Чому дитина здригається уві сні

1883

Зміст:

  • Чому дитина може тремтіти уві сні
  • Коли вздрагивание уві сні може бути небезпечно
  • Що робити, коли сплячий дитина тремтить
  • Немовля народився абсолютно здоровим, добре їсть і міцно спить. Але іноді його тільце сильно здригається уві сні. Батькам важливо знати, в яких випадках незвичайна тремтіння повинна викликати занепокоєння.

    Чому дитина може тремтіти уві сні

    Раптове здригання тулуба, посмикування кінцівок, голови, повік — нормальні явища для малюка. Дитячий мозок активно розвивається навіть в сонному стані. Спляче тіло тремтить, коли отримує сигнали від мозкових нейронних ланцюгів.

    Немовля здригається уві сні з-за швидкого розвитку нервової системи

    Другий, цілком нормальний фактор малюкової тремтіння — доброякісний міоклонус сну. Цей складний термін означає мимовільне рух м’язів при засипанні. Таке ж явище спостерігається і у дорослих людей, коли вони засинають (воно схоже на почуття «настав повз сходинки»). Новонароджена дитина ще не може контролювати свою мускулатуру, тому посмикування буває різким і частим.

    Тремтіння може носити нервово-емоційний характер. У малюка, який пережив переляк, повіки здригаються, рот, пальці. Іноді вздрагивание говорить про низький рівень цукру в материнському молоці. Ці явища цілком нормальні, і минають самі по собі через 2-4 дні.

    Коли вздрагивание уві сні може бути небезпечно

    Регулярно повторювана тремтіння може бути ознакою серйозних порушень в дитячому організмі. Батькам слід насторожитися, якщо сплячий малюк постійно здригається, і рухи при цьому різкі і ритмічні. Побоювання повинно викликати посмикування згрупованими поштовхами, з повторенням кожні 15-30 хв.

    Ось основні причини цих явищ:

    • Інфантильні спазми. Це форма дитячої епілепсії, який виникає у віці від 2 до 12 місяців. Спазми починаються при пробудженні. Дитина напружується, вигинаючи спину, кінцівки і голова нахиляються вперед.
    • Аномалії центральної нервової системи. Дитячі спазми з’являються в 3-5 місяців і тривають до 2 років. У складних випадках вони переходять у більш тяжкий судомний синдром.
    • Пароксизмальна кривошея. Проявляється у вигляді сильних приступів здригування, супроводжується блідістю і блювотою.
    • Синдром Сандифера. Якщо малюк сильно смикає шиєю, вигинає спинку і плаче, у нього можуть бути проблеми з рефлюксом. Синдром Сандифера дає про себе знати, починаючи з 3-тижневого віку.
    • Тремор. Дитина здригається руками і ногами так, ніби його облили холодною водою. Тремтіння триває нападами по 2-3 секунди. Стан викликається спадковими факторами.
    • Підвищений внутрішньочерепний тиск. Воно викликає головний біль, через яку дитина тремтить і прокидається з криком.

    Один або кілька подібних симптомів — привід для термінового звернення до лікаря.

    Що робити, коли сплячий дитина тремтить

    Вперше помітивши сіпаються руху, слід перевірити, природні вони. Для цього достатньо злегка погладити спинку, руки і ноги дитини. Якщо тремтіння припиняється — турбуватися не про що, реакція викликана звичайним розслабленням м’язів.

    Тривогу повинні викликати такі ознаки:

    • симетричні рухи обох рук або ніг;
    • тремтіння нижньої щелепи;
    • швидке моргання або закочування очей;
    • блювання;
    • сильна блідість.

    У подібних ситуаціях потрібно перевернути дитину на бік і видалити всі об’єкти, які можуть утруднювати дихання — соску, шапочку з зав’язками на горлі. Не варто відразу брати малюка на руки, щоб не ускладнювати його рухів.

    Як тільки напад припиниться, необхідно викликати педіатра. Лікар призначить обстеження, яке виявить, якими захворюваннями страждає малюк, і чому здригається. Обстеження включає аналізи крові і сечі, УЗД внутрішніх органів, консультації дитячого невролога та ендокринолога.

    Здорова дитина здригається уві сні з-за того, що його нервова система безперервно розвивається. Захворювання, пов’язані з мимовільної тремтінням, досить рідкісні — 1 випадок із 2000. Чим раніше вони виявляються, тим краще піддаються лікуванню.

    Також рекомендуємо почитати: неврози у дітей