Поради, як виростити дитину оптимістом

493

Зміст:

  • Для чого це потрібно
  • Як впливає виховання на формування характеру
  • Маленькі дорослі
  • Казки і народний фольклор
  • Фізичні навантаження для формування оптимізму
  • Психологи відносять темперамент до уродженому якості особистості і кажуть, що характер формується до п’яти років, а потім коригується протягом життя. Відповідь на питання, як виростити дитину оптимістом, досить простий. Цілком можливо виховати позитивний погляд на події, що відбуваються.

    Для чого це потрібно

    На складні ситуації люди реагують по-різному. Один ниє і розкисає при першому ж промаху, а інший збирає волю в кулак, розуміючи, що від нього залежить багато чого. Інший – це здоровий оптиміст. Однак життєствердна позиція відрізняється від романтики рожевих окулярів. Людина не ігнорує тіньову сторону життя, а правильно розставляє акценти – важлива золота середина.

    Як виростити дитину оптимістом, підкажуть книги з психології.

    Брак відчуття щастя і впевненості в собі зустрічається дуже часто. Тому так важливо, щоб у маленького чоловічка формувалася переконаність, що йому «все по плечу».

    Психологи і психотерапевти вважають, що нормальна реакція здорової психіки – це готовність і уміння справлятися з труднощами і не впадати в різні залежності.

    Як впливає виховання на формування характеру

    Весь парадокс полягає в тому, що виховувати доведеться в першу чергу себе. Дитина усвідомлено або неусвідомлено зчитує зразок поведінки батьків. Коли дорослі у родині підбадьорюють один одного, то і їхні діти в майбутньому зроблять так само. Відстежувати свої емоції непросто, але гарною підмогою може стати «щоденник почуттів». Стежте, які ви відчуваєте емоції і що говорите, коли життя підкидає складні ситуації. Згадуючи про прошеднем дні, відобразіть думки на папері. Такі записи дають можливість поглянути на свої переживання з боку.

    Якщо ви не справляєтеся з поганими думками, зверніться до психолога. Грамотний фахівець допоможе оволодіти навиком контролю над ситуацією.

    Якщо ви помічаєте песимістичні думки, завершуйте їх на корені і не продовжуйте. А краще замість цього почніть згадувати, скільки всього ви вмієте: так і самооцінка підніметься, і похмурі думки підуть. Регулярні тренування дадуть результат: мозок навчиться перемикатися.

    Як кажуть, помилок немає – є тільки досвід. Вмійте знаходити більш адекватне пояснення будь-яких життєвих ситуацій. Не вас образили, а ви образились. Не дратують вас, а ви дратуєтеся. Приділяйте увагу приємним дрібницям, які скрашують життя: смачна домашня випічка, новий стильний аксесуар, теплий пухнастий плед. Якщо вам не пощастило, розгляньте цю ситуацію як потрібний досвід: наступного разу ви краще підготовлені.

    Разом – веселіше. В самоті людина замикається і починає думати про погане.

    Підтримка друзів, спілкування з ними допоможе вийти з капкана песимізму, звичайно, в тому випадку, якщо вони самі не песимісти. Але своє оточення створюєте ви самі.

    Сперечайтеся з собою, коли знову поринете в звичку думати про найгіршому варіанті розвитку подій. Дев’яносто відсотків наших страхів не збуваються. Якщо і станеться щось жахливе, розглядайте це як випробування, з якого ви вийдете переможцем.

    Маленькі дорослі

    Після появи мовного контакту з малюком перед батьками постає завдання пояснювати дитині, що він може відчувати і діти, які спілкуються з ним. Обов’язково обговорювання всіх почуттів і емоцій: позитивних, негативних. Розповідайте яскраві життєві приклади прояву оптимізму, що відбувалися з родичами або знайомими.

    характерХарактер формується з народження до п’яти років, — стверджують психологи.

    Семирічна дитина вже усвідомлює деякі дорослі сторони життя. Давайте малюкові такі заняття, де він міг би проявити відповідальність, наприклад – погуляти з собакою, погодувати домашнього вихованця або позалицятися за ним, постежити за молодшим братом або сестричкою.

    Час перед сном – найкраще для бесіди. Згадуючи приємні і неприємні моменти минулого дня і перебудовуючи їх сприйняття на позитивний лад, ви вчите сина або доньку справлятися зі складними життєвими ситуаціями.

    Казки і народний фольклор

    Читати казки дітям у виховних цілях – хороша традиція. Тим більше, що в них часто зустрічаються герої-протилежності: песиміст і оптиміст. Перший ламається при невдачах, постійно боїться, зазнає поразки; другий – переносить удари долі,а в кінцевому підсумку стає переможцем. Звичайно, дитина не завжди може сам зробити потрібні висновки, але його можна до цього підштовхнути.

    Ніщо не заважає придумати чарівну історію самим – це гарне творча вправа, яке пробуджує оптимізм. Серед авторських прикладів: «Як слоненя перестав соромитися» О. Хухлаевой, «Казка про сміливого Альошу» В. Туріну і ін.

    Приповідки-прислів’я допомагають підтримувати настрій на бадьорість духу. «Було і минуло…», «Нічого, і на нашій вулиці буде свято», «Все, що Бог не робить — на краще».

    Фізичні навантаження для формування оптимізму

    Формування позитивного настрою залежить і від залученості дитини в спортивні заняття. В цьому питанні люблячий батько прислухається до побажань, куди хоче ходити його син або дочка: на хокей, баскетбол або бальні танці. Вдома можна спорудити Стіну слави» з грамот, кубків та інших досягнень – всього того, що мотивує займатися. Однак діяти тільки заради результату, забувши про задоволення, значить падати духом при ураженні. Адже не програвши – не перемогти.

    Звичайна ранкова гімнастика разом з сім’єю заряджає правильним настроєм на цілий день, навіть якщо дитина не відвідує спеціальних спортивних секцій.

    Щаслива людина виховується в люблячій сім’ї. Для того щоб виростити оптиміста, потрібно або самому бути їм, або переглянути своє ставлення до світу. В допомогу щоденники, спорт, музика, казки, спілкування з позитивними людьми. Спільне занурення в чарівний світ, який містить не тільки вигадка, але і правду життя, ще більше зблизить вас із дитиною. Культивуйте маленькі людські радості, адже з них складається життя.

    Також рекомендуємо почитати: як виховувати дівчаток