Порада від Анетты Орлової: перевірте самооцінку по 5 ознаками

702

В епоху активного поширення соціальних мереж, коли світ ділиться на реальність і фото або відео для Мережі, самооцінка багатьох починає падати. Здається, що хтось краще, стрункішою, красивіше, розумніше, багатшими… Зупиніться і розберіться в собі!

Читайте також:Особистий досвід: «Моя спроба стати супермамой завершилася нервовим зривом»

Допоможе перевірка на адекватну самооцінку. Відомий психолог Анетта Орлова називає п’ять симптомів.

1. Перший дзвіночок «зцілення» — це усвідомленість

Ви точно розумієте свій внутрішній процес: якщо у вас трапляються панічні атаки, то важливо чітко розуміти що служить причиною їх появи, — пояснює експерт.

2. Ви не порівнюєте себе з іншими

Не створюєте собі ідеалу, а особливо їх проекції в соц. мережах, які мають мало відношення до реального життя. Вмієте орієнтуватися на свої бажання, потреби і можливості.

3. У вас здорові відносини з батьками

Людям, які прагнуть розібратися у собі, раджу звернутися до свого дитинства. А батькам, які занурені в виховний процес, — навчитися передавати дитині правильний набір батьківських наказів.

Читайте також:Порада дня: не «відрізати» себе від батьків емоційно, навіть якщо вони токсичні

4. Всередині вас є баланс і ви можете назвати себе гармонійною особистістю

Це і ваші знання, навички і опора в тілі, — з усім цим ви живете в гармонії. Якщо людина не поважає своє тіло: мало спить, погано харчується, не помічає нездужань організму — його організм відповість тим же. Фізична ні в якому разі не стоїть на щабель нижче психологічного. В людині все взаємопов’язано, тому не ігноруйте потреби свого тіла.

5. Ви екологічно мислите

Думки — не тілесні, але всі відчуття зберігаються в тілі. Наприклад, якщо людина пережила досвід відкидання, він буде переслідувати його протягом усього життя, проявляючись у моменти сильного напруги. Важливо переробити негативний досвід. Знаходите сили на прогулянки/пробіжки/фіз. навантаження або поплавати в басейні — це прекрасний спосіб скинути негатив. Пам’ятайте: будь-яка психотравма краще опрацьовується через фізичні навантаження.

Багато з передплатників Анетты Орлової зізналися, що не на всі пункти зуміли дати позитивну відповідь. Підводячи підсумок і відповідаючи на запитання користувачів Мережі, психолог пояснила, наприклад, як правильно «перемикати» себе з режиму роботи, де багато порівнюють себе з колегами, на відпочинок:

Цілеспрямовано дайте собі обіцянку — повноцінно відпочивати. Сон не менше 7-8 годин.

Також Анетта Орлова порадила не копіювати інших людей:

Це шлях в нікуди. Ідіть своїм шляхом, вчіться, можна дивитися на конкурентів, але не з позиції заздрості або порівняння, а по-доброму і з точки зору аналізу вашої роботи.

А ви перевірили свою самооцінку?

Всі фото: Depositphotos