Чи можуть скоротити вагітну жінку?

455

Зміст:

  • Чи можуть скоротити вагітну жінку
  • Чи мають право вагітні на збереження місця
  • При скороченні штату
  • При реорганізації підприємства
  • При ліквідації організації
  • Висновок
  • Втрата роботи у зв’язку з скороченням – це неприємність для кожної людини. Ще складніше в такій ситуації виявитися тим, хто чекає дитину, тому для майбутніх мам важливо знати, чи можуть скоротити вагітну жінку і як боротись з свавіллям роботодавця при скороченні.

    Чи можуть скоротити вагітну жінку

    Скоротити вагітну можуть, проте у виняткових випадках, оскільки ця категорія громадян є однією з найбільш захищених в російському законодавстві в рамках підтримки державою материнства, сім’ї і дітей.

    Скоротити посаду вагітної співробітниці можуть у виняткових випадках

    Чи мають право вагітні на збереження місця

    Тлумачення ст. 261 Конституції Росії свідчить, що позбавлення вагітної жінки робочого місця забороняється. Тому вагітні, які трудяться на підставі безстрокового трудового договору, захищені від звільнення під час скорочення.

    Пункти договору у випадку внутрішніх ротацій організації роботодавець і співробітниця можуть переглянути, наприклад, змінити графік роботи та умови оплати праці.

    Крім скорочення штату підприємство має право вводити:

    • перехід на неповний тиждень роботи;
    • скорочення робочих годин у добі;
    • переведення працівників на інші вакансії.

    Вищевказані зміни повинні бути аргументовані начальством і письмово донесені до працівників за 2 місяці до запровадження нововведень.

    Якщо працівниця не погоджується з новими положеннями, то компанія зобов’язана знайти для неї варіанти інших вакантних робочих місць. Однак знизити вагітну посади і примусово призначити на інше місце можна лише за її згоди.

    При скороченні штату

    У цьому випадку компанія зобов’язана за згодою самої жінки скоротити посаду і перевести її на іншу вакансію, ввести окрему одиницю у структурі спеціально для неї або звільнити весь штат, крім породіллі. Підтвердженням вагітності є відповідна довідка медустанови.

    Навіть якщо працівниця була на ранніх термінах і їй стало відомо про своєму становищі після отримання повідомлення про скорочення штату або звільнення, явне незнання не дає право її скоротити. Роботодавець тут зобов’язаний:

    • звіритися, що згідно з медичним документом вагітність вже була на дату звільнення або скорочення;
    • скасувати скорочення співробітниці або відновити її.

    Єдиним тут варіантом законного звільнення може бути догляд за власним бажанням або за згодою сторін. При порушенні прав вагітна повинна звернутися протягом 3 місяців до суду для вирішення трудового спору.

    При реорганізації підприємства

    Реорганізація підприємства – це припинення діяльності юридичної особи, який одночасно тягне за собою створення одного чи кількох інших компаній, що є його правонаступниками. У цьому випадку права вагітних жінок такі ж, як і при скороченні штату – їх звільнення не допускається.

    Однак якщо підприємство закривають і відкривають через час ті ж засновники, то звільнення оскаржити не вийде, адже з юридичної точки зору це буде ліквідацією.

    При ліквідації організації

    Ліквідація компанії є єдиним випадком, коли можливе звільнення вагітної за бажанням роботодавця. Процедура в цьому випадку наступна:

    • працівницю особисто або поштою повідомляють про скорочення у зв’язку з ліквідацією за 2 місяці до передбачуваної дати;
    • компанія повідомляють в той же строк про своє рішення профспілка;
    • роботодавець повідомляє про ситуацію в місцевий центр зайнятості;
    • вагітну розраховують, видають трудову книжку, перераховують виплати за відпрацьований час, невикористану відпустку та вихідну допомогу.

    Ті ж правила звільнення вагітних діють і по закінченні діяльності індивідуальних підприємців, у всіх інших випадках ІП звільнити породіллю не можуть.

    Висновок

    При скороченні штату і реорганізації компанії або ІП посаду вагітної співробітниці повинні зберегти або надати їй інше вакантне місце в структурі. У разі ліквідації юридичної особи трудовий договір з породіллею можна розірвати.

    Читайте також: допомога по вагітності та пологах