чим небезпечний ювенільний ревматоїдний артрит

1469

Зміст:

  • Поняття ювенільного ревматоїдного артриту
  • Форми хвороби
  • Синдром Стілла
  • Олиоартрит
  • Поліартрит
  • Загальні симптоми патології
  • Прогнози
  • Діагностика
  • Лікування
  • Фізіотерапія
  • Профілактика загострень
  • Ювенільний ревматоїдний артрит є дитячою патологією, яка проявляється ураженням суглобового апарату. Захворювання виникає до 16-річного віку, але може дебютувати і у дітей до року.

    Поняття ювенільного ревматоїдного артриту

    Ювенільний ревматоїдний артрит (ЮРА) – хронічна сполучнотканинна патологія, яка виявляється ушкодженням суглобів. Реєструється ювенільна форма артриту у осіб до 16-річного віку. Патологія в 2 рази частіше діагностується у дівчаток. ЮРА здатний призводити до інвалідності. Деякі форми хвороби продовжують розвиватися у дорослих.

    Ювенільний ревматоїдний артрит з’являється у дітей до 16 років

    Патологія характеризується ушкодженням суглобового апарату. У хвороби є ряд відмінних особливостей:

    • симетричний характер ураження;
    • раніше ураження великих суглобів: кульшових, гомілковостопних, ліктьових;
    • залучення в процес одного або 2-3 і більше зчленувань;
    • слабка зв’язок системних проявів і тяжкості локального процесу;
    • часте відсутність ревматоїдного фактора в крові.

    За цими та іншими ознаками дитині ставлять діагноз ЮРА.

    Форми хвороби

    Симптоматика захворювання різноманітна. Вона залежить від таких форм хвороби:

    • суглобова (моно-, оліго — або поліартрит);
    • суглобово-вісцеральна;
    • синдром Стілла.

    Артрит може прогресувати швидко або повільно, буває серонегативним і серопозитивними. В останньому випадку ревматоїдний фактор не визначається, але у 25% випадків виявляються антинуклеарні антитіла. Це значно ускладнює діагностичні заходи. Серопрозитивный варіант відрізняється присутністю ревматоїдного фактора в крові.

    Синдром Стілла

    Синдром часто набуває хронічного перебігу, розвивається протягом усього життя. У 30% пацієнтів патологія призводить до інвалідизації. Пік захворюваності припадає середній шкільний і підлітковий вік. У пацієнта зазначаються:

    • болю в горлі;
    • збільшення лімфатичних вузлів, печінки;
    • висока лихоманка;
    • серозит;
    • висипання на тілі або в області суглобів.

    Діти пред’являють скарги на болі в суглобах і м’язах, скутість рухів вранці, загальну слабкість. Вже в початковому періоді уражаються внутрішні органи — нирки, легені, серце.

    Олиоартрит

    При олігоартриту у дитини уражено до 4 суглобових зон. Пошкоджуються колінні, гомілковостопні або ліктьові зчленування. Можливо залучення в процес міжфалангових суглобів. Почавшись до 5-річного віку, така форма хвороби може призвести до інвалідності.

    Поліартрит

    Поліартрит здатний переходити в хронічну форму у більшості пацієнтів з ЮРА. У дітей пошкоджуються великі і дрібні суглоби, відзначаються тендовагініти, періостити. У таких пацієнтів рано закриваються зони росту в епіфізах кісток. У важких випадках дитина в 11 років має зріст 4-річного малюка.

    Загальні симптоми патології

    ЮРА виникає гостро або поступово. Гострий перебіг має системний варіант патології або поширена форма. Можуть уражатися великі суглоби: колінні, променезап’ясткові, ліктьові, гомілковостопні, тазостегнові. Також можливо залучення в процес п’ястно-фалангових, міжфалангових зчленувань.

    В проекції пошкодженого суглоба відзначаються набряклість і почервоніння, деформація, підвищення місцевої температури. Зазвичай больові відчуття виникають при русі, що призводить до зміни ходи. Вельми характерні згинальні контрактури уражених суглобів.

    Є скарги на скутість в кінцівки вранці до 60 хвилин і більше, посилення больового синдрому.

    При залученні в процес дрібних суглобів кистей і стоп пальці приймають веретенообразную форму. ЮРА іноді вражає шийний відділ хребетного стовпа або скронево-щелепний суглоб.

    У хворих відзначається збільшення селезінки, лімфатичних вузлів, зменшення довжини рук і ніг, низькорослість. Можливе виникнення патологій очей: увеїтів і іридоциклітів, зниження зорової функції.

    Серонегативний варіант ЮРА у багатьох дітей має відносно доброякісний перебіг. Він може супроводжуватися увеитом, лімфаденопатією, субфебрильну лихоманку.

    Системний вид артриту характеризується підвищенням температури до 38ᵒС, появою висипки на ногах, руках та тулубі. У таких хворих відзначається збільшення всіх лімфовузлів, печінки, селезінки, міокардит і перикардит, плеврит, гломерулонефрит.

    Прогнози

    Ювенільний ревматоїдний артрит здатний призводити до інвалідності. Найбільш сприятливий прогноз при серонегативному моно — або олігоартриту з пізнім початком. У цьому випадку суглоби зберігають свою функцію, але можливо погіршення зору.

    Суглобово-вісцеральна форма патології викликає серцеву, легеневу або ниркову недостатність, амілоїдоз нирок, печінки, серця, кишечника. У хворих спостерігається виражена затримка росту. Пошкодження суглобів провокує розвиток контрактур, що обмежують рухи.

    Діагностика

    Діагностичні заходи при ЮРА припускають виявлення клінічних симптомів та додаткові заходи. Після постановки попереднього діагнозу пацієнту призначають обстеження:

    • показники крові: гемоглобін, ШОЕ;
    • ревматоїдний фактор, С-реактивний білок;
    • антинуклеарні антитіла;
    • HLA-В27 антитіла;
    • IgG та ІдМ.

    диагностикаДля діагностики ювенільного артриту здають кров на аналіз

    Крім лабораторної діагностики використовуються інструментальні методи. До них відносять:

    • Рентгенографію;
    • Магнітно-резонансну томографію;
    • Пункцію суглоба.

    Також проводять ЕКГ, УЗД внутрішніх органів. Отримані результати дозволяють визначити форму і ступінь тяжкості захворювання, наявність ускладнень. Існують клінічні рекомендації, які регламентують критерії постановки діагнозу:

    • Виникнення до 16-річного віку.
    • Збереження симптомів більше 3 місяців.
    • Виняток інший ревматичної патології.

    Для підтвердження ЮРА в клінічній картині має бути не менше 2 з перерахованих ознак: симетричний поліартрит, залучення з деформаціями кисті, наявність вузликів, ревматоїдного фактора, змін на рентгенограмі.

    Лікування

    Терапія ЮРА проводиться комплексно. У гострий період хворому обмежують активні рухи. Дитині заборонено бігати, стрибати. Не можна перегріватися на сонці.

    З раціону пацієнта виключають солоні продукти, тваринну їжу, багату білком і жиром, високоуглеводние продукти: цукерки, шоколад, тістечка, печиво. Дитині дозволено вживати молочні продукти з невисокою жирністю, фруктові та овочеві культури, в яких є вітаміни В, РР, С.

    Велике значення має лікарська терапія. До підтвердження діагнозу призначаються нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ). Ібупрофен може застосовуватися без вікових обмежень. У дітей старше 6 років дозволено використовувати диклофенак, напроксен. Німесулід призначають тільки з 12-річного віку.

    НПЗЗ мають протизапальні, знеболюючі, жарознижуючі властивості.

    Якщо нестероїдні лікарські препарати не допомагають, дитині призначають глюкокортикостероїди (ГКС): преднізолон, бетаметазон. Можливе використання препаратів перорально, у вигляді ін’єкцій, пульс-терапії. Також глюкокортикоїди вводять всередину суглоба. Це швидко знімає запальну реакцію і біль. Курсова терапія ГКС коротка, їх не рекомендують призначати дітям до 5 років і підліткам.

    Тривало ГКС не використовують, так як вони затримують розвиток, провокують синдром Іценко-Кушинга.

    Крім НПЗП і ГКС можливе призначення імуносупресивної терапії. Для цього використовують метотрексат або сульфасалазин. Ці ліки дозволяють зупинити прогресування захворювання, збільшити тривалість ремісії, зробити прогноз більш сприятливим. Також можливе призначення моноклональних антитіл, таких як адалімумаб, інфліксімаб та інших.

    При вираженому порушенні функції суглобів з появою деформації і анкілозу хворому показане оперативне лікування. Хірурги здійснюють протезування великих суглобів.

    Фізіотерапія

    В період затухаючого загострення можуть призначати масаж для поліпшення кровотоку і відтоку лімфи. Хворому показана лікувальна фізкультура (ЛФК). Вона дозволяє зберегти і збільшити рухливість уражених суглобів, що особливо актуально при контрактурах.

    клинические рекомендацииКлінічні рекомендації при артриті у дітей включають ЛФК

    Рівень фізичного навантаження розраховується індивідуально для кожного пацієнта. Комплекс вправ роблять 2-3 рази в добу. На перших заняттях обов’язково присутній лікар ЛФК. Надалі дитина робить сам комплекс.

    Лікувальна фізкультура протипоказана в гострий період, коли в дитини температура, озноб і сильний біль у суглобах.

    У гострий період лікувальну фізкультуру замінюють пасивною гімнастикою. Інструктор з ЛФК проводить її 1-3 рази в день. Рівень навантаження дозують за больовими відчуттями. Пасивна ЛФК дозволяє попередити раннє поява контрактур у суглобах.

    Активно призначається лікарський фонофорез. Це дозволяє ввести лікарські препарати в область суглоба. Хворим проводять аплікації з грязями, парафіном, озокеритом. Корисно робити ультрафіолетове опромінення і лазеротерапію. Всі ці методики лікування спрямовані на зменшення запальної реакції і больового синдрому.

    Профілактика загострень

    Враховуючи невстановлену етіологію ЮРА, попередити його виникнення не вдається. Для профілактики загострень слід виключити зміну клімату, контакти з хворими, відмовитися від профілактичної вакцинації. Дитині не можна приймати імуностимулятори, так як вони сприяють розвитку запальної реакції з залученням аутоімунного механізму руйнування сполучної тканини.

    ЮРА – це хронічна суглобова хвороба, яка здатна призвести до інвалідності. Щоб знизити ймовірність ускладнень, необхідно вчасно звертатися до лікаря для обстеження та лікування.

    Дивіться далі: поліартрит у дітей