Чому болять нирки при вагітності

1366

Зміст:

  • Чому болять нирки?
  • Інші причини
  • Загальні і супутні симптоми
  • Що робити і як лікувати?
  • Медикаментозна терапія
  • Ускладнення і прогноз
  • Боліти нирки при вагітності можуть як за природним фізіологічно причин – це реакція на тиск плоду, так і з-за загострення наявних захворювань. Враховуючи високі навантаження на організм жінки протягом усієї вагітності, будь дискомфорт вимагає уваги. Щоб виключити потенційні ускладнення, рекомендується пройти обов’язкове обстеження і встати на облік до уролога-нефролога.

    Чому болять нирки?

    Основною причиною, коли болять нирки при вагітності, є ріст матки і здавлення нею внутрішніх органів, включаючи органи сечостатевої системи. Зростаючий плід тисне на нирку, сприяє розвитку застійних явищ. Якщо жінка раніше не страждала патологіями нефроурологічного тракту, то ризик розвитку різних захворювань нирок з болючим синдромом різко зростає з 6-7 місяці вагітності.

    Якщо болять нирки при вагітності, то це може бути як симптомом захворювань, так і наслідком росту плода

    По-перше, здавлення сечового міхура і сечоводів сприяє застою сечі і розвитку сечовідного рефлюксу. По-друге, на тлі застою та зворотного закидання урини в сечовий міхур відбувається інфікування і як наслідок – розвиток гломерулонефриту, пієлонефриту, нефротичного синдрому.

    Найчастіше запалення піддається нирка з лівої сторони, так як топографічно вона розташовується трохи нижче. У особливій групі ризику знаходяться жінки з ускладненим нефрологічним анамнезом ще до настання вагітності.

    Якщо до вагітності у жінки були якісь проблеми з нирками, їй слід обговорити це з лікарем ще при плануванні вагітності і обов’язково спостерігатися у нефролога в процесі. У деяких випадках нирковим хворим вагітність протипоказана, оскільки може призвести до декомпенсації і різкого загострення захворювання аж до смертельного результату.

    Інші причини

    Важливо враховувати, що біль у нирках всього лише ознака. Однак не завжди болючість вказує на захворювання нирок і розвиток ниркової недостатності. Частіше ниркові захворювання незапального характеру проявляються лише на пізніх стадіях. Існують інші причини болю:

    • проблеми з хребтом в області попереково-крижового відділу (через зростання навантаження на хребетний стовп);
    • патології органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту (виразка, прорив ерозивних вогнищ, камені в жовчних шляхах);
    • гостре запалення яєчників;
    • переривання вагітності.

    Для уточнення справжніх причин виникнення болючого синдрому призначають диференціальну діагностику. Методи дослідження дозволяють відокремити захворювання зі схожими симптомами.

    Загальні і супутні симптоми

    Болі в нирках можуть відзначатися з боку спини, збоку, характеризуватися різною інтенсивністю. У цілком здорових жінок вагітність протікає комфортно, тому при стійких проявах болю, погіршення якості життя необхідно пройти повноцінне обстеження. Супутніми проявами є:

    • хворобливі сечовипускання (на пізніх термінах сечовипускання помітно частішають);
    • підвищення артеріального тиску, передумови до розвитку гіпер — або гіпотонічних кризів;
    • стійкі набряки нижніх кінцівок, обличчя;
    • неприємні відчуття в спині, стріляючі болі по типу ниркових кольок при будь-якій фізичному навантаженні (переважно з правого боку).

    Термінове звернення до лікаря необхідно при виникненні гематуричних синдрому (макрогематурія – видима кров у сечі), протеїнурія (білок в сечі), підвищення температури тіла, лихоманки, порушення свідомості.

    Що робити і як лікувати?

    В основі діагностики ниркових болів – аналізи крові і сечі, ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, нирок. При необхідності та за особливими показаннями призначається екскреторна урографія, МРТ або КТ-обстеження. Лікування полягає у консервативній терапії, корекції харчування.

    на ранних срокахНа ранніх термінах болі в нирках частіше обумовлені патологічними факторами

    Хірургічне втручання проводиться за особливими показаннями, коли існує загроза життю та здоров’ю жінки або плода.

    Медикаментозна терапія

    Лікування включає в себе призначення таких препаратів:

    • антибіотики при активному запальному процесі (третій триместр – щодо безпечний період для адекватної антибіотикотерапії);
    • фітопрепарати для профілактики запалення і тривалого лікування хронічного запального процесу;
    • вітамінні комплекси;
    • діуретики (рослинні або синтетичні) при застійних явищах, якщо природа патології не обумовлена камнеобразованием.

    Додатково можуть призначатися фізіотерапія, дієта, що особливо важливо на ранніх термінах вагітності. Корекція харчування має ключове значення в консервативній терапії. Дієта полягає в обмеженні солі, добового пиття. З раціону виключають алкоголь, приправи, копченості, жирне, смажене, гостре і кисле. Все це необхідно для мінімізації подразнення сечового міхура та уникнення затримки урини в сечових шляхах.

    Хірургічне втручання призначається при закупорці сечоводу і сечовивідних проток камінням, кальцинатами, гострої ниркової недостатності різної природи, розвитку важкого гідронефрозу та інших гострих станах. Хірурги беруть за основу збереження життя вагітної жінки. На пізніх термінах імовірна організація передчасного розродження, пологів шляхом кесаревого розтину.

    Ускладнення і прогноз

    Якщо болять нирки при вагітності, то це завжди сигнал відвідати лікаря. Фізіологічні болі в нирках на будь-якому терміні гестації неінтенсивні, періодичні, рідко порушують якість життя жінки. Якщо в основі симптомів лежить патологія, то ймовірно розвиток наступних ускладнень:

    • прееклампсія та еклампсія – небезпечні жизнеугрожающие стану для жінки і плоду;
    • гіпоксія плоду;
    • внутрішньоутробна загибель майбутньої дитини;
    • ниркова недостатність;
    • гідронефроз (збільшення нирки за рахунок накопичення надлишкової рідини, розтягування нирково-лоханочного апарату);
    • загибель більшої частини нефронів, некротізація тканин нирок.

    Прогноз прямо залежить від загального стану жінки до і під час вагітності, від характеру сприяючих чинників до розвитку нефроуропатологий. При розвитку ниркової недостатності і прееклампсії прогноз значно ускладнюється. Жінка з патологічної природою болю в нирках можуть спостерігатися амбулаторно або в умовах стаціонару.

    Читайте також: чому болять нирки у жінок