Чому зявляються синці на ногах у жінок

2198

Зміст:

  • Чому з’являються синці на жіночих ногах
  • Як пов’язані діагностика походження синців і лікування
  • Лікування від синців з допомогою медикаментів
  • Як прибрати синці іншими методами
  • Раптові синці на ногах без причини у жінок – не рідкість. Але якщо не було падіння, удару або іншого впливу, то це не означає, що дефекти виникли без підстав. Як мінімум, є один чинник, що провокує їх утворення, і його потрібно з’ясувати. Без цього привести шкіру в порядок не вийде.

    Чому з’являються синці на жіночих ногах

    «Сітка», «зірочки», маленькі і великі синці є симптомом патологічного процесу, який призводить до втрати еластичності стінок капілярів і вен. Коли вони стають крихкими, то розриваються навіть при незначному посиленні кровообігу. Тому синці можуть з’явитися на ногах і при звичайному фізичному навантаженні.

    Синці на ногах без причини у жінок — прояви, які потребують консультації лікаря

    Винуватцем цієї проблеми у жінок може бути:

    • недолік калію;
    • дефіцит вітамінів С, Р і К;
    • гормональна перебудова та/або збільшення навантаження на ноги під час вагітності;
    • варикозне розширення вен, тромбоз, флебіт;
    • запалення стінок судин – васкуліти різної етіології, найчастіше геморагічний;
    • гормональний збій під час менопаузи;
    • прийом протизаплідних гормональних таблеток;
    • регулярне перевищення дозування або дуже тривала терапія ацетилсаліциловою кислотою;
    • лікування антикоагулянтами, нестероїдними протизапальними препаратами, антидепресантами.

    Синці на ногах можуть виникати через комбінації провокуючих факторів – II або III триместр вагітності, в поєднанні з недоліком вітаміну Р і порушенням схеми прийому аспірину.

    Крововиливи на ногах у вагітних, довго лежать на збереженні – результат небажання регулярно робити вправи ЛФК для підтримання в них нормального кровообігу.

    Ігнорувати поява синців на ногах або тілі не можна. Сходіть на прийом до лікаря. Спочатку зверніться до флеболога. Якщо причина не в судинах, необхідно перевірити стан тонкого кишечнику, селезінки, печінки. Слід виключити вторинні форми захворювань системи згортання крові і онкологію легенів.

    Як пов’язані діагностика походження синців і лікування

    Уточнення причини і постановка діагнозу є головною умовою для вибору адекватної схеми терапії. Тільки так можливо перервати низку виникнення синців.

    лечение

    Лікування синців на ногах призначається тільки після розгорнутого ОАК

    Перед тим як дати направлення на аналізи, лікар проведе огляд і опитування. Його буде цікавити температура тіла і кров’яний тиск, самопочуття і настрій, стан пам’яті, якість сну. У вас запитають про м’язових судомах, кровоточивості ясен, носових кровотечах, швидкості зсідання крові після подряпини або порізу.

    Обстеження, які належить пройти жінкам з «безпричинними» синцями на ногах – це УЗД судин нижніх кінцівок і загальний аналіз крові (ОАК). Якщо флеболог не бачить судинних проблем, то будуть потрібні консультації ендокринолога, гепатолога, гастроентеролога, гематолога. Можливо, доведеться зробити гормонограмму, УЗД печінки і селезінки, аналіз крові на ферментативну активність печінки, коагулограму.

    Зазвичай синяк зберігається 2 тижні. Застосування народних засобів або медикаментозних препаратів скорочує цей період на 3-4 дні.

    Якщо не розсмоктуються крововиливи за покладені 10-14 днів і з’являються майже щодня, рекомендується здати кров на онкомаркер ProGRP.

    Лікування від синців з допомогою медикаментів

    Для кожного захворювання або стану, при якому утворюються крововиливи, існують свої препарати і процедури. Ми розповімо про лікування найбільш часто зустрічаються.

    Синці на ногах під час другої половини вагітності і після пологів – це наслідок варикозу та/або нестача вітамінів і мінералів. Майбутнім і годуючим мамам рекомендується:

    • носити стягуючі панчохи – ступінь компресії підкаже лікар;
    • гуляти на свіжому повітрі по 20-30 хвилин, 3 рази на день;
    • займатися ЛФК;
    • робити масаж ніг струменем прохолодної води з душу;
    • не виключати з раціону повністю продукти, в яких найбільше калію – банани, картопля, квасоля;
    • включити в меню продукти, в яких є корисні для судин вітаміни – курага, чорнослив, апельсини, грейпфрути, гарбуз, капуста, листові салати, пряна зелень, шпинат, лосось, паштет з гусячої печінки, тверді сорти сиру, гречка.

    З препаратів від варикозу вагітним і годуючим дозволено пити таблетки і користуватися зовнішніми засобами на основі вітаміну Р – флавоноїдів рутина або рутозида. Незважаючи на дешевизну, ці ліки володіють високою ефективністю. Вони знімають набряклість і судинне запалення, зміцнюють стінки вен, покращують кровотік, запобігають злипанню тромбоцитів.

    почему появляются

    Головна з причин чому з’являються синці у вагітних — варикоз

    Перші позитивні результати прийому таблеток з рутином настануть тільки через 3-4 тижні. Лікування буде тривалим. Рекомендована схема – 2-х місячний курс, який потрібно повторити протягом року 2 або 3 рази.

    Таблетки з рутином заборонено приймати в I триместрі вагітності, при гастриті, виразці шлунка або 12-палої кишки. Не рекомендується пити препарати, де є вітамін Р і аскорбінова кислота. У багатьох ця комбінація викликає алергію.

    Схема лікування невагітних жінок, у яких причиною синців буде визнаний варикоз або тромбофлебіт, аналогічна. Але на відміну від вагітних і знаходяться у періоді лактації, їм можна пити не тільки ліки з рутином. Підійдуть таблетки з кінським каштаном або диосмином. Досвідчені флебологи підбирають ефективний препарат, призначаючи їх у такому порядку: спочатку рутин, потім діосмін і лише потім кінський каштан.

    Як прибрати синці іншими методами

    Піші прогулянки, динамічні вправи для ніг і перевернуті статичні положення з йоги допоможуть поліпшити обмінні процеси, кровообіг і лімфовідтікання. Гімнастика для ніг передбачає постійну зміну вихідних положень: стоячи, сидячи, лежачи. Кількість повторів кожної вправи не повинні викликати больових відчуттів. Якщо вони виникли, не закінчуйте тренування, а зробіть паузу між вправами. Заборонені біг, стрибки, танці з ударними рухи ногами. Тривалість одного заняття – 20-30 хвилин.

    Одним з головних методів лікування варикозу вважається лікувальна фізкультура.

    Найкраща форма ЛФК при варикозі – плавання. Якщо нецікаво просто плисти брасом або кролем, рекомендуємо зайнятися аквааеробікою. Групи цієї популярної різновиди фітнесу є в кожному басейні. Підбираються з урахуванням віку. Вагітні займаються окремо.

    Щодня перед сном рекомендується полежати з піднятими догори ногами. Робити це можна на ліжку, але краще на підлозі. Під поперек рекомендується покласти невелику подушку або ортопедичний валик, який можна скрутити з рушники. Коліна можна трохи зігнути, а п’ятами сперся на стіну. 10-15 хвилин перебування в такому положенні допоможе відтоку венозної крові й лімфи, підготує організм до сну.

    При використанні зовнішніх засобів, що прискорюють розсмоктування синців, віддавайте перевагу гелю. Він діє ефективніше, ніж крем або мазь. Гідрофільна основа гелю сприяє більш легкому, швидкому і глибокому проникненню діючих речовин. У його складі немає жиру та масел, тому він не забруднить одяг або постільну білизну.

    Синці на ногах не з’являються безпричинно. Якщо ви не забилися, не падали, але на шкірі періодично утворюються крововиливи – це привід для серйозного обстеження.

    Також цікаво почитати: як приховати недоліки ніг