Чи можна завагітніти при молочниці

2704

Зміст:

  • Що таке молочниця
  • Вплив молочниці на дитину
  • Що робити, якщо у вас молочниця
  • Молочницю вважають невинною хворобою, яка проте приносить масу неприємних відчуттів. Якщо вона з’являється часто, то жінку хвилює питання, чи можна завагітніти при молочниці. При плануванні вагітності важливо також знати, чи вплине вона на розвиток плоду.

    Що таке молочниця

    Молочниця викликається підвищеним зростанням грибком Candida. Він живе на тілі будь-якої людини, і це нормально. Коли молочнокислих бактерій, які також живуть і підтримують здоров’я нашого організму, занадто мало, грибок починає розвиватися.

    Чи можна завагітніти при молочниці, залежить не тільки від жінки, але і від чоловіка.

    Розвиток молочниці викликають наступні чинники:

    • стреси;
    • нездорове харчування;
    • неправильна гігієна;
    • проблеми з гормональним фоном;
    • порушення обміну речовин;
    • хвороби сечостатевої системи;
    • безконтрольний прийом антибіотиків;
    • безладна зміна партнерів.

    Крім того, сама вагітність викликає зміна гормонального фону,що може викликати появу молочниці у жінок.

    При молочниці з’являється свербіж, печіння, мастило піхви виділяється в меншій кількості. Супроводжує молочницю сухість робить статевий акт болючим і неприємним. Багато помічають лише поява творожистых виділень, які їх не турбують. Проте з часом вони набувають неприємний кислий запах.

    Якщо хронічна молочниця, це може перешкоджати настанню вагітності.

    Коли грибок Candida розмножується неконтрольовано, то він змінює рН середовища піхви. Необхідну слабку лужну середу підтримують молочнокислі мікроорганізми. Їх кількість значно зменшується при зростанні грибка Candida. У цьому випадку середовище піхви змінюється на кислу. Щоб сперматозоїди дісталися до яйцеклітини і запліднення пройшло успішно, потрібна саме лужне середовище. Тобто кандидоз викликає зменшення рухливості і тривалості життя сперматозоїдів.

    Можливість того, що жінка з кандидозом завагітніє, залежить і від чоловіка. В цілому молочниця не перешкоджає зачаттю, якщо майбутній батько здоровий, і його сперматозоїди активні і рухливі. Грибок не впливає на роботу статевих органів і на менструальний цикл. Жінка цілком може виносити дитину.

    Вплив молочниці на дитину

    Небезпека молочниці у тому, що спори грибка проникають в порожнину матки і заражають плаценту. Молочниця негативно позначається на розвитку плоду, і малюк в половині випадків народжується інфікованим грибком. Зараження малюка відбувається при його проходженні через родові шляхи. Причому Candida вражає рот і очі. Організм дитини ще не має міцного імунітету і не може впоратися з інфекцією. Щоб убезпечити малюка від цієї хвороби, потрібно вилікувати молочницю до пологів.

    При діагностиці кандидозу лікування проводять негайно, як тільки вона буде виявлена. Причому, лікуватися потрібно обом партнерам.

    У 30 % випадках грибок негативно впливає на плід, і вагітність може закінчитися викиднем. Якщо ви відвідаєте будь-жіночий форум, то знайдете життєві історії, до чого може призвести банальний кандидоз. Втім, краще всього довіритися в цьому питанні думку лікарів.

    Що робити, якщо у вас молочниця

    Лікування кандидозу при вагітності народними методами заборонено. Потрібно звернутися до лікаря, який призначить комплексне лікування. Воно включає:

    • застосування протигрибкових засобів перорально;
    • застосування протигрибкових свічок вагінально;
    • вживання продуктів, які містять кисломолочні бактерії.

    В середньому лікування відбувається протягом 7-10 днів.

    Крім того, лікар порадить змінити дієту і ввести в неї більше фруктів і молочних продуктів. Краще не вживати солодку випічку, алкогольні напої і сигарети. Під час лікування також потрібно відмовитися від статевого акту.

    Відмовтеся від тісного й синтетичного одягу. У ньому не відбувається природна вентиляція. Сама білизна періть тільки в гарячій воді, яка вбиває спори грибка. Ще краще прасувати білизну праскою, щоб повністю знищити Candida.

    Намагайтеся уникати будь-яких стресів, оскільки вони зазвичай провокують появу кандидозу.

    Щоденні прогулянки допоможуть зміцнити імунітет і запобігти повторній появі кандидозу. Потрібно також уникати переохолодження, яке провокує загострення молочниці.

    Однозначно ймовірність настання вагітності при молочниці знижується. Перед її плануванням пройдіть повне обстеження. Краще вилікувати молочницю до зачаття, ніж у період протікання вагітності.

    Читайте далі: пахова грижа при вагітності