Чому зявляється крохмаль в калі у дитини

2178

Зміст:

  • Що таке крохмаль у кале
  • Причина амилореи
  • Діагностика
  • Методи усунення
  • Сліди крохмалю в калі у дитини можуть представляти собою природну діагностичну знахідку, оскільки ця речовина частково виводиться з шлунково-кишкового тракту в незмінному вигляді. При такій знахідці необхідно простежити за особливостями харчування пацієнта. Значна кількість молекул крохмалю в калових масах може бути виявлено при патології ШКТ.

    Що таке крохмаль у кале

    Крохмалем називають вуглевод, який можна виявити в рослинних продуктах. У шлунково-кишковому тракті більша частина крохмалю розщеплюється для кращого засвоєння. Частина вуглеводів виводиться з організму в незмінному вигляді. Кількість цього компонента їжі в калі залежить від харчування, віку і стану внутрішніх органів пацієнта.

    Крохмаль у калі у дитини виявляється з допомогою копрограми

    Крохмаль у калі у дитини в межах норми не небезпечний. Не варто панікувати і відразу ж шукати варіанти вирішення проблеми, оскільки невелика кількість складних вуглеводів потрапляє в стілець будь-якої людини. Необхідно показати результати дослідження педіатра і при необхідності пройти додаткову діагностику.

    Надлишок крохмалю в стільці називають амилореей. Цей стан виникає на тлі травних недуг. Сама по собі присутність цілісного вуглеводу в калових масах не небезпечно, однак порушення засвоєння їжі може призвести до дефіциту маси тіла і затримки розвитку.

    Причина амилореи

    Їжа починає перетравлюватися ще в ротовій порожнині, де ферменти слини розщеплюють невелика кількість складних вуглеводів. Потім харчова грудка потрапляє в шлунок. Остаточні етапи руйнування молекул крохмалю відбуваються в дванадцятипалої кишці.

    В результаті освічені прості вуглеводи всмоктуються в кров і розподіляються в клітинах, а неперетравлений субстрат виводиться через товсту кишку. При нестачі ферментативної активності, запаленні та інших несприятливих процесах травна система не може засвоїти всі речовини.

    Можливі причини:

    • Панкреатит, при якому кишечник не отримує достатньої кількості ферментів. У результаті порушуються функції ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
    • Розлад мікрофлори кишечника. Рослинна клітковина та інші складні вуглеводи частково засвоюються корисними бактеріями товстої кишки. Порушення балансу мікроорганізмів в органі призводить до амилорее.
    • Запальні патології травної системи. Відбувається порушення пристінкового розщеплення речовин.
    • Надмірна кількість рослинної їжі в дитячому раціоні. Розвивається організму не потрібно надлишок харчових волокон.
    • Хвороба Крона, синдром подразненого кишечника та інші недуги, що порушують травлення. Навіть добре перетравлюється їжа при цьому може виводитися з організму в незмінному вигляді.

    При наявності запальних патологій у кале також присутній в надлишку слиз. Більш складні лабораторні дослідження допомагають точніше визначити механізм формування амилореи.

    Діагностика

    Хімічний склад стільця визначається за допомогою копрограми. Це дослідження може призначити педіатр при підозрі на захворювання травної системи. Якщо в матеріалі виявлено надлишок складних вуглеводів, необхідно отримати додаткову консультацію фахівця.

    Варіанти знахідки:

    • Внутрішньоклітинний вид речовини, що виділяється з клітин рослин. Надлишок цього з’єднання виводиться з ШКТ людини в незмінному вигляді при прискорених травних процесах, коли кишечник не може обробити всі субстрати. Підвищений рівень такої речовини також виявляється при запаленні кишечнику.
    • Позаклітинний вид речовини, який повинен бути розщеплений до простих сполук. Всмоктування і розщеплення цієї речовини порушується при нестачі ферментів і інших функціональних захворюваннях ШКТ. У зв’язку з цим при підвищеному рівні вільного вуглеводу необхідно пройти інструментальні та лабораторні обстеження травної системи.

    ПричиныПричини надлишку крохмалю в калі у дитини можуть бути пов’язані з неправильним харчуванням

    Концентрація речовин в аналізі може бути неточною, тому педіатр може призначити повторну копрограму.

    Методи усунення

    Підібране педіатром лікування буде залежати від результатів діагностики і віку дитини. При ферментній недостатності призначаються препарати амілази, ліпази та протеази. При цьому необхідно знизити вміст у раціоні продуктів, багатих харчовими волокнами.

    Мікрофлора кишечника може бути відновлена з допомогою пребіотиків і пробіотиків. При запальних і інфекційних захворюваннях ШКТ необхідно відновлювати роботу органів травної системи. Після лікування проводиться повторне дослідження калу.

    Крохмаль у калі у дитини виявляється в нормі та за наявності патології. Додаткові дослідження допомагають уточнити стан пацієнта. Корекція дієти є основним методом усунення амилореи.

    Читайте далі: як вивести мокротиння у дитини