Чому в СРСР заборонили білі рукавички Діда Мороза: 10 цікавих фактів про зимовому героя

757

Один із найбільш довгоочікуваних свят у дітей та дорослих – Новий рік, коли малюки з радістю зустрічають його головного героя. 18 листопада офіційно вважається Днем народження Діда Мороза з 2005-го року, і ось вже 14 років в резиденції зимового чарівника у Великому Устюзі саме він знаменує початок зимових свят. А що ви знаєте про Діда Мороза?

У п’ять років я мріяла стати Дідом Морозом: дарувати подарунки, кататися на санках, творити справжнє чаклунство. Мама зробила мені костюм на Новий рік – червону шапочку з помпоном, бороду з размочаленного каната, який чомусь пахне яблуками, і халат, на облямівку якого пішли залишки тюлю від фіранок.

Тоді я навіть не здогадувалася, що є люди, які одягали костюм Діда Мороза більше 60 років поспіль.

1. Вік Дід Морозу – 2 000 років!

Той Дід Мороз, з яким ми знайомі сьогодні, – дуже молодий персонаж. У 1860 році американський художник Томас Найт прикрасив його бородою, а робота англійського художника Джон Тенніела, першого ілюстратора «Аліси в Країні чудес», явила всьому світу чарівного товстуна, якого зараз знає кожна дитина.

Але якщо вважати прообразом Діда Мороза слов’янського бога Мороза, то вік старого відразу підстрибує від 1 500 до 2 000 років або навіть більше.

2. Трескунец, Карачун або Зимник?

© Depositphotos

Давні слов’яни вірили, що взимку язичницькому богу Перуну допомагають Трескунец (саме він змушує дерева тріщати на морозі, а сніг – скрипіти під ногами), Карачун (підземний бог, господар морозів, предстающий в образі ведмедя-шатуна), Зимник (старий з довгою бородою і булавою в руках, не жалує «скигліїв», які клянуть холоднечу, а веселих і бадьорих обдаровує здоров’ям) і Морозко, Сніговий дід (він багатий, може нагородити за хорошу службу і захистити російських людей від супостатів з допомогою лютого холоду, який ламає навіть залізо). Дід Мороз взяв потроху від кожного з цих богів.

3. Дід Мороз був одружений

Дед Мороз и Снегурочка

Згідно з уявленнями стародавніх, лютий холод був диханням Морозу, бурульки – його сльозами, снігові хмари – волоссям, а слова, які він говорив, перетворювалися в іній.

За різними даними, дружиною слов’янського Мороза можна вважати Зиму, а також у нього є всім відома внучка – Снігуронька. Цікаво, що раніше її представляли 5-7-річною дівчинкою. Але в СРСР внучка Діда Мороза різко зросла, і в 1937-му році на новорічному святі в Будинку Спілок вона з’явилася в образі молодої дівчини.

4. Дід Мороз не завжди був добрим

© Depositphotos

Коли Дід Мороз був ще не Дідом Морозом, а давнім язичницьким богом, він не носив малюкам подарунків. І навіть у 1700 році, коли Петро I видав указ про обов’язкове святкуванні Нового року, дід Мороз був з палицею, якою бив тих хлопців, що погано себе вели. І тільки потім палиця перетворилася в чарівний посох, який допомагає Діду Морозу творити чудеса.

5. Носив рукавички, які тепер ні за що не одягне

Раніше Дід Мороз носив зовсім не червоні рукавиці, а білі трипалі рукавички, розшиті сріблом. Трійка – символ божественного початку, срібло – знак чистоти. До речі, розшиті ці рукавички були свастиками – давньослов’янським символом руху, що закликає до їх господареві удачу, світло і благополуччя. Але в XX столітті, після повернення Діда Мороза із забуття, використовувати цей символ стало неможливо через міцної асоціації з ідеологією фашизму.

6. Дід Мороз із вати

© Depositphotos

Купити раритетну іграшку – ватного Діда Мороза, виготовленого в СРСР у 1950-ті роки, сьогодні можна за 850-1 200 рублів. Нагадаємо, це один з перших радянських Дідів Морозів, адже рішення відродити Новий рік було прийнято в 1935 році після публікації в «Правді» статті Павла Постишева, в якій він просив повернути дітям «атмосферу чарівництва і казки». Тільки після цього радянські громадяни змогли купувати новорічні прикраси, ставити ялинки і влаштовувати зимові святкові гуляння. Вулиці теж стали прикрашати, але робили це не раніше другої половини грудня.

7. Перші книги про Діда Мороза датовані ХІХ століттям

© Depositphotos

Вперше про неї написав Володимир Одоевцев в 1840-му році: про доброго Морозі Івановича розповідається в збірнику «Дитячі казки дідуся Іринея». З тих пір на особистій полиці Діда Мороза додалося біографічних історій. З найбільш сучасних – «Механічний Дід Мороз» Нурдквиста Свена, «Найменший Дід Мороз» Ану Штонер і «Кругосвітній Дід Мороз» Анни Микільської.

8. День народження Морозу

В Росії саме 18 листопада святкують день народження Діда Мороза. Вважається, що в його будинку у Великому Устюзі – офіційної вотчині дідуся з 1999 року – в цей день зима вступає в свої права і починаються справжні суворі морози. Свято проходить весело: відкривають поштову скриньку Діда Мороза, іменинника вітають родичі з інших країн – Санта-Клаус з Америки, Чисхан – з Якутії, Паккайне з Карелії, Мікулаш з Чехії.

9. Ось це размерчік: шуба 300-го розміру

У Челябінську 12-метрову фігуру майстри з монумента «Оповідь про Уралі» одягнули в костюм Діда Мороза – червону оксамитову шубу 300-го розміру і шапку 280-го розміру.

Найбільший каптан Діда Мороза на який пішло понад 100 метрів тканини, 150 метрів синтепону і 30 метрів хутра був занесений в «Книгу рекордів Росії».

10. Рекорд: грати роль Діда Мороза 64 роки

Найдосвідченіший новорічний чарівник в Росії – Анатолій Андрійович Сорокін з Коврова. Стаж – 64 роки! Ковровчанин – не професійний артист, до виходу на пенсію він викладав фізико-математичні дисципліни. Але Дід Мороз у його виконанні завжди цей (як кажуть з завмиранням у голосі малюки).

А ви до якого віку вірили в Діда Мороза?

Фото на анонс: Depositphotos