Чому зявляється біль в задньому проході у жінки

2859

Зміст:

  • Фізіологічні причини
  • Патології кишечника
  • Що ще провокує біль в задньому проході
  • Потрібно викликати «швидку»
  • Особливості лікування
  • Біль в задньому проході у жінок не завжди викликана захворюванням. Короткочасний больовий синдром може виникати під впливом фізіологічних причин. Але все ж біль частіше вказує на розвиток хвороб прямої кишки, травми або на патологічні процеси в тазових органах. Якщо болить довго або короткочасні больові напади виникають часто, то жінці потрібно уважніше поставитися до свого здоров’я.У жінок біль в задньому проході буває з різних причин

    Фізіологічні причини

    Природних факторів, що провокують появу болю в задньому проході у жінок трохи:

    • Спазм м’язів ануса. Може з’являтися у дівчаток-підлітків і молодих жінок, частіше вночі.
    • Тривале сидіння на жорсткому стільці. Нерідко зустрічається у тих, хто зайнятий на сидячій роботі.
    • Вагітність. Тиск зростаючої матки на навколишні тканини може провокувати появу болю. Виник симптом може проявлятися по різному: в одних бувають гострі больові напади, а в інших – постійно ниє область ануса. У більшості випадків больовий синдром не небезпечний для майбутньої мами і не впливає на розвиток плода.

    Незважаючи на те, що у більшості вагітних больові прояви носять фізіологічний характер, потрібно уважно стежити за своїм станом. Симптоми також можуть вказувати на розвиток хвороби тазових органів або на що почався викидень.

    лечениеУ вагітних жінок не завжди потрібне лікування болю в задньому проході

    Патології кишечника

    Частіше біль в задньому проході у жінок викликана гострим або хронічним патологічним процесом в прямій кишці:

    • Геморой. При захворюванні відбувається збільшення окремих ділянок кишкових вен і формуються гемороїдальні шишки. Основні симптоми: біль і печіння при пошкодженні сайту з’являється кровотеча з ануса. Хвороба може ускладнюватися появою тромбозу гемороїдальних вузлів. Тоді жінка відчуває різкий біль, з’являється відчуття стороннього тіла в кишечнику.
    • Анальна тріщина. Пошкодження слизової оболонки ануса супроводжується вираженим больовим синдромом, що посилюється при дефекації. Іноді болить настільки сильно, що жінка не може спорожнити кишечник. При відсутності лікування патологія може ускладнитися розвитком запального процесу із-за попадання в рану патогенних мікроорганізмів.
    • Парапроктит. Відбувається запалення околокишечной клітковини. Виникає сильний біль у задньому проході, підвищується температура.
    • Випадання прямої кишки. Частіше патологія зустрічається в середньому і літньому віці часто народжували жінок. З-за слабкості зв’язок ділянку слизової може виходити назовні і принижуватись м’язами анального сфінктера. З’являється різкий біль.
    • Поліпи. Доброякісні новоутворення можуть виникати на будь-якій ділянці кишечника, але частіше локалізовані в просвіт прямої кишки. Захворювання протікає майже без симптомів, біль з’являється, коли відбувається подразнення освіти щільними каловими масами.
    • Травми. Причиною пошкодження стають анальний секс, забиття анусу або переломи тазових кісток. З’являється гострий колючий біль.
    • Рак прямої кишки. На ранніх стадіях захворювання протікає безсимптомно, починає хворіти, коли пухлина починає руйнувати тканини, впливаючи на нервові закінчення.
    • Анальний свербіж. Неприємне захворювання, коли постійно свербить анальний отвір. Розчісування призводить до пошкодження тканин, з’являються анальні тріщини, рани може потрапити інфекція.
    • Папіліт. Хронічний процес при якому запалюються сосочки на слизової кишки. З’являється ниючий біль, що підсилюється при спорожнюванні кишечника. Деякі жінки скаржаться на відчуття розпирання або печіння в задньому проході.
    • Гострий апендицит. При аномальному розташуванні апендикулярного відростка хворіти може сильно в нижніх відділах прямої кишки.

    Для гострих процесів більш характерна виражена різка біль, а при хронічних патологіях частіше з’являється відчуття, що в прямій кишці неприємно ниє.

    сильная больСильна біль в задньому проході у жінки з’являється при гострих патології кишечника

    Що ще провокує біль в задньому проході

    Не завжди болить через захворювань товстого кишечника. Патології деяких тазових органів призводять до того, що у жінки віддає в задньому проході. Спровокувати больовий синдром можуть:

    • Запалення придатків. Причиною запального процесу в матці або фаллопієвих трубах можуть стати переохолодження або інфекція. Болить сильно внизу живота, іррадіює у пряму кишку. Біль посилюється під час менструації і при відвідуванні туалету.
    • Позаматкова вагітність. При імплантації плідного яйця поза маткою зростання зародка приводить до розтягування органу, не призначеного для виношування дитини. Спочатку з’являються тягнучі болі праворуч або ліворуч, а потім, при сильному перерастяжении тканин і здавленні нервових закінчень, болить нестерпно, віддаючи в задній прохід.
    • Цистит. Запалення сечового міхура супроводжуються різями при сечовипусканні і частими позивами в туалет.
    • Ниркова коліка. При сечокам’яної хвороби конкременти в нирці можуть зміщуватися. При попаданні дрібних каменів або піску в сечовід з’являється сильний нападоподібний біль, що іррадіює в промежину.
    • Глистні інвазії. Гельмінти з інших відділів товстого кишечника можуть потрапляти в пряму кишку, подразнюючи слизові. Анальний отвір свербить і болить.
    • Хвороби, що передаються статевим шляхом. Крім болю в прямій кишці, у жінки з’являється свербіж зовнішніх статевих органах і виділення з піхви, може порушуватися сечовипускання.

    Майже всі захворювання тазових органів супроводжуються додатковою симптоматикою. При огляді і опитування пацієнтки досвідчений лікар може швидко визначити можливу причину появи больового синдрому.

    отдает в заднем проходеПри захворюваннях тазових органів біль може віддавати в задній прохід

    Потрібно викликати «швидку»

    Біль в задньому проході може бути викликана небезпечними для життя станами. Приводом для виклику медичної бригади повинні стати:

    • гострий больовий напад;
    • раптове погіршення самопочуття;
    • підйом температури до високих значень;
    • кровотеча з анального отвору.

    Виникнення зазначених симптомів вказує на гострий патологічний процес, який без екстреної медичної допомоги може стати причиною серйозних ускладнень або смерті пацієнтки.

    Вагітним необхідно терміново звернутися до лікаря або викликати «швидку», навіть якщо вперше з’явилася тягнучий біль в нижніх відділах товстої кишки або в анусі. Виникнення симптому може вказувати на відхилення в перебігу вагітності з-за авітамінозу і нестачі мінералів, а може бути першою ознакою відшарування плаценти або передчасних пологів.

    Особливості лікування

    Терапію для усунення больового синдрому в задньому проході підбирають після виявлення причини і уточнення супутніх симптомів. В залежності від характеру патологічного процесу можуть призначати:

    • Мазі і ректальні супозиторії. Показані при не ускладненому геморої і парапроктиті. Можуть призначатися свічки і мазі з знеболюючим, протизапальним або кровоспинну ефектом. Супозиторії вводять у пряму кишку двічі на день або на ніч.
    • Антибіотики. Необхідні для усунення запального процесу, викликаного патогенною мікрофлорою. Застосовуються при запаленні придатків, парапроктитах і циститах.
    • Антигельмінтні засоби. Призначають для усунення глистових інвазій.
    • Спазмолітики та анальгетики. Допомагають зняти біль і спазм, але не усувають причини захворювання. Призначаються у складі комплексної терапії для усунення больового синдрому у жінки.
    • Операція. Хірургічне лікування показане для термінового усунення небезпечної для життя патології або, коли консервативна терапія не ефективна. Приводом для термінового оперативного втручання стає апендицит, сильні кишкові кровотечі і позаматкова вагітність. У плановому порядку оперують гнійний парапроктит. Якщо є показання, то видаляють гемороїдальні вузли, доброякісні і злоякісні новоутворення.

    Біль у прямій кишці не захворювання, а симптом патологічного процесу. Після того, як хвороба, що провокує больовий синдром, буде пролікована, неприємні відчуття зникнуть.

    ночьюСупозиторії для лікування болю в задньому проході ставлять на ніч

    У жінки біль в задньому проході може з’являтися з-за хвороб кишечника або сечостатевої сфери, а може виникати під впливом фізіологічних факторів. Самостійно відрізнити патологію від природних причин складно. Щоб уникнути ускладнень, викликаних відсутністю лікування, при часто з’являється больовому синдромі треба пройти обстеження. А якщо біль сильна, то необхідно викликати «швидку».

    Читайте далі: пісок в нирках симптоми у жінок