Чому дитина сильно потіє уві сні

970

Зміст:

  • Чому дитина потіє уві сні
  • Дитина сильно потіє і без температури: що робити
  • Як запобігти пітливість
  • Виділення поту – це нормальна реакція організму, яка включається при підвищеній температурі повітря в кімнаті або на вулиці, у разі стресу або ж при наявності яких-небудь захворювань. Якщо інтенсивність потовиділення у дитини звертає на себе увагу, слід звернутися до лікаря, незалежно від того, чи це відбувається у рік або в більш старшому або молодшому віці.

    Чому дитина потіє уві сні

    Як правило, уві сні у дитини потіє шия. І це досить поширене явище, яке не несе жодної загрози для здоров’я малюка. Якщо ви одягнули його в надто теплу піжаму, вкрили дуже теплою ковдрою, натопили в кімнаті до дуже високої температури, дитині просто жарко. Незалежно від того, в якому віці, він однаково реагує на спеку: його організм виділяє піт.

    Якщо дитина потіє уві сні, необхідно розібратися в причинах

    Однак якщо в кімнаті комфортна температура, дитина одягнений в піжаму по сезону, а його ковдру досить зручне і не занадто тепле, причина може ховатися в різних захворюваннях. Часто це простудні патології, наприклад, грип, звичайне ГРВІ, синусова інфекція.

    Надмірна пітливість виникає із-за туберкульозу, цукрового діабету, запалення легенів або захворювань імунної системи.

    Також пітливість може свідчити про проблеми зі сном. Якщо дитина страждає нічними кошмарами, лягає спати не за графіком, не висипається, пітливість може бути пов’язана з цим.

    Поширене захворювання, яке викликає надмірну пітливість, це гіпергідроз. Його можуть спровокувати різні патології ендокринної та нервової системи, захворювання нирок, ракові патології.

    Дитина сильно потіє і без температури: що робити

    Самостійно виявити справжню причину пітливості в домашніх умовах неможливо. Якщо ви впевнені, що дитині не жарко-за теплого одягу, ковдри або високої температури в кімнаті, настала пора звернутися до лікаря. Спочатку необхідно відвідати педіатра.

    Після первинного огляду і опитування батьків лікар може направити до інших фахівців, наприклад, невропатолога, ендокринолога, психотерапевта. На цьому етапі важливо виявити справжню причину пітливості. Особливо це актуально для дітей, які страждають супутніми симптомами, такими як підвищена температура тіла, нічні кошмари, безсоння, дискомфорт і болі різної локалізації.

    Лікування залежить від того, яке захворювання було виявлено. Батьки повинні контролювати суворе виконання всіх рекомендацій лікаря. Не можна самостійно вносити корективи в схему лікування це може призвести до зворотного результату.

    Як запобігти пітливість

    Якщо Ви впевнені, що надмірна пітливість дитини не є симптомом серйозного захворювання, ви можете запобігти її за допомогою певних заходів. Перевіряйте, щоб в кімнаті дитини завжди була комфортна температура. Малюкам дошкільного віку зручно в приміщеннях з показниками від 18 до 20 градусів і при вологості повітря від 50 до 70%.

    Для підтримки оптимальної обстановки можна використовувати кондиціонер. Проте переконайтеся, що потік повітря не спрямований на ліжко дитини. При використанні такого обладнання в кімнаті повинен стояти зволожувач повітря, оскільки кондиціонер його сильно пересушує.

    Надмірне потовиділення дитини говорить або про занадто спекотної обстановку в кімнаті, або про наявність прихованих захворювань. Точно визначити причину може тільки педіатр, він же призначає грамотне лікування. Всі рекомендації лікаря необхідно неухильно виконувати тільки так можна досягти успішного одужання.

    Також рекомендуємо почитати: дитина часто пісяє