Чим і як відіпрати фарбу з одягу будинку

1155

Зміст:

  • Боротьба зі свіжими забрудненнями
  • Як вивести пляму, якщо вона висохла
  • Чим можна вивести з речей гелеву ручку
  • Чим вивести машинне масло
  • Плями від фарби на одязі відносяться до одних з найбільш важко виводяться. Однак не варто засмучуватися раніше часу, викидати забруднені речі або віддавати їх в хімчистку. Впоратися з проблемою можна підручними засобами. Задаючись питанням, як відіпрати фарбу з одягу, потрібно врахувати ступінь застарелости плями і різновид барвника.

    Боротьба зі свіжими забрудненнями

    Найпростіше виводити з одягу свіжу водорозчинну акварель. Акварельну пляму промивають у холодній проточній воді, залишають на півгодини замачиваться. Після речі віджимають, відправляють в машинне прання з додаванням прального порошку.

    Свіжу фарбу набагато легше відпирати

    Свіжі плями від масляної фарби видаляють одним із зручних способів:

  • М’яке вершкове масло змішують з пральним порошком, отриману масу наносять на пляму. Місце забруднення промокають по черзі кількома ватними тампонами, після чого річ перуть вручну.
  • На місце забруднення капають 1-2 краплі ацетону. Пляму акуратно промокають ватним диском, після чого річ відправляють в машинне прання. Видаляти плями ацетоном з куртки не рекомендується, якщо вона виготовлена з ненатуральної шкіри.
  • Свіжу акрилову фарбу перуть у холодній воді з використанням порошку.

    Плями від водоемульсійною фарби перуть з допомогою господарського мила. Забруднену поверхню натирають милом, замочують річ на півгодини, після чого відправляють в пральну машину. З білого одягу такі плями виводять спиртом. Його рясно наливають на чисту ганчірку, після чого протирають місце забруднення.

    Як вивести пляму, якщо вона висохла

    Чим більше часу пройшло з моменту забруднення одягу фарбою, тим глибше її частинки проникають у тканину і пляма складніше вивести.

    Застарілі акварельні плямки замочують на 3-4 години у холодній воді, після чого річ перуть з використанням плямовивідника. Якщо були виявлені плями від фарби для волосся, їх виводять за допомогою перекису водню. В домашніх умовах тим же засобом выстирывают речі, на які потрапила крем-фарба для взуття.

    Старі плями акрилової фарби виводять кислотосодержащим відбілювачем зі світлою однотонної одягу і рідиною для зняття лаку з кольорових речей. Засохлу олійну фарбу попередньо акуратно зішкрібають ножем або лезом. Після цього пляму покривають рослинним маслом, залишають на півгодини, і далі перуть річ в пральній машині. Температура прання не повинна перевищувати 40 градусів, інакше забруднення вивести буде важко.

    Чим можна вивести з речей гелеву ручку

    Школярі часто бруднять одяг гелевою пастою. Вона залишає на речах складні плями, її чорнило швидко проникають у волокна тканини. Якщо плями були посаджені зовсім недавно, їх можна прати вручну, з допомогою господарського мила. Застарілі плями виводять з допомогою етилового спирту, який наливають на пляму і залишають на 10-15 хвилин до повного висихання.

    Чим вивести машинне масло

    Щоб випрати даний тип забруднень, потрібно визначити, на яку тканину вони були завдані. Для видалення машинного масла з трикотажу та інших делікатних тканин, на пляму наносять засіб для миття посуду. Місце забруднення застирывают, залишають замачиваться на півгодини, після чого полощуть в пральній машині.

    З щільної тканини, наприклад з джинсів, такі забруднення виводяться бензином, зубною пастою або господарським милом. Пляму затирають одним з перерахованих засобів, залишають на 20 хвилин, выстирывают в пральній машині.

    Замислюючись про те, як відіпрати фарбу з одягу, потрібно врахувати тип тканини, з якої буде виводитися забруднення. Якщо плями були посаджені на шовку або кашемире, краще не ризикувати і віддати такі речі в хімчистку.

    Також рекомендуємо почитати: чим можна відіпрати плями крові з одягу