Чи можна давати дітям валерянку і як правильно це робити

676

Зміст:

  • Специфіка застосування препарату для дітей
  • Чи можна дітям седативні препарати і коли це виправдано
  • З якого віку допускається прийом препарату
  • Альтернативне рішення проблеми і профілактика
  • На питання, чи дозволено валеріана дітям, однозначної відповіді немає. Думки лікарів розходяться. В кожному випадку є свої особливості, і мамам бажано самостійно розібратися, коли і як використовувати ці заспокійливі препарати.

    Специфіка застосування препарату для дітей

    Це рослинний засіб володіє седативними властивостями і надає легку снодійну дію, дає спазмолітичний і жовчогінний ефект. Воно не викликає звикання, безпечно для дорослих, але має протипоказання. Інструкція до містить його препаратів описує обмеження щодо прийому, серед яких заборона для дітей молодше 12 років.

    Валеріана допомагає дітям впоратися з нервовими розладами

    У чому таку думку перебільшено. Офіційних досліджень впливу на дітей проводилося не достатньо, явною негативної реакції не виявлено, але досвід використання не у всіх виявився позитивним. Ще не сформувалася нервова система може неадекватно зреагувати на прийом ліків, зустрічається зворотний ефект, коли замість заспокоєння збільшується збудливість, з’являється дратівливість і навіть агресія.

    Тільки педіатр з урахуванням індивідуальних особливостей маленького пацієнта може визначити доцільність призначення препарату і розрахує дозування. Але навіть у малих кількостях при тривалому прийомі існує ризик погіршення розвитку. Діти стають млявими, гірше сприймають інформацію.

    Чи можна дітям седативні препарати і коли це виправдано

    У батьків іноді опускаються руки від надмірної активності дитини, і виникає спокуса капнути трохи настоянки у воду. Вони помиляються, вважаючи валеріану невинною. Розчин на спирту здатний викликати алергію, негативно вплинути на травлення. Капризи і надмірне збудження не є приводом до прийому ліків, краще постаратися відвернути увагу малюка на гру, почитати книжку, влаштувати купання.

    Самостійно приймати рішення про лікування дитини не можна. Відвідайте лікаря, який після огляду, здачі аналізів та проведення обстежень зробить призначення. Для цього повинні бути дійсно серйозні причини:

    • підвищена тривожність дитини;
    • неврози, тики;
    • тривале безсоння.

    Для кожного випадку вибирається форма ліки, складається курс, зазвичай триває від 10 днів до місяця. Валеріана дітям призначається в комплексі з іншими препаратами. Її можна давати при захворюваннях травної та серцево-судинної систем, вітряну віспу. Її використання можливе лише під постійним медичним контролем і протягом обмеженого часу.

    З якого віку допускається прийом препарату

    Навряд чи хтось наважиться запропонувати препарати місячній дитині. Немовлятам будь-які ліки потрібно підбирати з особливою обережністю, для них неприйнятні склади на спирту або в таблетках. При гострій необхідності можна зробити інгаляцію з валеріаною, поклавши на ніч поруч з немовлям змочену в ній ватяну паличку або додавши в ванночку для купання слабкий відвар з сухої трави.

    По мірі дорослішання зменшується число обмежень, за узгодженням з лікарем можна давати ліки в різних формах, дотримуючись наступних правил:

      • До трьох років. Після року важливо, щоб була правильно розрахована норма, що обчислюється у краплях, по одній на кожний повний рік життя. Валеріана все ще небажана, призначається лише при гострій необхідності, але може в малих кількостях входити до складу трав’яних чаїв. Існують гомеопатичні препарати на її основі з мінімальною концентрацією, дозволені навіть двухлеткам, але мають низьку ефективність.
      • Період 4-6 років. Це відповідальний період, коли у малюка трапляються стреси, він погано спить, влаштовує істерики, намагаючись домогтися бажаного. Тут краще обійтися без ліків, але в критичній ситуації доведеться звернутися до дитячого невролога. Якщо він вважатиме за потрібне, то порекомендує капати настоянку в їжу або напої.
      • До 12 років. Для підлітків розроблені спеціальні капсули, їм вже можна таблетовані форми. Перші шкільні роки пов’язані з великими обсягами інформації, сильними перевантаженнями і стресами. Щоб уникнути нервових зривів, доводиться застосовувати седативні препарати, дотримуючись при цьому обережність.
      • Від 12 і старше. Пропонується така ж дозування, як і для дорослих. Приймаючи по 1 пігулці двічі на день, підліток позбавляється від переживань і страхів, знаходить спокій і впевненість у собі. Збільшувати денну норму без необхідності не варто. Якщо не досягається очікуваний ефект, доведеться йти до лікаря.

            У будь-якому випадку можна підібрати відповідну форму ліки. Його застосування повинно виконуватися тільки під лікарським контролем.

            Навіть валеріана здатна викликати алергію і негативно впливати на травлення, тому уважно стежте за самопочуттям вашого чада, при появі почервонінь на шкірі, свербежу, розлади шлунка негайно припиніть лікування і зверніться до педіатра.

            Альтернативне рішення проблеми і профілактика

            Часто дитяча дратівливість або істерики не пов’язані з розладом нервової системи. У цьому випадку настоянка або інші форми ліки не виправлять ситуацію. Необхідно приділяти більше уваги своєму малюкові, розібратися, що викликає у нього стресовий стан, постаратися прибрати подразник.

            Уникайте домашніх сварок і скандалів. Дайте йому відчути вашу любов, приголубте, розкажіть або почитайте казку. Іноді близькість мами для нього важливіше, ніж найбільш ефективні препарати.

            можно лиЗ допомогою валер’янки можна позбавити дітей від страхів і істерик

            Уникнути неприємностей дозволяє правильно організований день дитини. Незмінний розпорядок дня, харчування, купання, денний сон, прогулянки на свіжому повітрі в одні і ті ж години благотворно впливають на психіку, викликають відчуття стабільності. Постарайтеся зрозуміти дитячі проблеми, підтримайте його позицію, займіть дозвілля заняттями спортом або творчістю.

            Легше уникнути проблеми, ніж потім всіма силами виправляти. Валеріана допоможе поліпшити стан малюка, стане гарним доповненням при лікуванні ряду захворювань, якщо її грамотно застосовувати, дотримувати встановлені лікарем приписи.

            Читайте далі: валеріана при вагітності