Чому болить живіт внизу ліворуч у дитини?

1971

Зміст:

  • Механізм появи болю в животі
  • Захворювання в органах травлення, з-за яких болить бік зліва
  • Інші причини, по яким болить живіт внизу ліворуч у дитини
  • Що робити, якщо болить живіт внизу ліворуч у дитини
  • Якщо болить живіт внизу ліворуч у дитини, важливо провести правильну діагностику. Це допоможе вчасно почати адекватне лікування та уникнути ускладнень. Локалізація больових відчуттів зліва може бути наслідком патологічного процесу в різних органах. Деякі з них відносяться до станів, що потребують невідкладного лікування.

    Механізм появи болю в животі

    Живіт у дитини може хворіти з різних причин. Найбільш поширена — спазм порожнистих органів. У стінках кишечнику, сечовивідних шляхів, маткових труб у дівчаток містяться гладком’язові клітини. При вираженому підвищенні тонусу гладеньких м’язів розвивається спазм, що супроводжується звуженням просвіту порожнистого органа і появою переймоподібних болів.

    Чому болить живіт внизу ліворуч у дитини, повинен розібратися лікар

    Крім цього, приводом для хворобливих відчуттів може стати:

    • Запальна реакція в тканинах – внаслідок впливу провокуючого фактора ушкоджуються клітини і позаклітинні структури, а у вогнищі патологічного процесу накопичуються імунокомпетентні клітини. Вони виробляють біологічні активні сполуки (простагландини), відповідальні за больові відчуття.
    • Безпосереднє механічне пошкодження тканин і нервових закінчень в них.
    • Набряк в тканинах – на тлі запальної реакції підвищується проникність стінок судин, плазма виходить у міжклітинний речовина, що призводить до набряку і механічного здавлення чутливих нервових закінчень.

    З’ясування механізму, з-за якого болить бік зліва і внизу, дозволяє підібрати найбільш оптимальні лікувальні заходи.

    Захворювання в органах травлення, з-за яких болить бік зліва

    Живіт може почати хворіти під впливом великої кількості чинників. Для зручності діагностики їх поділяють на кишкові та позакишкові.

    До змін з боку травної системи, які можуть призводити до появи відчуттів дискомфорту, відносяться:

    • Функціональні розлади – після вживання великого об’єму їжі, жирних, смажених страв розвиваються спазми товстої кишки з появою болю в різних відділах живота. Зміни супроводжуються здуттям, званому метеоризмом, яке підсилює відчуття дискомфорту.
    • Кишкова інфекція з локалізацією запальних змін в нижніх відділах шлунково-кишкового тракту: болі внизу живота зліва з’являються внаслідок розвитку шигеллеза, кишкового амебіазу. Вони мають переймоподібний характер і супроводжуються проносом. Для ураження нижніх відділів товстої кишки характерна поява патологічних домішок у калі у вигляді прожилок крові, слизу, гною.
    • Сигмоидит – запалення сигмовидної кишки, яка є ділянкою товстого кишечника і локалізується в нижніх відділах живота зліва. Патологія розвивається внаслідок впливу різних факторів, що включають аутоімунний процес.
    • Дивертикуліт – патологічний стан, що супроводжується формуванням випинання в стінці товстої кишки з подальшою запальною реакцією.
    • Неспецифічний виразковий коліт – хронічне запалення неінфекційного походження, що супроводжується ураженням слизової оболонки різних відділів товстої кишки та формуванням виразок і ерозій.
    • Заворот кишки – невідкладне стан, що супроводжується гострою непрохідністю кишечника. Воно нерідко розвивається у дітей до року внаслідок зниження тонусу різних відділів кишки. У дітей більш старшого віку заворот формується внаслідок наявності сполучнотканинних спайок в черевній порожнині.
    • Копростаз – скупчення калових мас у просвіті нижніх відділів товстої кишки.
    • Апендицит – запалення червеообразного відростка сліпої кишки характеризується тим, що болі переважно локалізуються праворуч внизу живота. При атиповому анатомічному розташуванні апендикса можлива поява дискомфорту ліворуч.

    Кишкові причини призводять до появи спазмів у животі однаково незалежно від статі.

    Інші причини, по яким болить живіт внизу ліворуч у дитини

    Некишечные причини включають різні патологічні стани, які не зачіпають органи системи травлення.

    болит бок слеваЧасто болить бік зліва внаслідок запалення нижніх відділів товстої кишки

    Причини, не пов’язані із захворюваннями ШКТ:

    • Спленомегалія – збільшення селезінки, яке розвивається внаслідок впливу різних факторів, включаючи патологію імунітету і системи крові. При цьому біль з’являється зліва під ребром, а потім поширюється вниз. Дискомфорт часто супроводжується задишкою, пов’язаної зі здавленням нижніх відділів легень збільшеною селезінкою.
    • Захворювання органів сечостатевої системи, які призводять до появи дискомфорту у дівчинки. Запальний процес в яєчниках і маткових трубах супроводжується больовими відчуттями різного характеру та інтенсивності внизу живота зліва або справа.
    • Цистит — запалення сечового міхура, яке частіше розвивається у дівчаток і супроводжується болем і різзю, що посилюються під час сечовипускання.
    • Пахова грижа з обмеженням вмісту грижового мішка – стан зазвичай розвивається у хлопчика, воно може бути спровоковано підйомом тягарів і супроводжується різким болем.
    • Патологія серця, що супроводжується іррадіацією больових відчуттів в нижні відділи живота переважно зліва. Зустрічається рідко.
    • Перенесені травми живота, зазвичай у вигляді забиття, які частіше бувають у хлопчиків, які більш рухливі і частіше потрапляють в травмонебезпечні ситуації.
    • Міжреберна невралгія – асептичне запалення периферичних нервів, які проходять між ребрами. Неприємні відчуття зазвичай локалізуються в області патологічного процесу, зазвичай посилюються під час руху, виконання глибокого вдиху і видиху. Вони часто віддають в нижні відділи живота ліворуч або праворуч.
    • Лімфаденіт – запалення лімфатичних вузлів, які локалізуються в брижі кишечника, воно супроводжується появою непостійного дискомфорту різної інтенсивності.

    Якщо болі в боці ліворуч не пов’язані з прийомом їжі і не супроводжуються ознаками диспепсії, то в більшості випадків вони мають внекишечное походження. Але в будь-якому випадку повинен займатися діагностикою дитячий лікар.

    Що робити, якщо болить живіт внизу ліворуч у дитини

    Якщо з’явилися болі в животі зліва і внизу, то незалежно від вираженості і характеру дискомфорту, потрібно консультація лікаря. Велика кількість причин больових відчуттів відносяться до ургентної патології і потребують якнайшвидшого проведення терапевтичних заходів.

    При необхідності лікар призначає додаткове обстеження, яке включає УЗД, рентгенографію, лабораторні аналізи крові, сечі.

    Лікування підбирається індивідуально на підставі одержаних результатів обстеження. Воно може включати консервативні заходи з призначенням лікарських засобів різних фармакологічних груп або хірургічне втручання.

    Операція зазвичай показана при ургентної патології органів шлунково-кишкового тракту. В сучасних медичних клініках для зменшення травмування тканин і зниження ймовірності ускладнень втручання виконується лапароскопічним шляхом.

    Болі внизу живота в дитини можуть нести небезпеку незалежно від його віку і статі, так як часто є симптомом якої-небудь серйозної патології. Важливо оцінювати й інші ознаки можливого захворювання. Для достовірного з’ясування причини дискомфорту, а також проведення адекватного лікування слід звертатися до фахівця.

    Дивіться далі: гідронефроз нирок у новонароджених