Чи можна зменшити піхва після родів і як

1184

Зміст:

  • Безоперационниє методи зменшення піхви
  • Хірургічні методи зменшення піхви
  • Народні засоби
  • Додаткові рекомендації
  • Після пологів у житті жінки змінюється все, в тому числі, сексуальні відчуття. Але зміни не завжди приємні, особливо якщо розміри піхви так і не повернулися до дородовий.

    Безоперационниє методи зменшення піхви

     

    Пластична операція може мати єдиним виходом з положення, але у сучасної медицини достатньо коштів для «безкровного» рішення проблеми.

    Грамотно підібраний спосіб допоможе зменшити піхву

     

    До найбільш ефективним і при цьому нетравматичним відносяться наступні методи:

    • Вправи Кегеля. Основна причина вагінального дискомфорту після народження дитини — ослаблення тонусу м’язів. Можна виконувати прості вправи в будь-який зручний час і при будь-якому положенні тіла. Для цього достатньо «підтягувати» промежину, імітуючи спроби утримати сечовипускання або кишкові гази. Коли напруга м’язів досягне максимуму — спробуйте утримувати його протягом 3-5 секунд, потім розслабтеся. Такими вправами можна порівняно швидко відновити дородові розміри піхви, посилити оргастические відчуття і усунути проблеми з сечовипусканням, які нерідко відзначаються в післяпологовому періоді.
    • Контурна пластика. Ін’єкції гіалуронової кислоти використовуються для омолодження не тільки обличчя, але й інтимної зони. Ця речовина дозволяє змоделювати потрібний діаметр піхви за рахунок збільшення товщини його присінка. Лікар, вводячи гель в слизову оболонку, створює додатковий обсяг в стінках піхви, з-за чого звужується його діаметр. Цей метод — тимчасове рішення, так як філлери на основі гіалуронової кислоти розсмоктуються протягом 3-6 місяців. Але такі процедури можна повторювати регулярно, якщо до них немає протипоказань.
    • Лазерне лікування. Порівняно новий, але вже став популярним метод MonaLisa Touch використовує лазерні технології. У ході процедури лікар проводить обробку слизової піхви на строго контрольовану глибину. Тепловий вплив дозволяє як зменшити піхву, так і відновити її еластичність та рівень зволоженості, а також усунути надмірну пігментацію промежини, якщо в цьому є необхідність. Ефект процедури помітний не відразу: лазер стимулює вироблення колагену і еластину, оновлення клітин вагінальних м’язів. Тому остаточний результат буде очевидний через кілька тижнів, коли повністю відновляться процеси, відповідальні за м’язовий тонус делікатній області.

    Який саме метод кращий у конкретному випадку — залежить від показань і протипоказань. Тому перед тим, як обрати один із способів, обов’язково проконсультуйтеся з гінекологом.

    Хірургічні методи зменшення піхви

     

    Інтимна пластика дозволяє як зменшити піхву, так і усунути ряд ускладнень, які часто спостерігаються в післяпологовому періоді.

    операция

    Операція — травматичний, але самий надійний метод зменшення піхви

     

    До них відносяться: зияющее піхву, початкова стадія його опущення, рубцеві зміни, зумовлені хірургічним розсічення промежини або його розривами при родової діяльності, розтягнення та/або деформація статевих губ.

    Чи можна зменшити «інтимні розміри» таким способом, визначається за показаннями і протипоказаннями в кожному окремому випадку. При виявленні таких захворювань і станів жінці можуть пропонуватися інші методи вирішення проблеми, без операції:

    • загальномедичні протипоказання до анестезії;
    • схильність до утворення келоїдних або гіпертрофічних рубців;
    • активний запальний або інфекційний процес;
    • загострення якого-небудь хронічного захворювання.

    Рішення про те, доцільне чи пластична операція, приймається лікарем на підставі даних, одержаних під час попередньої бесіди з пацієнткою і з урахуванням результатів обстеження.

    Народні засоби

     

    Якщо зміни в інтимній області після пологів не дуже виражені, допомогу нададуть методи народної медицини.

    • Підмивання прохолодною водою. Помірно низькі температури стимулюють скоротливу здатність м’язів і підвищують тонус. Важливо використовувати саме прохолодну, а не холодну воду, інакше ефект буде зворотним: все більш виражена сухість піхви і зниження тонусу м’язів через звуження кровоносних судин і недостатнього кровопостачання тканин. Оптимальна температура води — 22-24°C.
    • Відвар дубової кори. 50 г сухої сировини необхідно залити 300 мл окропу, після чого довести знову до кипіння і відставити, накривши щільною кришкою посуд. Після охолодження відвару його потрібно використовувати для зрошень. Після гігієнічного підмивання слід обполіскувати промежину відваром дубової кори. Кожен раз необхідно готувати свіжий відвар.

    Лікування народними методами допомагає в легких випадках, коли діаметр піхви змінився незначно, і цей стан не пов’язано з віковими змінами — природним зниженням тонусу м’язів, зменшенням товщини слизової та її сухістю в передклімактеричному і клімактеричному періоді.

    Додаткові рекомендації

     

    Будь-які кошти будуть набагато ефективніше, якщо пам’ятати про інших умовах якнайшвидшого відновлення після пологів:

    • Контролюйте роботу кишечника. Запори — частий супутник післяпологового періоду — сповільнюють процес відновлення інтимної зони, так як погіршують циркуляцію крові в органах малого тазу і зовнішніх статевих органах.
    • У перші 1-1,5 місяця виключіть будь-які навантаження, які призводять до підвищення внутрішньочеревного тиску, зокрема, підняття тягарів. Це призводить до зміщення внутрішніх органів, і сприяє випаданню піхви.
    • Ні в якому разі не використовуйте в домашніх умовах методи, не схвалені вашим лікарем. Особливо це стосується спринцювань різними розчинами, введенням тампонів з галуном або іншими засобами. Такий підхід може принести серйозної шкоди здоров’ю і замість очікуваного ефекту ви отримаєте проблеми іншого рівня — вагінальний дисбактеріоз, опіки слизової, інфекції сечостатевих шляхів.

    І головне — пам’ятайте, що організму потрібен час на відновлення. Не приступайте до лікування народними засобами або іншими методами раніше, ніж пройде 3-4 місяці після народження малюка. Цього часу буде досить, щоб делікатна область повернулася до колишніх розмірів або напевно «продемонструвала, що їй для відновлення потрібна допомога.

    Дивіться далі: матковий зів