Чому при вагітності свербить живіт на різних термінах

2782

Зміст:

  • Чому свербить шкіра живота у вагітних
  • Алергія
  • Дерматоз
  • Вплив гормонів
  • Токсикоз на ранніх термінах
  • Захворювання, при яких свербить живіт при вагітності
  • Що робити, якщо свербить живіт під час вагітності
  • Чим мазати живіт, щоб не було свербежу
  • Народні засоби від сверблячки
  • Висновок
  • Раніше свербіж живота у жінки, яка чекає на появу на світ малюка, не розглядали як привід для занепокоєння. Вважалося, що живіт свербить при вагітності із-за розтягування шкіри, пов’язаного із збільшенням об’єму матки. А от сучасні гінекологи знають, що це не єдина причина свербіння.

    Чому свербить шкіра живота у вагітних

    Чинники, що викликають свербіж в області живота, різноманітні. Серед них і нешкідливі, зумовлені природними фізіологічними процесами, і більш серйозні, що вимагають пильної уваги лікаря.

    Живіт свербить при вагітності за різних причин, і може бути слабким або яскраво вираженим

    Розтягнення шкіри — найпоширеніша причина. Саме з нею пов’язаний свербіж живота у багатьох майбутніх мам на пізніх термінах. Малюк росте, обсяг матки, а разом з нею і живота, збільшується. З-за цього починає розтягуватися шкіра, що нерідко супроводжується свербінням. Живіт часто свербить перед появою розтяжок або стрий. При гарній пружності шкіри вони можуть і не утворюватися.

    Якщо живіт свербить у зв’язку з розтягуванням шкіри, свербіж має локальний характер, турбуючи жінку в певному місці — в районі пупка або внизу з боків.

    Алергія

    При вагітності чутливість організму підвищується, і алергенами можуть стати речовини, які раніше ними не були. Це стосується мила, кремів і інших косметичних засобів, прального порошку, синтетичних тканин та ін.

    У період очікування дитини слід звести до мінімуму контакт з потенційними алергенами. Використовуйте дитяче мило, гіпоалергенну косметику, не містить ароматизаторів, порошок та миючі засоби без фосфатів. Віддавайте перевагу одягу, пошитого з бавовни та інших натуральних тканин.

    Дерматоз

    Це ціла група шкірних хвороб, серед яких нейродерміт, екзема, короста, дерматит та інші. При вагітності він частіше буває пов’язаний з алергією, пітницею, інфекціями.

    на поздних срокахНа пізніх термінах, як і в інший період вагітності, живіт може свербіти із-за алергії на косметику

    Короста — небезпечне паразитарне захворювання. Вона локалізується на ділянках з ніжною і тонкою шкірою — між пальцями, внизу живота, в області грудей і лобка. До пологів хвороба не небезпечна для дитини, але приносить дискомфорт жінці і може ускладнитися піодермією та дерматитом.

    Дерматоз в залежності від причини має різні прояви, але в основному супроводжується висипом або появою плям на шкірі, свербежем, лущенням. Буває, що живіт почервонів в деяких місцях. При підозрі на патологію обов’язково покажіться лікареві.

    Вплив гормонів

    Вагітність пов’язана з кардинальними змінами на гормональному рівні. Це знижує виробництво еластину і колагену, що не кращим чином позначається на стані шкіри: вона стає менш пружною і еластичною, може придбати сухість. Це провокує свербіж.

    Токсикоз на ранніх термінах

    Шкіра на животі може свербіти при токсикозі вагітних. Це спостерігається переважно в першому триместрі і в останні місяці. Причому свербіж розглядається як тривожний сигнал, який вказує на важку форму токсикозу, при якій нирки і печінку відчувають високе навантаження. У подібному випадку жінка потребує медичної допомоги і повинна перебувати під наглядом спеціаліста.

    Захворювання, при яких свербить живіт при вагітності

    При вагітності живіт може почати свербіти не тільки з-за розтяжок, алергії або токсикозу. Свербіж може бути пов’язаний з хворобами внутрішніх органів:

    • холециститом;
    • гепатит;
    • холестазом;
    • панкреатитом;
    • проблеми з нирками.

    В більшості своїй свербіж при цих захворюваннях дає про себе знати в 3 триместрі вагітності. При проблемах з печінкою і жовчним міхуром часто свербить не тільки живіт, але інші зони тіла: груди, кінцівки, спина. Свербіж стає більш виражений вночі, буває нестерпним, аж до паління. При холестазе руки і ступні сверблять сильніше, до цього захворювання схильні майбутні мами з холециститом і ризиком розвитку жовчнокам’яної хвороби.

    на поздних срокахСвербіж живота на пізніх термінах може бути сигналом серйозних захворювань печінки

    Захворювання внутрішніх органів, викликають свербіж на шкірі, потенційно небезпечні для жінки і малюка, можуть стати причиною смерті плода. Тому своєчасна медична допомога і контроль стану жінки при хворобах печінки і нирок вкрай важливі.

    Якщо свербить живіт, і у вас є підозра на проблеми з роботою внутрішніх органів, обов’язково сходіть до лікаря. Він призначить аналізи, щоб з’ясувати точну причину сверблячки та іншого дискомфорту.

    Що робити, якщо свербить живіт під час вагітності

    Перша дія — повідомити про свербінні спостерігає вас лікаря. Навіть якщо живіт свербить несильно, краще перестрахуватися і з’ясувати справжню причину того, що відбувається.

    Фізіологічний свербіж можна усунути, зробити менш вираженим і навіть не допустити його появи, дотримуючись простих рекомендацій:

    • Щодня зволожуйте шкіру, використовуючи спеціальні креми і лосьйони для вагітних.
    • Носіть одяг з м’яких натуральних тканин, а від синтетики відмовтеся, оскільки вона може викликати роздратування шкіри. Також речі повинні бути зручними, не стесняющими рухів.
    • Ретельно стежите за чистотою тіла — приймайте душ вранці і ввечері. Використовуйте гипоаллергеные кошти для купання. Важливо, щоб мило або гель для душу містили зволожуючі компоненти і не пересушивали шкіру.

    Виключіть з раціону потенційні алергени — цитрусові, полуницю, морепродукти. Дотримуйтесь рекомендації по живленню, які дасть вам лікар.

    Чим мазати живіт, щоб не було свербежу

    Зволожити шкіру, зменшити свербіж і знизити ризик появи розтяжок допоможуть спеціальні креми. Такі засоби містять натуральні масла, вітаміни, рослинні витяжки, гліцерин, гіалуронову кислоту, екстракт водоростей, антиоксиданти.

    на ранних срокахВже на ранніх термінах вагітності можна починати застосування спеціальних засобів для профілактики розтяжок

    Вибирайте крем проти розтяжок, призначений для застосування при вагітності. Засоби для використання після пологів мають дещо інший склад.

    Важливо, щоб засіб не містило барвників, парабенів, консервантів, нафтопродуктів. Приклади якісних масел і кремів: «Mama Comfort», «Weleda», «Sanosan», «Avent», «Vichi». У комплексі з косметичним доглядом використовуйте бандаж. Він підтримує живіт, завдяки чому шкіра менше розтягується. Гінекологи рекомендують починати його носити у другому триместрі вагітності, починаючи з 4 місяця.

    Народні засоби від сверблячки

    Якщо живіт свербить при вагітності, заспокоїти свербіння і прибрати сухість допомагає оливкова олія. Налийте в долоню 2 ч. л. кошти і акуратно, погладжують круговими рухами розподіліть по шкірі живота. Хороший ефект також дають масла жожоба, мигдалю і авокадо.

    Протирати шкіру можна настоєм ромашки, череди, березового листя або шавлії. Зволожуючий і заспокійливу дію має відвар з ячменю. Для його приготування 4 ст. л. кошти залийте 1 л гарячої води і варіть на повільному вогні протягом півгодини. Потім відвар процідіть, остудіть і протирайте живіт по мірі появи свербежу.

    Висновок

    Якщо під час вагітності свербить шкіра живота, не варто залишати це без уваги. Обов’язково з’ясуйте, з чим це пов’язано. І навіть якщо немає серйозного приводу для занепокоєння, і свербіж спричинений розтягненням шкіри, подбайте про те, щоб максимально зменшити свій дискомфорт. У цьому допоможуть зволожуючі засоби, бандаж, дотримання особистої гігієни і правильне харчування.

    Також цікаво почитати: шоколад при вагітності