Чи можна застосовувати рицинову олію при вагітності

1774

Зміст:

  • Чи можна пити масло рицини при вагітності
  • Зовнішнє застосування для обличчя та волосся
  • Про що застерігають лікарі
  • Касторове масло застосовують в офіційній і народній медицині. Цю лікарську суміш жирів олеїнової, лінолевої та рицинолевої кислоти отримують з насіння рицини звичайної. Отримане шляхом холодного віджимання ліки використовують в косметології, в терапії, в проктології і в акушерстві.

    Чи можна пити масло рицини при вагітності

    Як внутрішній засіб рицинову олію при вагітності застосовують дуже обережно. Основний терапевтичний ефект касторки пов’язаний з посиленням перистальтики кишечника і вираженим проносну дію. Але це не завжди благо, особливо в період виношування дитини.

    Рицинова олія при вагітності застосовують у виняткових випадках

    Якщо рицинова олія пити довго, це може спровокувати діарею і зневоднення організму. Наслідки невтішні:

    • порушується обмін речовин і у мами, і у виношуваної дитини, а це заважає нормальному розвитку плода;
    • вагітна жінка, ослаблена зневодненням схилу до непритомності;
    • починається пригнічення лактації, підготовка до якої відбувається ще в період виношування.

    Рицинова олія здатне викликати серйозні проблеми дихання у дитини. У медицині така ситуація отримала назву «синдром меконіальної аспірації». Це значить, що знаходиться в утробі дитина всмоктує навколоплідні води, які домішані його первородні фекалії.

    Результат:

    • утруднення дихання плоду або новонародженого, аж до асфіксії;
    • інфікування плода;
    • хімічне подразнення легенів дитини.

    Слідом за посиленням перистальтики розвиваються хворобливі спазми матки. Тому застосовувати такі ліки в першому і третьому триместрі вагітності надзвичайно небезпечно. Занадто великі ризики викидня або передчасних пологів.

    Якщо виникла потреба у стимуляції пологів, то касторове масло застосовують вкрай рідко і виключно під наглядом того лікаря, який вів вагітність. Призначають по 2 або по 4 столових ложки касторки перед їжею. Такі дози цілком здатні спровокувати сутички вже на наступний день.

    Зовнішнє застосування для обличчя та волосся

    Рицинова олія часто застосовують у якості живильних масок для обличчя. Це дозволяє зберегти еластичність шкіри, уникнути появи хворобливих тріщин і пігментації на ній. Допоможе це ліки і від розтяжок на шкірі, які зазвичай з’являються після родів. При такому застосуванні масло іноді змішують з кремом для масажу.

    При вагітності майбутні мами часто відчувають дефіцит кальцію, що позначається на зовнішньому вигляді шкірних покривів. Касторове масло частково вирішує медико-косметологічні проблеми. Наприклад, для волосся живильні креми на основі касторової олії однозначно будуть корисні. Такі препарати зміцнюють волосяні фолікули.

    Рицинова олія піде на користь і для вій. Пальмітинова кислота, ретинол і токоферол, містяться в касторовій олії, благотворно впливають на вироблення колагену і еластину. Результат: міцні, об’ємні та блискучі вії.

    Про що застерігають лікарі

    Переважно більшість лікарів-акушерів негативно ставляться до застосування касторової олії в якості стимулятора пологової діяльності: ризики важких побічних ефектів вкрай великі.

    можно ли питьЧи можна пити касторове масло в першому і третьому триместрі, вирішує досвідчений лікар-репродуктолог.

    Висновок про використання касторової олії в період виношування дитини очевидний: дозоване зовнішнє застосування цілком допустимо. Але при такому використанні масла все ж слід пам’ятати про те, що будь-які зовнішні засоби з током крові потрапляють і в організм дитини. Тому передозування і тривалого зовнішнього використання касторки варто уникати, особливо на ранніх термінах виношування дитини.

    Іноді допустимо застосовувати масло всередину, для стимуляції пологів. Однак це вимагає обережності і виваженого рішення, приймати яке має акушер-гінеколог. Як правило, ризики для здоров’я матері та плода значно перевищують очікуваний позитивний ефект від прийому цього фітопрепарату.

    Також цікаво почитати: коли приходить молоко після пологів у повторнородящих