Одна статева губа більше іншого – причини і лікування

2727

Зміст:

  • Зміна розміру статевих губ
  • Причини асиметрії інтимних органів
  • Лікування асиметрії
  • Показання для оперативного втручання
  • Жінки часто зіштовхуються з тим, що у них одна статева губа більше іншої. Одні представниці слабкої статі не звертають на це уваги, а інші вважають серйозним дефектом і відчувають ніяковість. Асиметрію інтимних органів не вважається патологією, поки не стає причиною розвитку серйозних захворювань.

    Зміна розміру статевих губ

    Різний розмір статевих губ рідко буває вродженим. Найчастіше дефект набувається в процесі дорослішання або після деяких втручань. Активний розвиток статевих органів у дівчаток починається у віці 10-14 років. В цей період формуються вторинні статеві ознаки, починаються перші менструальні кровотечі і візуально змінюються статеві органи.

    Якщо одна статева губа більше іншої, у жінки підвищується ризик запалення

    У нормі малі статеві губи оточують вхід у піхву, уретру і замикаються в області клітора. Зверху розташовуються великі статеві губи, що складаються з жирової тканини. Ці ділянки надійно закривають інтимну область дівчата, захищаючи від забруднень, проникнення інфекції і підтримуючи відповідну мікрофлору.

    Згідно зі статистикою, у більшості зрілих жінок одна мала статева губа більше іншої. Більшості представниць слабкої статі ця особливість не доставляє ніякого дискомфорту. Однак є дівчата, у яких зміни формують комплекси. Це призводить до того, що вони не можуть розслабитися під час інтимної близькості, в результаті чого залишаються незадоволеними. З часом виникають непорозуміння з партнером і руйнуються стосунки.

    Причини асиметрії інтимних органів

    Головною причиною зміни стану і розміру статевих губ вважається гормональний фон. У дівчаток в підлітковому віці одна сторона інтимних органів може зростати швидше іншої. В даному випадку є велика ймовірність того, що до моменту встановлення гормонального фону зовнішній вигляд статевих губ стане однаковим.

    Жінки можуть помічати візуальні зміни в зовнішніх статевих органах під час вагітності. Після природних пологів малі статеві губи виглядають більшими через недавнього процесу. Як правило, відновлення зовнішнього вигляду відбувається через 3-6 місяців.

    У жінок після хірургічних втручань на зовнішніх статевих органах малі губи можуть стати різними. Часто це трапляється після епізіотомії або мимовільних розривів промежини.

    Лікування асиметрії

    З допомогою медикаментів, вітамінів, різних мазей і кремів для інтимної зони зменшити статеві губи не вийде. Єдиним ефективним варіантом лікування є хірургічне втручання – інтимна пластика.

    Операція виконується різними способами, але найбільш доцільним є лабиотомия. Процедура проводиться під загальним наркозом. У залежності від вихідної форми малих статевих губ і бажання пацієнтки лабиопластика виконується по різній траєкторії. Після хірургічного втручання пацієнтці рекомендується утримання від інтимних контактів до повного загоєння тканин. Протягом декількох місяців малі статеві губи можуть залишатися нечутливими, що є природною реакцією тканин на пошкодження нервових закінчень.

    Найчастіше інтимна пластика виконується за бажанням пацієнтки. Жінці, яка вирішується на дану операцію, необхідно брати до уваги її плюси і мінуси. Найчастіше бажання зменшити статеві губи виникає самостійно придбаних комплексів. Як показує практика, чоловіків мало турбує те, що у статевої партнерки асиметрія інтимній сфері.

    Показання для оперативного втручання

    Операція по відновленню розміру статевих губ також може проводитися за показаннями. Такі випадки в медичній практиці зустрічаються досить рідко. У деяких жінок з витягнутими малими статевими губами періодично виникають запальні процеси. Провокатором рецидивів стає недостатня захист інтимної області від шкідливих мікроорганізмів і забруднень.

    У деяких жінок з витягнутими малими статевими губами періодично виникають запальні процеси.

    Якщо жінка звертається до гінеколога з ознаками гострого запалення зовнішніх статевих органів і піхви не менше 5-7 разів на рік, але при цьому не змінює статевих партнерів і дотримується інтимну гігієну, варто подумати про пластику.

    Під час операції виконується висічення зайвої тканини, в результаті чого малі губи ховаються за великими. Таке положення зовнішніх інтимних органів дозволяє захистити слизову від інфікування.

    Статеві губи різного розміру викликають комплекси у жінок, які занадто вимогливі до себе. У гонитві за ідеальним тілом не можна забувати про те, що всі люди різні. Виконати пластику можна за власним бажанням, але нерідко операція викликає розчарування. Пацієнтки очікують якогось особливого результату, а стають, як всі, і при цьому тимчасово втрачають чутливість головною ерогенною зони.

    Також рекомендуємо почитати: жировики на статевих губах